Pai med ost og skinke

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 2 timer

Porsjoner: 4

Pai med ost og skinke

Jeg elsker pai med ost og skinke! Gjør du? Sprø paibunn, silkemykt fyll og god ost og skinke!

Noen ganger lager jeg paideigen for hånd, mens andre ganger smuldrer jeg mel, salt og smør sammen i en foodprocessor før jeg tilsetter vannet og pulser det hele sammen. Det ene tar ikke mye lenger tid enn det andre. 

LES MER! Sånn lager du LETTVINTE MINIPAIER MED RØDLØK OG HVITMUGGOST

Det som er viktig når du lager paideigen, enten for hånd eller med maskin, er at du ikke arbeider mer med den enn du absolutt må. Jobber du for mye med den, vil den kunne krympe ganske mye under stekingen.

Dette er en veldig mild pai, så vil du ha mer smak, kan du tilsette både løk, hvitløk og evt. litt chili.

SERVER GJERNE EN GOD SALAT TIL PAIEN!

Ingredienser

Paibunnen
175 g hvetemel
0.25 ts salt
125 g kaldt smør
3 ss vann, iskaldt

Fyllet
120 g kokt skinke
3 egg
1.5 dl kremfløte
1.5 dl h-melk
100 g revet ost
0.5 ts salt
nykvernet pepper

Slik lager du pai med ost og skinke

Slik lager du paideigen

Ha hvetemelet og saltet i en food processor. Del smøret i terninger og kjør det inn sammen med melet. Når du nå skal blande inn vannet, gjelder det å bare kjøre knivene rundt akkurat så mye som du må og ikke noe mer enn det.

Tilsett 2 av spiseskjeene med kaldt vann og bruk pulseknappen på food processoren, hvis du har det. Ta av lokket og kjenn om du greier å presse massen sammen til en deig som holder sammen. Hvis ikke, tilsetter du enda 1 spiseskje med vann.

Ta deigen ut av processoren og klem den flat. Pakk den inn i plastfolie og legg den i kjøleskapet i 30 minutter. Ligger den mye lenger, slik at den har blitt steinhard, lar du den ligge på kjøkkenbenken i 10–15 minutter før du starter utkjevlingen.

Lurt triks når du skal kjevle ut deigen

Jeg kjevler bestandig ut paideigen min mellom to lag plastfolie! Da slipper jeg at den setter seg fast i benken og den er dessuten lett å få oppi paiforma uten at den går i stykker.

Legg plastfolie i dobbel bredde på arbeidsbenken din. Dryss over et tynt lag med hvetemel og legg deigen oppå. Dryss hvetemel over der igjen og et nytt plastfolielag i dobbel bredde på toppen. Kjevle ut deigen til den er så stor at den dekker paiforma. Husk å beregne at deigen også skal gå oppover kantene. Løft på plastfolien innimellom og dryss over mer mel når det er nødvendig. Vend den også slik at du er sikker på at den ikke sitter fast på undersiden heller.

Smør en paiform. Fjern plastfolien på den ene siden og legg deigen på plass i forma. Klem den godt ned i kantene. Dra et kjevle over kanten før du fjerner resten av plastfolien og den overskytenden deigen.

Sett formen i kjøleskapet i 30 minutter.

Sett stekeovnen på 190 grader. Prikk bunnen med en gaffel. Legg bakepapir i bunnen og fyll opp med tørkede erter el. Stek bunnen i 10 minutter. Fjern ertene og bakepapiret og stek videre i 5 minutter.

Del skinken i mindre biter og bland alle ingrediensene til fyllet. Hell det over i det forstekte skallet. Sett forma på et stekebrett og stek quichen midt i ovnen i 30–35 minutter.

La paien avkjøles i 10–15 minutter før servering.

18 kommentarer til “Pai med ost og skinke”

    • Ja, det er helt fint å lage deigen dagen før. La den ligge i kjøleskapet til neste dag. Du kan også forsteke bunnen, pakke inn hele formen og la den stå på kjøkkenbenken til neste dag.

  1. Hei, og tusen takk for gode oppskrifter! De inspirerer til variert og god mat hver eneste dag 😊 Jeg har et spørsmål til denne. Her står det at bunnen skal forsteke i 10+5 minutter, mens i oppskriften for den perfekte paibunn står det at den skal forsteke i 30+5 min. Hvorfor denne forskjellen? Hilsen Ingunn

    • Det var et godt spørsmål, Ingunn! Sånn går det når jeg ikke er konsekvent selv heller. Men, 15 minutter forsteking går veldig bra når du skal fortsette å steke såpass lenge som du skal med denne ost- og skinkepaien 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon