Eltefritt gulrotbrød
Jeg simpelthen elsker å bake eltefrie brød av den enkle grunn at resultatet blir som om jeg er en superduper baker som ikke har gjort annet enn å drysse mel på benker og kna ut brød! Men det har jeg jo! Og apropos å kna – disse brødene knar jeg jo ingen verdens ting. Ikke antydningen til et eneste lite knatak for å få disse brødene.
Den store guruen når det kommer til eltefrie brød, er Jim Lahey, som driver bakeriet Sullivan Street Bakery i New York. Dette gulrotbrødet er inspirert av en av hans oppskrifter. Han bruker ikke hele gulrøtter i sin versjon og heller ikke pistasjnøtter, men grunnlaget er det samme.
Her er oppskriften på det originale eltefrie brødet fra Sullivan Street Bakery.
Det er to ting som er verdt å merke seg når det kommer til eltefrie brød. Det tar 17-18 timer fra du rører sammen deigen til brødet er ferdig. Og deigen du bruker er løsere enn den tradisjonelle varianten hvor du elter en god stund for å få en smidig og fin deig. Den løse deigen betyr at det er lurt å ha en eller annen form for deigskrape til du skal jobbe med deigen dag nummer to.
Dette trenger du for å bake 1 gulrotbrød med pistasjnøtter
250 g gulrot
75 g pistasjnøtter
400 g hvetemel + til utbaking
1 ½ ts salt
1 g tørrgjær
3 ½ dl vann, ca. 20 grader
Skrell gulrøttene og del dem i mindre biter. Ha dem i en food processor og kjør knivene til gulrøttene har blitt helt smulete. Ha i pistasjnøttene og grovhakk dem. Du kan også rive gulrøttene på den fineste siden av rivjernet og hakke nøttene med en kniv.
Ha det i en bakebolle sammen med resten av det tørre og rør det sammen. Tilsett væsken og rør det hele sammen. Dekk bollen med plastfolie og la den heve på kjøkkenbenken i 12–14 timer.
Dryss et godt lag med hvetemel på bakebordet og hvelv deigen over. Ta tak i hjørnene på deigen og brett dem inn til midten. Rull brødet rundt en gang og legg det til etterheving. Det kan du enten gjøre på en bakepapirkledd stekeplate eller i en heveform. Du kan også bruke en rundt bolle som du legger et godt meldrysset kjøkkenhåndkle oppi. Dekk brødet med et klede og la det etterheve i 1 ½ time.
I mellomtiden setter du på stekeovnen på 250–300 grader varmluft og setter en jerngryte med lokk inn i stekeovnen. Jeg bruker som regel gryter som en en diameter på 22 cm.
Når brødet er klar til steking, tar du gryta ut av stekeovnen, løfter på lokket og hvelver brødet oppi. Legg lokket tilbake på plass og sett gryta tilbake i stekeovnen. Stek i 30 minutter. Da tar du av lokket og steker videre i 10–20 minutter, avhengig av varmen i stekeovnen din.
Sjekk om brødet er gjennomstekt ved å kakke på undersiden av det. Får du en ful lyd, er brødet ferdig. La det avkjøles på en bakerist.
Ps! Har du ikke en jerngryte, steker du brødet rett på stekebrettet. Beregn litt lengre steketid.
[…] Ukens deilige gjærbakst – Eltefritt gulrotbrød […]
Måtte sette en deig med en gang jeg så oppskriften. Gleder meg til å smake i morgen 😀
God bakst, Anette!
Da er deigen satt, skal servere til gulasjsuppe med elgkjøtt i morra. Satser på at det passer sammen! Og hadde ikke pistasjnøtter, så jeg brukte pekannøtter og hasselnøtter.
Håper resultatet ble strålende bra, Kirsti 🙂
Kan eg bruke en rund ildfast form når eg ikkje har jerngryte?
Ja, det kan du, Kathrine. Du vil ikke få opp helt den samme varmen i den, men det går helt fint allikevel. Lag deg et lokk av aluminiumsfolie som du legger over. Og sett denne formen også inn i stekeovnen før du hvelver over deigen og steker brødet. God bakst 🙂
Ser spennende ut! Hvor stor er gryten din i diameter? 🙂
Da er brødet på vei inn i ovnen. Ble lin og solsikkefrø min deig.
Fint om du kunne ha oppdatert med varmluft eller ikke og høyde gryta skal stå i ovnen.
Høres deilig ut!
Oppdatering gjort 🙂