Fastelavnsboller

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Fastelavnsboller

Har du tenkt å bake boller til fastelavn? Jeg har allerede tjuvstartet med mine! Skikkelig gode ble de også. I år har jeg bakt en slags miniatyr av vanlige fastelavnsboller fordi jeg vet at mange synes en stor bolle, fylt opp av krem og syltetøy, kan bli litt mye. Så kan de som vil, heller forsyne seg med både to og tre.

Noen boller, som jeg bestandig lar være store, er laup. Disse trønderske store og litt flate bollene som bakes med rugmel og malt anis i tillegg til hvetemel, og som er perfekte å servere med brunost og en kopp te. Smaker akkurat like godt hver eneste gang!

I og med at det er både fastelavn og morsdag på én og samme dag denne helga, tenker jeg det er på plass å komme med noen gode middagsforslag som far i huset kan stelle i stand mens mor drar seg på sofaen. Den franske klassikeren Coq au vin slår aldri feil, selv om jeg bruker kylling, og ikke den opprinnelige hanen, i min gryte. Og når vi først er inne på franske klassikere, må ratatouillen nevnes. Det er en tomat- og grønnsaksrett som er ypperlig tilbehør til både kjøtt og fisk. Fylte laksefileter med ratatouille tror jeg vil slå an hos landets mødre. Eller den kan serveres som en ren vegetarrett sammen med pasta.

Samme hvilke matvalg du lander ned på, ønsker jeg deg en god fastelavn og morsdag!

Fastelavnsboller

Dette trenger du for å lage 40 små fastelavnsboller
100 g smør, romtemperert
ca. 575 g hvetemel
90 g sukker
½ ts bakepulver
¼ ts salt
1 pk gjær for søte deiger, fersk eller tørr
3 ½ dl melk, 37 grader
1 egg til pensling

Fyll
3 dl kremfløte
1 ts sukker
2 dl godt syltetøy – her bruker jeg hjemmelagd, rørt bringebærsyltetøy

Smuldre sammen smøret og mesteparten av hvetemelet, enten for hånd eller i en food processor. La litt av melet være igjen for tilpassing av deigen etterpå. Ha i sukker, bakepulver, salt og tørrgjær, hvis du bruker det. Ferskgjær smuldrer du opp og rører ut i melken først. Tilsett melken i en stråle mens mikseren går på middels hastighet. Elt deigen sammen til den blir blank og glatt.

Fastelavnsboller

Legg et kjøkkenklede eller plastfolie over bakebollen og la deigen heve på et lunt og varmt sted til den har blitt dobbel så stor. Det tar omlag 45 minutter. I mellomtiden legger du bakepapir på et stekebrett.

Fastelavnsboller

Dryss litt hvetemel på bakebordet og hvelv deigen over. Kna den sammen en gang eller to før du deler den i 40 like store biter. Rull hver deigklump ut til en bolle og sett den over på stekebrettet. Ikke bruk mel når du ruller ut bollene dine. De ruller best inni håndflata di når du ikke bruker mel.

Legg kjøkkenkledet over bollene og la dem etterheve i ca. 30 minutter. Sett stekeovnen på 225 grader. Visp sammen egget og pensle bollene før du setter dem inn på nest nederste rille i stekeovnen. Disse små bollene stekes i ca.10 minutter. La de avkjøles på en bakerist.

Fastelavnsboller

Del bollene. Pisk en lett krem av fløten og sukkeret og fordel godt syltetøy og krem i dem.

4 kommentarer til “Fastelavnsboller”

  1. Hei:)Bollene/oppskriften er mer enn godkjent her i huset!!Gjorde et tappert(desperat) forsøk på å få tak i boller hos bakeren etter jobb i går…uten hell!!Dro på jobb i dag tidlig, når jeg kommer hjem fra jobb og trening lukter det ferske boller i det jeg lukker opp døra. «Kæll’n» i huset hadde sett oppskrifta på sa.no,og dermed var fastelavensbollene reddet;)Bollene var utrolig gode:)

  2. Nam, nam, disse skal prøves i morgen! Lagde kringle av denne bolleoppskriften for noen uker siden, og det falt i god smak – dette må jo bare bli like godt! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon