På tur til Vega med Parma!
Jeg er utrolig heldig, det må jeg få si! Jeg har nemlig vært på en fantastisk matreise i Norges land. Til Vega i Nordland, av alle steder. Ikke hørt om Vega, sier du? Vel, Ylvingen ligger rett her borte, kanskje det hjelper deg med å sette stedet på kartet. Det som er så utrolig moro med å reise i Norge, er å oppleve at det finnes en veldig levende, yrende og rik matkultur rundt om. Det er så lett å tro at det å være opptatt av å bruke lokale råvarer og nytte det naturen har å gi der hvor en bor er noe matsnobbene bedriver. Min opplevelse er det stikk motsatte! Jo lenger bort fra hovedstaden jeg kommer, jo mer naturlig er det for hvermannsen å ha denne naturlige nærheten til det som er å finne rundt der du bor.
Turen var med de norske representantene for Prosciutto di Parma – altså den ordentlige Parmaskinken! Formålet var å forene nord-norske kystråvarer med Italias stolthet. Og det gikk riktig så bra, må jeg si!
Vi ankom Nord-Norge og Brønnøysund i ruskevær. Det ristet litt i Widerøeflyet, men det gikk faktisk mye bedre enn jeg hadde fryktet.
Vi er klare for hurtigbåttur ut fra Brønnøysund og ut til Vega.
Anna og Jon Aga er det perfekte vertskap på Vega Havhotell. De har en kjærlighet og entusiasme for hotellet sitt, stedet, gjestene sine og, ikke minst, maten de serverer, som er helt enestående. Jeg har aldri opplevd makan! Maten som vi har spist mens vi har vært her er noe av den beste maten jeg har spist i hele mitt liv!
Det kommer to blogginnlegg fra Vegaturen min. Dette første er viet maten vi rakk å spise i løpet av de nesten to dagene vi var der.
Røkt torskemousse med Parmaskinke og en tomat- og safranbuljong. Helt fantastisk godt!
Pannestekt torskenakke med Parmaskinke og trøffelsmør.
Må bare vise noen flere bilder av denne lekkerbisken.
Så var det tid for en 5 retters middag.
På bordet sto det deilige ostekjeks av vellagret Norvegia og sesamfrø
og en kurv med et assortert utvalg av Annas hjemmebakte brød.
Forretten var blåskjellsuppe, sjøkreps og vannbakkels med vaktelegg.
Så kom det ovnsbakt kveite med pasta, sjøkreps og sjøkrepssmør.
Kullgrillet rygg av lam med grønnsaker og sjysaus kokt på elgbein.
Oster fra Strandli gård, bananbrød og nøtteragu
Bringebær med italiensk marengs og sjokoladeterrine med kransekakebunn. Akk og ve!
Og etter desserten må det jo være en etterdessert.
Sjokolade, mint og søte, små cookies.
Fantastisk mat av de aller beste råvarene, lagd av det rauseste og hyggeligste vertskapet du kan tenke deg. Jeg tenker: har du lyst på god mat, kan du godt ta turen til Vega. Så får du med naturen på kjøpet.
Så artig å lese! Er helt enig – hotellet på Vega med Anna og Jon og deres vekslende medarbeidere er helt fabelaktig. Det er en lykke for oss som bor her å ha denne muligheten! Og ikke minst: en lykke for Vega å få utrolig positive tilbakemeldinger fra besøkende på hotellet.
Alltid hyggelig, alltid GOD mat, alltid en stor inspirasjon til egen (noe mer beskjeden) kokkelering med lokale matvarer.. Vi er stolte av dem, og av alle som tok ansvar lokalt da hotellet lå til forfall – tusen takk!!!
Takk for det! Ja, dere har masse deilige råvarer til bruk og er heldige som har hotellet nært dere 🙂
[…] kommentarer TweetDet ble tid til litt mer enn spising på Vegaturen forrige uke også. Ku-besøk, fisketur og tur til Vega delikatesse var noe av det som ble smettet inn mellom […]
[…] mandag skrev Helgeland Arbeiderblad om matreisen min (og noen andre mat- og reisejournalister) til […]