Perfekt pinnekjøtt

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 3,5 timer + utvanning i 2 døgn

Porsjoner: 4

Perfekt pinnekjøtt

Du vet det er jul når det står en tallerken med rykende varmt og perfekt pinnekjøtt foran deg på bordet! Nam!

Kjøp de fineste bitene du finner, når du skal ha pinnekjøtt. Med en fine, lange pinner, mye kjøtt og sånn passe med fett.

For å få det beste pinnekjøttet, må du også vannet ut kjøttet i god tid før det skal tilberedes. Som regel bruker det å stå på pakken hvor lenge produsenten mener deres pinnekjøtt skal vannes ut. Min erfaring er at kjøttet blir saftigst og mørest når det vannes ut i 48 timer, og at jeg skifter vann én eller to ganger.

Røkt eller urøkt pinnekjøtt

På Vestlandet er det mest vanlig å røyke pinnekjøttet, mens det på Østlandet er vanligst med urøkt. Det røkte smaker, naturligvis av røyksmak i tillegg til kjøtt og salt, mens det urøkte har mest smak av salt og kjøtt.

Begge typene skal behandles likt, så velg den typen du liker best.

Er det første gang du skal smake og tilberede pinnekjøtt, hadde jeg kanskje valgt urøkt. Det røkte krever kanskje litt mer tilvenning i smaken.

Tilberedning av pinnekjøttet

Pinnekjøttet trenger å dampes i 2,5-3 timer for å bli så mørt at kjøttet faller fra beina. Pinnekjøttet skal altså ikke koke i vann, men ligge på bjørkepinner i en stor kjele. Vannet, som kjøttet skal dampes i, skal ikke nå opp til selve kjøttet.

Bjørkepinner får du kjøpt i alle dagligvarebutikker rundt juletider.

Du må passe på underveis slik at kjelen ikke koker tørr, så fyll på med vann underveis.

Om du vil, kan du også erstatte bjørkepinnene med poteter. Da får du ekstra gode poteter å servere til pinnekjøttet.

Dampovn

Har du dampovn, kan du også tilberede pinnekjøttet der. Da har jeg lagt pinnekjøttet på rist, med en langpanne under, og dampet ca. like lenge som når jeg tilbereder det i kjele.

Jeg synes i midlertid at stekeovnen blir veldig skitten og det er litt styrete å vaske den helt ren etterpå. Har du vakuumeringsmaskin, kan du vakuumere pinnekjøttet og så legge hele vakuumposen i stekeovnen og dampe den.

Da vil all væsken bli værende i posen, og du får et supersaftig kjøtt. Jeg har ikke gjort dette selv, men smakt det. Veldig godt!

LES MER! Sånn tilbereder du LANGTIDSSTEKT RIBBE MED GARANTERT SPRØ SVOR

Jeg liker å ha kokte poteter sammen med kålrabistappen. Noen vil bare ha kålrabistappe, så her er det fritt valg.

Teksten fortsetter under annonsen

Ingredienser

Pinnekjøttet
2 kg pinnekjøtt røkt eller urøkt*
bjørkepinner

Kålrotstappe
2 kg kålrot
3 potet
1 dl fløte
75 g smør
0.25 dl kraft fra pinnekjøttet
salt
nykvernet pepper

Potetene
800 g potet

Slik tilbereder du perfekt pinnekjøtt

*Les teksten lenger opp om du lurer på om du skal ha røkt eller urøkt pinnekjøtt.

Vann ut pinnekjøttet i god tid

Jeg har gått fra å vanne ut pinnekjøttet i 24 timer til et sted mellom 36 og 48 timer. Jeg synes det blir saftigst og best da, men det funker fint med 24 timer også.

Ha pinnekjøttet i en stor bolle og hell over kaldt vann til det dekker og sett bollen i kjøleskapet eller et annet kaldt sted.

Bytt gjerne vannet en gang.

Tilberedningen av pinnekjøttet

Legg et lag med bjørkepinner eller legg en rist i bunnen av en stor kjele og legg pinnekjøttet over. Fyll på nok vann til at det går like langt opp som trepinnene eller risten. Vannet skal ikke gå opp på kjøttet. Damp pinnekjøttet under lokk i ca. 3 timer. Da ser du at kjøttet begynner å løsne fra benene.

Løt på lokket innimellom for å forsikre deg om at det ikke koker tørt.

Noen liker å grille pinnene litt før servering. Vil du det, setter du grillelementet på 250 grader og fordeler pinnene utover en rist. Sett en langpanne is tekeovnen og legg risten over. Grill pinnene i ca. 3 minutter. Pass på slik at det ikke brennes.

Les teksten lenger opp om du ønsker å bruke dampovn.

Kålrotstappen

Skrell kålroten og potetene og del i mindre biter. Kok det mørt i usaltet vann. Kålroten tar bestandig lengre tid å koke enn iallfall jeg tenker at det gjør, så start i god tid før kjøttet er ferdig.

Når det er mørt, heller du av vannet og lar det dampe uten lokk i noen minutter.

I mens varmer du opp fløten til kokepunktet. Ha smøret i terninger i kasserollen og mos det hele sammen. Jeg liker best at det er fremdeles noen biter i kålrotstappen. Tilsett fløten og kraften fra pinnekjøttet og rør det kraftig sammen med en sleiv. Så salter og peprer du etter smak. Husk at pinnekjøttet er salt, så mosen trenger ikke å være så veldig salt.

Potetene som skal serveres ved siden av, koker du i lettsaltet vann.

Kraften fra pinnekjøttet

Sjyen som ligger igjen i bunnen av kasserollen, heller du over i et sausnebb og serverer til.

God middag med perfekt pinnekjøtt!

8 kommentarer til “Perfekt pinnekjøtt”

  1. Namm, det både ser og høres kjempegodt ut.
    Jeg vil bare komme med et lite tips angående kålrotstappen. Jeg gjør som deg, og i tillegg har jeg en dæsj med sukker i stappen for da får den en rundere smak og litt av bitterheten blir borte. En smakssak, men jeg gjør nå iallefall slik.

  2. Å denne ble bokmerket! Skal prøve meg på å lage pinnekjøtt for første gang, uten en mamma i nærheten som kan hjelpe, så dette innlegget var midt i blinken for meg 🙂

  3. Hei, og takk for gode tips! Skal lage pinnekjøtt på julaften, så denne siden vil nok ligge oppe underveis. 🙂 I min familie er vi vant til litt Allehånde i kålrotstappen. Ikke for mye, for det kan fort ta over hele smaken. Men det er helt nydelig med en liten dæsj.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon