Sånn lager du brun saus
Har du en eller annen form for stek i ovnen, trenger du ikke å hente fram posesausen fra skuffen for å lage ferdig tilbehøret. Den beste sausen får du nemlig når du bruker sjyen som ligger igjen i panna, som grunnlag for sausen. Bare 2 spiseskjeer sjy igjen i panna, sier du? Ikke noe problem! Tilsett litt kokende vann og skrap litt med en sleiv, så får du ut alle de gode smakene som kjøttet og grønnsakene har lagt igjen. Hell det over i en kasserolle, og du er klar for et lite sauseventyr!
Denne fremgangsmåten kan du bruke til både skinkestek og stek av storfekjøtt, eller om du steker deg en saftig biff.
Slik lager du kjempegod saus av sjyen fra steken eller annet kjøtt som du har stekt.
Til ferdiggjøring av sausen
kremfløte
2 ss mykt smør
1 ss hvetemel
salt
nykvernet pepper
Sørg for å tilsette litt vann eller kraft i stekepanna eller langpanna når du steker kjøttet slik at det blir en sjy å jobbe videre med til sausen. Når kjøttet er ferdig stekt, pakker du det inn og lar det hvile mens du gjør ferdig sausen.
Er panna helt, eller nesten tørr, heller du i 1 dl kokende vann og skraper godt i panna samtidig som du moser eventuelle grønnsaker som stekte med kjøttet. Er det allerede væske i panna, trenger du ikke mer væske. Sil dette så over i et litermål. Mos grønnsakene gjennom silen slik at du får med deg mest mulig smak.
Spe med nok vann eller kraft til det tilsvarer ½ dl pr person. Hell krafta over i en kasserolle og spe med nok kremfløte til det tilsvarer 1 dl ferdig saus pr person. Kok opp og la det småkoke i 4 minutter. Rør sammen smør og mel til en klumpfri røre og tilsett én og én liten klump til sausen har fått ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper.
Smakstips til sausen
Du kan smakssette sausen i det vide og det brede: blåmuggost, brunost, rognebærgele, ripsgele, rødvin, solbærsyltetøy, muskat.
Helt enig! Lurt det der med å tilsette vann i panna. Pleier også å bruke soyasaus og kutte ned på saltmengden, synes det gir en god rund smak. Og en klype sukker 🙂
Lure tips, Cecilie 🙂
Sikkert en ok saus, og mager for de som ønsker det.
Når jeg skal lage en skikkelig god brun saus, så bruner jeg smør og mel i en jernpanne eller gryte, og sper med kraften fra det stekte kjøttet. Det blir sausen med best smak, men den er fetere i seg enn den du lager. Litt mer arbeid, men verdt det synes jeg.
Det blir godt, vet du, Stine. Her tilsetter jeg mykt smør, rør sammen med mel, i sausen etter at den har kokt istedenfor, etter at jeg har spedd med fløte og kraften, så summen blir nok ikke veldig forskjellig. Jeg gjør litt hipp som happ med hvilken rekkefølge jeg bruker 🙂
åh, jeg er så dårlig på sauser, men nå skal det bli andre boller, tuuusen takk!!
Så bra, Anne! Jeg skal legge inn en linje eller to om hvordan du lager denne sausen hvis du ikke har en sjy også. Kommer i løpet av kvelden 🙂
Vel, hipp som happ resultat tror jeg nok blir litt feil fordi det er nettopp bruningen som setter den ekstra spissen på smaken.