Brioche – det beste brødet som finnes!

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Brioche – det beste brødet som finnes!

En ekte briocheloff skal være så luftig og lett at den nesten flyr avgårde helt av seg selv, samtidig som den skal være full av smør og egg. Er det virkelig mulig, tenker du kanskje da?  Og ja! Det er det! Det er utrolig moro å bake brioche og følge med på hva som skjer med deigen etterhvert som den eltes og heves i flere omganger. Det er ikke vanskelig å bake gode briocher, men du må ha tålmodighet. For, skal eggene og smøret kunne ende opp som ultraluftige bestanddeler i et brød, må de ha god tid på seg.

Og når deigen får den tiden og kjærligheten den trenger, må du bare glede deg til å smake de ferdige brødene! Dette tror jeg nemlig de spiser til frokost i himmelen!

Brioche - det beste brødet som finnes!

Dette trenger du for å bake 2 briocheloffer
250 g smør, romtemperert
525 g hvetemel
40 g sukker
15 g fersk gjær eller 3 ½ g tørrgjær
1 ts salt
6 store eller 7 medium egg (375-390 g veid med skallet på), romtemperert
1 egg til pensling

Brioche - det beste brødet som finnes!

Deigen skal forheve i 12-14 timer, stå i romtemperatur i 1 time og etterheve i 2 ½-3 timer

Stekes på 190 grader i 10 minutter, så 180 grader i 25 minutter

Smør to små brødformer, 1 ½ liter, bruk godt med smør eller formfett

Når du begynner å elte sammen denne deigen, tror du ikke det er mulig at den skal bli en glatt og fin klump til slutt. Til det virker den altfor klissete. Men det vil den bli. Du må bare ha tålmodighet. Og du må for all del ikke kompensere tålmodigheten med å tilsette mer mel! Da blir ikke briochene så lette og luftige som de skal.

Start med å kutte opp smøret i terninger og sett det til side. For at du skal få det arbeidet inn i deigen på rett måte, må det være skikkelig romtemperert.

Ha hvetemel og sukker i miksmasterbollen og bland det sammen. Ettersom det ikke er annen væske i denne deigen enn eggene, smuldrer jeg bare gjæren sammen med melet. Tørrgjær blander du inn med melet. Bland inn saltet før du heller i eggene og blander.

Elt deigen sammen til den begynner å samle seg. Så tilsetter du smørterningene. Innarbeid én og én terning i deigen. Fortsett å elte til deigen begynner å løsne fra bollen. Det tar 7-8 minutter. Jeg liker å ta deigen ut ogt slå den sammen noen ganger helt til slutt. Se side xx for nærmere beskrivelse av elteteknikken.

Samle deigen i en ball og legg den tilbake i bakebollen. Dekk den med plastfolie og la den stå på kjøkkenbenken i 1 time før du setter bollen i kjøleskapet over natta, 12-14 timer. Hvis eggene dine ikke var skikkelig romtempererte før du hadde dem i deigen, lar du deigen stå ute i enda en time før du setter den inn i kjøleskapet.

Ta deigen ut av kjøleskapet og la den stå i ca. 1 time før du starter jobbingen med den. Dryss litt hvetemel på bakebordet og hvelv deigen oppå. Del den i 16 like store deler og rull dem ut til boller. Plasser 8 boller i hver brødform. Dekk formene med plastfolie og la dem etterheve. Etter heving skal de rekke omtrent opp til kanten på brødforma.

Pensle brødene med et sammenpisket egg og sett formene på nederste rille i stekeovnen.

Det er utrolig morsomt å følge med på de første minuttene av stekingen, for briochene hever noe helt utrolig, de bare popper opp over brødforma. Husk å skru ned varmen etter 10 minutter!

Når brødene er ferdige, hvelver du dem ut av forma og lar dem avkjøles på en bakerist. Kakk brødet på undersiden for å sjekke om det er gjennomstekt. Får du en hul lyd, er brødet ferdig.

Vil du bruke et steketermometer for å forsikre deg om at loffen er gjennomstekt, stikker du det midt inn i brødet. Er temperaturen et sted mellom 85 og 88 grader, er brødet ferdig.

Brioche - det beste brødet som finnes!

Skulle du komme i den situasjonen at du får rester av briochen, kan du for eksempel lage arme riddere. Jeg lover deg at bedre arme riddere har du aldri smakt. Du finner oppskrift på arme riddere her. Tynne skiver er også helt fantastisk til en engelsk brødpudding.

Brioche - det beste brødet som finnes!

Sjekk ut den luftigheten som er inne i disse brødene! De smaker himmelsk!

36 kommentarer til “Brioche – det beste brødet som finnes!”

 1. Hei Liv-Torill! Da må du bo langt fra meg, for her er det ingen brioche å oppspore noe sted.
  Nei, jeg har ikke prøv det, men det høres veldig godt ut og bør absolutt prøves ut en dang.
  God bakst til deg!

 2. Hei Berit!
  Ja, de holder seg like luftige etter en tur i fryseren. Du vil kunne oppleve at skorpen blir litt smulete. Jeg har fryst brioche mange ganger. Bruker å la det tine på kjøkkenbenken og så bare gi brødet en liten lunk til slutt for å fjerne frostsmaken.

 3. Går det å bruka margarin utan salt og melk i staden for smør til desse brøda? Eg har ein svoger med melkeallergi…

 4. Ja, Ragnhild, det går an. Jeg ville normaltvis aldri rådet noen til å bytte ut smøret med margarin, men ettersom det er snakk om allergi, tenker jeg at det må gå an. God bakst!

 5. Hei!

  Eg har laga dette brødet eit par gonger, og det ser heilt fantastisk ut!! Og smakar veldig godt med mykje smør på. Men om eg samanliknar med f.eks ein fletteloff er det litt “tørt”. Er det slik det skal vera, eller skal konsistensen minna om croissanter?

  Gjer eg noko feil? Veit du i tilfelle kva?

  (Og det smakar betre med smør, men går å bruka margarin og)

  • Hei Ragnhild!
   Jeg synes at brioche er saftigere i smaken enn loff, men det skal ikke være like flakete og luftig som croissanter. Det er veldig viktig at det får hevet lenge nok.
   Det går å bruke margarin også. Jeg har aldri prøvd det, og vil nok foretrekke smørsmaken fremfor margarinsmaken. God bakst 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon