Vegetarlasagne
Lasagne kan faktisk veldig gjerne lages i vegetarform, helt uten så mye som duften av kjøtt, bare med massevis av gode grønnsaker. Og det er skikkelig godt. Jeg er ingen vegetarianer, men liker å spise vegetarisk innimellom. Prøver å ha iallfall én middag i uka som er helt uten kjøtt og fisk. Det er en letthet over den maten som jeg liker godt.
For at maten skal mette godt, bruker jeg godt med sopp. I oppskriften her står det aromasopp, men du kan også bruke helt vanlig sjampinjong. Det fungerer som kula! Kjenner du trangen til litt kjøtt i lasagnen, finner du oppskrift på en tradisjonell lasagne her, og spinat- og kjøttversjonen finner du her.
Dette trenger du for å lage vegetarlasagne til 4 personer
3 fedd hvitløk
1 løk
1 ss olivenolje
1 ½ ts salt
nykvernet pepper
2 ts tørket oregano
1 squash
1 rød paprika
250 g aromasopp eller sjampinjong
1 boks moste, hermetiske tomater
1 ts sukker
250 g ricotta
½ ts salt
1 egg
75 g parmesan
125 g fersk mozzarella
5–6 lasagne plater
Sett stekeovnen på 200 grader.
Hakk opp hvitløk og løk og ha det i en panne sammen med olivenoljen, 1 ts salt, pepper og oregano. La det surre på forholdsvis svak varme i noen minutter. I mellomtiden deler du squash, paprika og sopp i små terninger. Ha det i panna og surr videre i noen minutter. Tilsett tomatene og sukkeret, kok opp og la det småkoke i 4–5 minutter.
Istedenfor å lage en ostesaus, bruker jeg her en lettvint ricottasaus. Da barer rører du sammen ricottaen, ½ ts av saltet og egget. Riv parmesanen og skjær mozzarellaen i tynne skiver.
Fordel grønnsakssaus, ricottasaus og plater på samme måte som i kjøttlasagnen. Over ricottalagene, drysser jeg første gangen halvparten av parmesanen og over det andre laget fordeler jeg mozzarellaskivene. Dryss resten av parmesanen over til slutt.
Sett forma midt i stekeovnen og stek lasagnen i 20–25 minutter. Ta ut forma og la lasagnen hvile i 5-10 minutter før du serverer den.
[…] Har du lyst på spinatlasagne, finner du oppskrift på det her. Og har du lyst på en kjøttfri versjon, finner du den her. […]
Vegetarlasagne er kjempegodt 🙂 Jeg pleier også å lage med aromasopp, den smaker liksom litt mer enn sjampignon. Ellers går det an å ha i vegetarisk farse også, bare et tips 🙂
Tusen takk for tipsene, Maria! Enig i at aromasoppen gir litt mer liv og smak enn sjampinjongen 🙂
Hvor varm skal ovnen være?
Hei Bjørn!
200 grader! Jeg har skrevet det inn i oppskriften nå også. Tusen takk for at du sa ifra. 🙂
Denne oppskriften skal testes ut i dag med hjemmelagde pastaplater 🙂 gleder meg 🙂
Det høres kjempedeilig ut, Anne 🙂
Hei ! Kan lasagnen fryses etter steking (ev. halvsteking?) ? Tror du det går mye utover kvaliteten?
Hei Kjøttspiser. Jeg fryser gjerne ned lasagne. Har ikke prøvd denne vegetarversjonen på det, men antar at det skal gå riktig så bra.
Lykke til!
>Ellers går det an å ha i vegetarisk farse også
jeg ville droppet det. Den tragiske misforståelsen når det gjelder lasagne er jo at man skal dytte kjøttdeig oppi – for det første smaker det lite og for det andre så har formen du lager lasagne i, det med å bli full før du har fått puttet alt det gode som du har lyst til å ha i.
Om du ikke vil ha kjøtt i, ville jeg erstatte squash med auberginer (auberginer smaker nesten av kjøtt, uten å være juks slik som vegetarisk farse og tar dessuten mye mindre plass – ta gjerne 2 i).
VIdere er osten mye viktigere enn kjøttet mht å gi smak. Ta like mye parmesan som mozarella og evt 50 gram med blåskimmerost. Siden du blander ut blåskimmerosten i ostesausen, så trenger du ikke å bekymre deg for evt skepsis fra barn til blåskimmerost.
Endelig så er beiken et mye bedre valg enn kjøttdeig, dersom du vil lage lasagne med kjøtt. Et tynt lag med skogsbacon, smaker mer enn det mye mer kjøttdeig i ville ha gjort.
>1 boks moste, hermetiske tomater
det er ganske viktig å bruke hermetiske tomater. De ferske norske tomatene har mye mindre smak.
>2 ts tørket oregano
bruk heller ferske urter om du kan. I tillegg til oregano er rosmarin og basillikum godt i.
Takk for gode vegetariske tips, Øystein! 🙂