Ostekake med bær- og gelelokk
Ostekakeelskere blir aldri helt enige om en ostekake må stekes eller ikke for å kunne kalles en ekte ostekake. Jeg sier gladelig ja, takk til begge utgaver. I denne utgaven har jeg lagd en browniebunn før jeg har på ostekrem og topper det hele med massevis av bær i gelelokket.
Resultatet blir en kjempegod kake som både har tyngde (les, browniesbunn), letthet (les, ostefromasj) og friskhet (les, bær). Så skal du lage én kake denne uka, synes jeg du skal prøve deg på denne!
Browniebunn
2 egg
130 g sukker
150 g smør
50 g mørk sjokolade
150 g hvetemel
½ ts bakepulver
Ostekrem
1 pk sitrongele
3 dl kokende vann
3 dl kremfløte
300 g kremost naturell
2 ½ dl lettrømme
150 g melis
2 ts vaniljesukker
Gelelokk
½ pk bringebærgele
1 ¾ dl kokende vann
125 g blåbær
125 g bringebær
1 pasjonsfrukt
Sett stekeovnen på 175 grader.
Smør en rundform på 24 cm i diameter med et tynt lag olje og legg bakepapir i bunnen.
Pisk egg og sukker til en luftig eggedosis. Det tar 7–8 minutter. Del opp både smøret og sjokoladen i mindre biter og ha dem oppi en glassbolle og smelt det i mikrobølgeovn eller over vannbad.
Bland det smeltede smøret og sjokoladen oppi eggedosisen, tilsett hvetemel og bakepulver og rør alt godt sammen. Hell røren over i formen og fordel den jevnt utover. Stekes kaken på nederste rille i 20 minutter. Avkjøl.
Bland ut gelepulveret til ostekremen med 3 dl kokende vann. Hell det over i en stor flat form slik at det avkjøles raskere. Sett det i kjøleskapet og la det stå der i 15 minutter. Visp en lett krem av fløten. Visp ikke for lenge, men stopp når kremen får fine topper.
Ha kremosten i en food processor sammen med rømme, melis og vaniljesukker og kjør til du har fått en glatt masse. Tilsett sitrongeleen og kjør den inn. Vend inn kremen med en slikkepott til slutt. Hell røra over den avkjølte browniebunnen. Sett kaka inn i kjøleskapet i 3-4 timer.
Når ostemassen har stivnet, lager du gelelokket. Bland ut gelepulveret med vannet. Avkjøl, men ikke la den stivne. Fordel bærene og pasjonsfrukten utover kaka og pensle den avkjølte geleen over til slutt. Sett kaken i kjøleskapet til geleen har stivnet.
For å løsne kaken fra formen, heller du varmt vann i oppvaskkummen og dypper kakeformen oppi i ca. 10 sekunder. Løsne kakeringen forsiktig og legg kaken over på et serveringsfat.
[…] Dessert – Ostekake med bær og gelelokk […]
-har laga denne minst ti gonger, foreløpig med kjeksbunn med sjokolade. Ser ut og smakar som ein fest. Solbærgelelokk og solbær også ein god variant.
Så veldig bra, Herborg! Og så moro at du deler det!
Jeg er også veldig svak for solbær, så det høres veldig godt ut 🙂
[…] egner seg perfekt til kaker og muffins og til å spise opp akkurat som de […]
[…] Dessert – Ostekake med bær- og gelelokk […]
[…] du få lyst på en ostekake med nugatti, en gelebasert ostekake med bær og gele på toppen, eller kanskje verdens enkleste ostekake, er det bare å klikke på den turkise […]
Hei. Har laget denne ett par tre ganger nå, men da med mandelbunn da jeg er veldig glad i det. Ble så bra at jeg faktisk har fått bestilling til konfirmasjon til søndag. Så nå er det hjem å bake igjen. Takk for en fantastisk oppskrift som var lett å følge (for en mann :-))
Du gjør meg lykkelig, Petter!
Lykke til med konfirmasjonskaka 🙂
Kanskje det er denne flotte kaka jeg skal bake til min nevø’s konfirmasjon neste helg😃 Har tenkt å lage en frisk kake,tenkte på noe med lemoncurd..Lars Lian’s ricotta kake,hørt om den?Forslag mottas med takk,Fru T.😊👍
Hei Mona Elisabeth- Jeg har ikke hørt om Lars Lians rocottakake, men den er sikkert veldig god, flink som han er!
Så den på Kakekrigen 😊 Skal uansett prøvebake nå i helga,finner masse inspirasjon her inne 😃👍En av mine favorittmatsider😃
Har laget ostekake med gelelokk mange ganger. Har brukt sitrongele som jeg personlig liker best pga syrligheten.
Har dere noen tips til pynt? Skal lage en til en 70 årsdag.
Hei Deanne! Du kan jo kanskje tørke noen sitronskiver å pynte med? Jeg har en oppskrift på tørkede klementinskiver her på bloggen. Du kan evt. bruke den. Lykke til: https://frutimian.no/2013/12/17/torkede-klementiner/