Oppskrift på ciabatta
Brød har gjennom hele historien og overalt i verden spilt en stor symbolsk rolle. Kanskje først og fremst fordi det tilsynelatende døde melet våkner til liv når det blir blandet sammen med vann og gjær. Ja, legger du til litt ekstra tid i tillagingen, kan du til og med kutte ut gjæren og lage din egen. Ingen annen matlaging forandrer råvarene like radikalt som baking. Og det er jo nettopp derfor det er så utrolig moro å bake også. Du formelig ser at råvarene våkner til liv rett foran deg.
I tillegg til de tre forannevnte råvarene – mel, vann og gjær – bruker jeg kun salt når jeg baker disse knasende sprø og luftige ciabattaene. Perfekte å spise akkurat som de er, med pålegg eller som tilbehør til annen mat.
Dette trenger du til 20 ciabatta
1 kg hvetemel
2 ts salt
1/2 pk gjær, fersk eller tørr
7 dl fingervarmt vann
Jeg bruker å elte deigen i miksmasteren. Vil du gjøre det for hånd, er det selvfølgelig fullt mulig. Legg i tilfellet til noen minutter på eltetiden.
Ha hvetemelet og saltet i en miksmasterbolle. Bruker du tørrgjær blander du det inn sammen med hvetemelet. Vanlig fersk gjær smuldrer du opp og rører ut i vannet. Tilsett vannet i en stråle mens miksmasteren går på ganske lav hastighet. Når alt vannet er tilsatt, øker du hastigheten og lar mikseren gå i ca. 13 minutter.
Dette er en forholdsvis løs deig, så fall ikke for fristelsen til å tilsette mer mel enn det som står i oppskriften. Deigen blir helt perfekt med de angitte mengdene. Legg plastfolie over bollen og la deigen heves i 45 minutter på et lunt og varmt sted.
Legg et bakeklede på et stekebrett og dryss et tykt lag med hvetemel oppå. Dra hånda over for å forsikre deg om at hele flaten er dekt.
Hell deigen over og bruk fingrene til å dra deigen utover slik at den dekker hele stekebrettet.
Dekk deigen med et bakeklede og la deigen etterheve i 30 minutter.
Sett stekeovnen på 230 grader og kle to stekbrett med bakepapir.
Dryss et lag med hvetemel på kjøkkenbenken og hvelv deigen over. Det er ingen krise om den nå blir seende litt flat og tufsete ut. Bruk en kvass kniv og skjær 3 langsgående snitt den ene veien og 4 den andre. Da ender du opp med 4 ruter langs kortsiden og 5 på langsiden. Totalt 20 stykker. Legg dem over på stekebrettet.
Sett det første brettet rett inn i stekeovnen – det trenger ikke å heve nå – og stek ciabattaene i 13–15 minutter. La dem avkjøles på en bakerist.
[…] Ukens gjærbakst – Knasende ciabatta […]
Kan disse formes som brød og hva blir steketiden ?
Ja det kan de. De vil flyte litt utover ettersom det er en løs deig. Litt avhengig av hvor store brødene blir, men rundt 30-35 minutter, vil jeg tippe – på 225 grader. God bakst!
Hei, hvordan får du det til å bli 20 stk? Mener du 3×4 cm?
Hei Camilla. Det var skikkelig klønete skrevet. Jeg mener du skal lage 3 snitt den ene veien og 4 den andre. Det vil gi 4 ruter den ene veien og 5 den andre. Jeg skal skrive om teksten her litt 🙂
De kainn umule vårrå rætt at de ska vårrå 1 kg kveitmjøl ?? 1 liter ?
Hei Astrid! Det stemmer nok at det skal være 1 kg hvetemel og 7 dl vann i denne oppskriften 🙂
gjorde nytt forsøk i dag..da fikk jeg inn en kilo mel uten at deigen ble en betongkloss,så da skylder jeg på kjøkkenvekten sist jeg forsøkte,takk for svar,blir ciabatta til lunsj i dag 🙂
Herlig, Astrid! Da var det nok kjøkkenvekten som lurte deg trill rundt 😉 Godt det ble perfekt i dag da!
Delte med pizzarulle👍🏻
Ja, det er lurt, Elisabeth 🙂
Hei. Etter den har hevet på brett, bretter du deigen, før du skjærer ruter? ☺️
Hei Anne Grethe! Nei, når den er ferdig hevet, skjærer jeg bare ruter.
Da e deigen på heving. Spennende 🙂
Å, så spennende! Da håper jeg det blir perfekt bakverk 🙂
Hvilen hylle i ovnen bør disse stekes på? Akkurat ferdig med å kutte de i ruter :S 😀
Bruker du varmluft når du steker, spiller det ingen rolle hvor i stekeovnen du steker dem 🙂
Nydelig! Perfekte ciabatta 😊
Hipp hurra, Kathrine!
Hvorfor skal man tilsette salt på slutten? Jeg prøve med med å tilsette det fra starten av, uten problem.
Hei ELisabeth! Det er bare å ha i saltet samtidig som resten. Jeg skal gjøre om oppskriften på det. Jeg hadde en periode hvor jeg dreiv og prøvde ut det, for å se om det ga noen andre resultater, så denne oppskriften er helt sikkert fra den tiden.