Kanelstjerner
De aller fleste julesmåkaker er variasjoner over temaet smør, sukker, mandler og egg, og det er helt utrolig at det er mulig å lage så mye forskjellig som smaker så godt. Disse amerikanske kanelstjernene inneholder tre av de fire hovedingrediensene: sukker – rettere sagt melis – mandler og egg. Kanelen gjør at de skiller seg ut fra resten av julekjeksen. Den gir en spennende og litt ny smak.
Dette trenger du for å lage ca. 30 stjerner
200 g mandler
2 eggehviter
175 g melis
1 liten ts kanel
ca. 1 dl sukker til utkjevling
Start med å male mandlene i en mandelkvern eller en food prosessor. Jeg liker godt at ikke alt er helt finmalt, men at det er noen litt større biter igjen. Så har du eggehvitene i miksmasterbollen og setter i gang vispene. Når eggehvitene begynner å bli hvite og stive, tilsetter du melisen porsjonsvis mens vispene går. Nå har massen forhåpentligvis blitt helt blank og hvit. Ta ut ca. 3 ss av den og ha i en liten skål til glasur.
Ha de malte mandlene og kanelen i eggehvitemassen og bland. Ta deigen ut av bollen, pakk den inn i plastfolie og legg den i kjøleskapet i én time.
Sett stekeovnen på 160 grader og kle to stekebrett med bakepapir.
Strø et tynt lag med sukker på bordet og ha deigen over. Kjevle ut deigen til den er ca. 1 cm tykk. Bruk en pepperkakeform til å stikke ut stjerner, og legg dem over på stekebrettet. Når all deigen er oppbrukt, fordeler du melisglasuren på toppen av hver kjeks.
Stek kjeksen midt i ovnen i ca. 10 minutter. Melisglasuren skal ikke ta farge. La kjeksen avkjøles på en bakerist før du har den oppi en kakeboks.
Er du glad i mandler, er du sikkert også glad i fyrstekake full av malte mandler. Her er oppskriften på min julevariant av fyrstekake.
Hei. Fin blogg, en liten kommentar til kanelstjerneoppskriften, eller Zimtsternene, som de egentlig heter. Dette er en kjekstype som kommer fra Tyskland/Østerrike opprinnelig, og jeg kan anbefale å sjekke ut alle tysktalende lands julebakst, der er det fantastisk mye spennende og godt!
Hei Kanga og takk for meldingen!
Jeg har ingen problemer med å tro at det er fantastsisk mye god julebakst å finne i tysktalende land. Kanskje jeg må friske opp tyskkunnskapen min sånn at jeg kan kjøpe meg noen tyske kokebøker?
Marit 🙂
Hei!fin oppskrift og flott side! men du nevner ikke hvor lenge kjeksene skal stekes….? hva anbefaler du? 🙂
Hei Irma!
Det har du jammen rett i. De skal stekes i ca. 10 minutter. Jeg har satt det inn i oppskriften nå. Tusen takk 🙂
Steker du stjernene på 180*
160 grader. Det står i oppskriften, men jeg skal sette det litt tydligere, Heidi 🙂
Hvor lenge er de holdbare? ☺
De er best i løpet av noen dager. Men de er veldig kjekke å fryse ned og de tiner på noen få minutter. 🙂