Oksehalegryte
Jeg vet det er vinter når trangen etter kraftige gryter er konstant tilstedeværende. Ikke sånn at jeg vil spise det hele tiden, men så pass nærværende i hodet at jeg tenker ut grytemuligheter i nærheten av enhver kjøttdisk. Nå flommer ikke akkurat de fleste kjøttdisker over av oksehaler, men alle som selger fersk kjøtt bør uten problemer kunne skaffe deg det hvis de bare får en dag eller to på seg.
Det er to ting jeg elsker med gryter. Smaken, kommer selvfølgelig på førsteplass. Den intensiteten og fylden som bare langkokt kjøtt med bein kan gi, er helt umulig å fremskaffe på en annen måte. Andreplassen ligger ikke langt unna, og den går til hele prosessen med grytelagingen. Kuttingen av ingrediensene, fresingen i panna og putringen som i timevis sprer forførende dufter i huset.
Kjøttet til denne gryta kommer fra en riktig så aktiv del av oksen. Det betyr at kjøttet trenger god og lang tid på varmen slik at det blir mørt. Og når kjøttet får den tiden det trenger, blir smaken intens og herlig.
Dette trenger du for å lage oksehalegryte til 4 personer
2 kg oksehaler
3 ss olivenolje
4 gulrøtter
2 rødløk
6–8 fedd hvitløk
5 dl rødvin
3–4 dl vann
1 ts salt
nykvernet pepper
1 ts paprikapulver
1 grønn chili
2 laurbærblad
8–12 mandelpoteter
Få slakteren til å skjære oksehalene i skiver mellom leddene. Varm oljen i en gryte eller stekepanne og brun alle kjøttbitene på sterk varme i halvparten av olivenoljen. Ta det porsjonsvis slik at du greier å holde varmen i panna hele tiden. Ha bitene i en stor gryte. Skrell gulrøttene og del dem i små terninger. Skrell løkene og del dem i båter og grovhakk hvitløkfeddene.
Ha alt dette i gryta og hell i rødvin og vann. Væsken skal dekke kjøttstykkene. Ha i saltet, godt med nykvernet pepper og paprikapulveret. Del chilien i to og legg i hele bitene. De tar du bare ut av gryta ved servering. Ha laurbærbladene og kok opp. Sett på et lokk og la det stå og småputre på plata de kommende 3 timene. Du kan også sette gryta inn i stekeovnen på 120 grader. Det bruker jeg som oftest å gjøre. Smak til og kjenn om du må tilsette mer krydder før servering.
Skrell mandelpotetene og kok dem møre. Best resultat får du om du legger dem på en rist og damper dem i usaltet vann. La dem avkjøles litt før du deler dem i to, har over resten av olivenoljen. Dryss over salt og stek potetene på 225 grader varmluft i 10–15 minutter til de begynner å få gyllenbrune kanter.
[…] Søndag 16. februar – Oksehalegryte […]