Brioche – det beste brødet som finnes!

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Brioche – det beste brødet som finnes!

En ekte briocheloff skal være så luftig og lett at den nesten flyr avgårde helt av seg selv, samtidig som den skal være full av smør og egg. Er det virkelig mulig, tenker du kanskje da?  Og ja! Det er det! Det er utrolig moro å bake brioche og følge med på hva som skjer med deigen etterhvert som den eltes og heves i flere omganger. Det er ikke vanskelig å bake gode briocher, men du må ha tålmodighet. For, skal eggene og smøret kunne ende opp som ultraluftige bestanddeler i et brød, må de ha god tid på seg.

Og når deigen får den tiden og kjærligheten den trenger, må du bare glede deg til å smake de ferdige brødene! Dette tror jeg nemlig de spiser til frokost i himmelen!

Brioche - det beste brødet som finnes!

Dette trenger du for å bake 2 briocheloffer
250 g smør, romtemperert
525 g hvetemel
40 g sukker
15 g fersk gjær eller 3 ½ g tørrgjær
1 ts salt
6 store eller 7 medium egg (375-390 g veid med skallet på), romtemperert
1 egg til pensling

Brioche - det beste brødet som finnes!

Deigen skal forheve i 12-14 timer, stå i romtemperatur i 1 time og etterheve i 2 ½-3 timer

Stekes på 190 grader i 10 minutter, så 180 grader i 25 minutter

Smør to små brødformer, 1 ½ liter, bruk godt med smør eller formfett

Når du begynner å elte sammen denne deigen, tror du ikke det er mulig at den skal bli en glatt og fin klump til slutt. Til det virker den altfor klissete. Men det vil den bli. Du må bare ha tålmodighet. Og du må for all del ikke kompensere tålmodigheten med å tilsette mer mel! Da blir ikke briochene så lette og luftige som de skal.

Start med å kutte opp smøret i terninger og sett det til side. For at du skal få det arbeidet inn i deigen på rett måte, må det være skikkelig romtemperert.

Ha hvetemel og sukker i miksmasterbollen og bland det sammen. Ettersom det ikke er annen væske i denne deigen enn eggene, smuldrer jeg bare gjæren sammen med melet. Tørrgjær blander du inn med melet. Bland inn saltet før du heller i eggene og blander.

Elt deigen sammen til den begynner å samle seg. Så tilsetter du smørterningene. Innarbeid én og én terning i deigen. Fortsett å elte til deigen begynner å løsne fra bollen. Det tar 7-8 minutter. Jeg liker å ta deigen ut ogt slå den sammen noen ganger helt til slutt. Se side xx for nærmere beskrivelse av elteteknikken.

Samle deigen i en ball og legg den tilbake i bakebollen. Dekk den med plastfolie og la den stå på kjøkkenbenken i 1 time før du setter bollen i kjøleskapet over natta, 12-14 timer. Hvis eggene dine ikke var skikkelig romtempererte før du hadde dem i deigen, lar du deigen stå ute i enda en time før du setter den inn i kjøleskapet.

Ta deigen ut av kjøleskapet og la den stå i ca. 1 time før du starter jobbingen med den. Dryss litt hvetemel på bakebordet og hvelv deigen oppå. Del den i 16 like store deler og rull dem ut til boller. Plasser 8 boller i hver brødform. Dekk formene med plastfolie og la dem etterheve. Etter heving skal de rekke omtrent opp til kanten på brødforma.

Pensle brødene med et sammenpisket egg og sett formene på nederste rille i stekeovnen.

Det er utrolig morsomt å følge med på de første minuttene av stekingen, for briochene hever noe helt utrolig, de bare popper opp over brødforma. Husk å skru ned varmen etter 10 minutter!

Når brødene er ferdige, hvelver du dem ut av forma og lar dem avkjøles på en bakerist. Kakk brødet på undersiden for å sjekke om det er gjennomstekt. Får du en hul lyd, er brødet ferdig.

Vil du bruke et steketermometer for å forsikre deg om at loffen er gjennomstekt, stikker du det midt inn i brødet. Er temperaturen et sted mellom 85 og 88 grader, er brødet ferdig.

Brioche - det beste brødet som finnes!

Skulle du komme i den situasjonen at du får rester av briochen, kan du for eksempel lage arme riddere. Jeg lover deg at bedre arme riddere har du aldri smakt. Du finner oppskrift på arme riddere her. Tynne skiver er også helt fantastisk til en engelsk brødpudding.

Sjekk ut den luftigheten som er inne i disse brødene! De smaker himmelsk!

36 kommentarer til “Brioche – det beste brødet som finnes!”

  1. Tusen takk for enda en god oppskrift fru Timian!! Bakte en nydelig brioche og hadde til suppe i dag, kjempegodt!

  2. Går det greit om den hever lenger enn 14 timer, bare den står kaldt hele tiden.. Sliter med å kombinere tiden det tar med full jobb på dagtid:)

  3. Hvis jeg skal bruke oppskriften til å lage boller istedenfor, burde steketiden være annerledes da? Det så veldig godt ut!

  4. Hei Rebekka.
    Det går aldeles utmerket å lage boller istedenfor hele brød. Da steker jeg dem på 190 grader i ca. 15 minutter, men følg med litt på steketiden.
    God bakst!

  5. Hei
    I butikken får vi kjøpt Brioche med søtt fyll, som ser ut som en prinsessekake og som er helt uimotståelig. Derfor gleder jeg meg til å bake “din” Brioche i helga.
    Har du prøvd denne oppskrifta med søtt fyll, feks å lage den som en prinsessekake?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon