Sprø vårruller
11-åringen i huset kunne nok spist vårruller som dette tre dager i uka hele året rundt. Han simpelthen elsker det og jeg må bestandig steke opp flere enn vi faktisk spiser til middag, slik at han kan få dem med seg som skolemat dagen etter. Når jeg har tid, bruker jeg dessuten å lage minst dobbel porsjon også. Så fryser jeg ned – før jeg steker dem – de som vi ikke skal spise der og da (eller ha som skolemat dagen etterpå)
På vanlige hverdager pensler jeg bare rullene med litt olje og steker dem i stekeovnen, som jeg har gjort her. Det skal imidlertid ikke underslås at de blir ekstra gode når de friteres, så når det skal være skikkelig kalas, får de godgjøre seg i solsikkeolje.
Klikk deg inn til oppskriften på FRITERTE VÅRRULLER her!
Dette trenger du til 4 personer
500 g kyllingkjøttdeig
ca. 3 ss solsikkeolje
4 cm fersk ingefær
4–5 fedd hvitløk
1 rød chili
2 stilker selleri
3 sjalottløk
2 vårløk
3 gulrøtter
1/4 kinakål eller 1 hjertesalat
1 1/2 ss ketjap manis
1 ss soyasaus
1 ss fiskesaus
2 ss østerssaus
litt salt
nykvernet pepper
15–20 vårrullark
3 ss hvetemel
3 ss vann
ris og chilisaus til servering
Brun kjøttdeigen på sterk varme i en stekepanne eller wokpanne sammen med 1 ss solsikkeolje. I mellomtiden skreller og finhakker du ingefær, hvitløk, chili og selleri. Sjalottløken og vårløken skjærer du i tynne ringer. Skjær gulrøttene i helt tynne staver og salaten/kålen i strimler.
Ha alt dette oppi panna sammen med kjøttdeigen. Ha i alt krydderet. Rør rundt og la det koke sammen i noen minutter til alle sausene har kokt inn.
Kjøttblandingen skal være ganske tørr før du ruller den inn i arkene. Tin opp vårrullarkene. Legg dem under et kjøkkenklede slik at de ikke tørker inn. Rør sammen hvetemelet og vannet. Det skal du bruke som lim.
Legg et vårrullark foran deg, med en spiss ned mot deg. Legg en pølse med fyll midt mellom hjørnet mot deg og midten av arket. Brett spissen over fyllet og dra det lett mot deg. Rull rundt en gang, som om du skulle rulle en sigarett. Brett hjørnene til høyre og venstre forholdsvis stramt inn til midten og rull halvveis rundt. Nå skal dette se ut som en åpen konvolutt. Bruk en finger til å smøre på hvetemellimet i det øverste hjørnet før du ruller helt rundt og forsegler vårrullen. Gjenta med resten.
Smør rullene med solsikkeolje. Stekes på 225 grader i 12–15 minutter. Serveres med kokt ris og chilisaus.
Hei Bea!
Vårrullene er myke da og ettersom det ikke er mulig å varme mat på skolen, blir de bare spist myke 🙂
Hei,
Går det fint å frityrsteke de for så å fryse de ned? Og bare varme de i ovnen når du skal spise de?
Eller er det best å fryse de utstekt og frityrsteke de samme dag?
Hvor lang tid bruker de for å tine opp før man må steke de?Eller kan man frityrsteke de før de er tint?
Ja, det går an å frityrsteke dem og så fryse dem ned. Det blir ikke helt like bra som når de er helt nyfriterte, men det er ikke langt unna. Da bruker jeg å la dem tine på kjøkkenbenken først, for så å varme dem opp i stekeovnen på forholdsvis høy varme.
Det er også fint å fryse dem ned ustekte, for så å steke eller fritere dem når du trenger dem. Da må de tine først.
Jeg tiner ikke før jeg steker. Aldri opplevd at fyllet er kaldt inni når de er ferdige utenpå. Best å fryse de ustekt syns jeg 😊
Hei. vårrull blandingen min er veldig våt. Hva gjør jeg?
Hei Mari!
Nå er du sikkert ferdig med de vårrullene, men ta bare hele blandingen ut av væsken og la den renne av. Så blir vårrullene sprø og fine 🙂
Legger du vårrullene i kjøleskapet og sender med kalde på skolen dagen etter? Tenkte prøve med barna her hjemme da de elsker vårruller.
Ja, det gjør jeg. De blir litt myke og er ikke sprø som når de er nystekte, men ungene her hjemme har iallfall elsket å ha dem med i matpakken 🙂
Jeg har cøliaki.Kan jeg bruke rispapir isteden for den deigen du bruker?
Hei, Margrethe! Ja, det kan du. De får en annen konsistens da og rispapiret “bobler” litt når det blir fritert, men det er også veldig godt! De er litt skjørere i konsistensen, så pass godt på slik at de ikke sprekker under friteringen.