Hjemmelagd lasagne
Lasagne er en av de middagsrettene som bare går og går og aldri blir utdatert. Ungene her i huset elsker det, og jeg synes det er perfekt middag å servere når det er mange til bords.
Det er veldig enkelt å lage lasagne fra bunnen selv, og du bruker ikke mange ekstra minutter sammenlignet med å lage den fra halvferdige posepakker du kjøper i butikken. Den hjemmelagde smaker dessuten mye bedre, og da er det du og ikke fabrikkanten som har kontroll på hva middagen din inneholder.
Dette er den skikkelig deilig, tradisjonell lasagne med skikkelig tomatsaus og ostesaus. Og skulle du ha et anstrengt forhold til å lage hvit saus, garanterer jeg at du vil få en perfekt klumpfri variant når du følger min framgangsmåte!
Jeg har flere lasagneoppskrifter her på bloggen også. Her finner du spinatlasagne og her finner du vegetarlasagne!
Server gjerne en grønnsalat til lasagnen.
Ingredienser
500 g kjøttdeig
2 ss olivenolje
2 fedd hvitløk
1 løk
2 ts tørket oregano
1 boks hakkede, hermetiske tomater
1 ts salt
nykvernet pepper
1 ts sukker
0.5 ts spisskummen
Ostesaus
40 g smør
40 g hvetemel
3 dl melk
1 ts salt
nykvernet pepper
250 g ost
6 lasagneplater
Slik gjør du
Sett stekeovnen på 200 grader.
Brun kjøttdeigen i en stekepanne sammen med olivenoljen. Finhakk hvitløken og løken og ha det samt oreganoen i stekepanna sammen med kjøttdeigen. La det hele surre sammen i noen minutter. Tilsett resten av ingrediensene til sausen, kok opp og la det småkoke i 10 minutter.
Jeg vet mange har et anstrengt forhold til det å lage hvit saus fordi resultatet har en tendens til å bli klumpete. Men, følger du rådene som jeg fikk fra min husstellærer Kari i 5 klasse, blir sausen bestandig glatt og fullstendig klumpfri.
Smelt smøret på middels varme i en kasserolle og rør inn melet. Tilsett ca. 1 dl av melken. Nå kommer trikset: la væsken (i dette tilfellet melken) koke opp før du begynner å røre den inn i smør- og melblandingen. Rør eller visp til alle klumper er borte. Tilsett litt mer væske og gjenta hele prosessen.
Når all melken er innrørt, har du i salt og pepper. La sausen småkoke i 7-8 minutter slik at melsmaken forsvinner. Riv opp hvitosten og tilsett ca. 1/3 av den i sausen. Resten skal være på toppen av lasagnen.
Til en porsjon som dette, passer det med en ildfast form på 22 x 27 cm.
Fordel 1/3 av kjøttsausen i bunnen av forma. Så tar du 1/3 av ostesausen over før et lag med pastaplater. Etter 3 runder med kjøtt- og ostesaus og 2 med pastaplater avslutter du med resten av osten.
Sett forma midt i stekeovnen og stek lasagnen i 20–25 minutter. Ta ut forma og la lasagnen hvile i 5-10 minutter før du serverer den.
Det blir mye bedre smak om man lager pastaen selv.
Hjemmelaget pasta er bestandig kjempegodt, Knut 🙂
En nydelig lasagne, som jeg skal definitivt lage igjen. Min samboer merket ikke engang at det ikke var kjøtt i den:-)
He he he! Moro, Laila 🙂
Dette ble virkelig kjempegodt! Takk for enkel
Og god oppskrift. Den ble perfekt «stiv» i lagene, og ostesausen kjempefin. Elsket all Osten! Jeg brukte 50/50 revet cheddar og grand padano. Veldig godt. Og…. jeg burde vel ikke si dette, men jeg snek oppi et par spiseskjeer ketchup i kjøttsausen for å få bittelitt mer tomat-omph, da fikk jeg bittelitt mer syre og sukker ☺️ Tusen takk.
Høres helt perfekt ut, Camplabambla 😉
Kan man bruke solsikkeolje istede for olivenolje?
Ja, ja! Det går kjempebra, Sunniva!
Dette er en veldig bra oppskrift!
Skal aldri kjøpe Toro igjen. 😉
Takk for tips på hvit saus også,nå er set slutt på den vanvittige piskingen jeg alltid har drevet med.
Herlig Anette! Så utrolig hyggelig å høre 🙂
Hei! Det står 1 bokser knuste tomater. Er det én boks eller to?(sider det står “bokser”.
Hei, Malin Benedicte. Det skal være 1 boks. Jeg skal fjerne flertallsbetegnelsen. Takk for at du sa i fra 🙂
Har aldri fått til lasagne ordentlig, synes jeg. Men nå har jeg nettopp gitt denne oppskrifta et forsøk – forma står i ovnen. Hadde oppi litt grønn chili og fersk basilikum i kjøttsausen, i tillegg til at jeg blanda i litt parmesan i ostesausen. Spent på resultatet 🙂
Nå håper jeg at du ble skikkelig fornøyd, Vilde 🙂
Er det mulig at Hellstrøm engang sa at lasangeplater må kokes først, eller har jeg drømt det??
Det har du nok helt rett i Bjørg! Du må veldig gjerne forkoke pastaplatene i noen minutter først – og italienerne gjør nok det når de ikke bruker fersk pasta. Har du nok saus, går det veldig bra uten å koke dem først også 🙂
Grei oppskrift, men det var litt lite smak for vår del. Og vi liker litt mer kjøtt i kjøttsausen.
Ja, sånn er det, Renee! Vi har alle litt forskjellig smak 🙂
Hei, og tusen takk for at du la ut lasagne-oppskriften.
Lagde lasagne fra bunnen av i går for første gang. Og hvitsausen klumpet ikke – takk for tips!
Men jeg måtte ha mere melk i sausen, da den ble for tyktflytende med bare 3 dl melk.
Kommer til å lage flere lasagneretter fra bunnen av etter dette :). Ha en fortsatt fin dag!
Så hyggelig å høre, Nina!