Hvordan lage en fin surdeig!

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Hvordan lage en fin surdeig!

Nå bobler det på kjøkkenbenken her i huset! Den fine surdeigen som jeg begynte med i forrige uke, ser virkelig ut til å blomstre og leve. Jeg har store planer om å bake med den i morgen, så da blir det spennende å se hvordan den oppfører seg.

En av de største forskjellene på å bake med vanlig gjær og surdeig er at surdeigsbaking krever litt mer planlegging enn når jeg bruker butikkjøpt gjær. Litt av den følelsen skyldes nok at jeg ikke er helt inne i surdeigsbakingsverdenen ennå, slik at jeg har en surdeigskultur stående klar til bruk til enhver tid. Jeg tror egentlig mye handler om å finne en god logistikk på området. Jobber med saken!

På samme måte som for en grov surdeig, kreves det noen dager for å forvandle hvetemel, vann og, i dette tilfellet, litt honning, til en boblende organisme superklar for å heve en deig til uante høyder. Så er det sånn, forhåpentligvis, at når du først har en surdeigsstarter som det er liv i, kan den mates og holdes liv i i det lange og brede. Det er jo dette fenomenet jeg har satt meg som mål å bli skikkelig flink i!

Oppskriften til denne starteren har jeg fra Richard Bertinet, en franskmann som bor i Bath i England der han driver en bakeskole. Jeg har to av bøkene hans – Dough og Crust – som er kjempefine. Jeg har ikke fulgt oppskriften hans helt slavisk, men har brukt den som utgangspunkt.

Det kommer et eget innlegg med presentasjon av gode brødbøker.

Hvordan lage en fin surdeig!

Sånn lager du en fin surdeig av hvetemel

Steg 1 – Dag 1
20 g honning
150 g vann, ca. 37 grader
200 g hvetemel

Jeg brukte honning som jeg har fått av en venninne som har egne bikuber hjemme, så dette er et skikkelig lokalprodukt. Norsk honning er jo ofte ganske fast, så da er det greit å røre ut den i vannet før du har i melet og rører det sammen til en grøt. Legg over plastfolie og la deigen stå på kjøkkenbenken de kommende 36-48 timene. Du skal ikke røre i den i løpet av disse timene. Bare skule bort på bollen og se om du kan se noen forandringer.

Hvordan lage en fin surdeig!     Hvordan lage en fin surdeig!

Med min korttidshukommelse er det kjekt med gule lapper som forteller meg når jeg faktisk lagde røra.

Steg 2 – Dag 3
Forhåpentligvis vil du se at det er litt liv i røra di nå med litt småbobling.

310 g hvetemel
150 g vann, ca. 37 grader
all røra fra steg 1

Rør sammen melet og vannet og rør det inn sammen med surdeigsrøra fra steg 1.Uten at det nok fikk katastrofale følger, blandet jeg den nye deigen i en ren bolle. Skal du følge Mr. Bertinet, skal du bruke både samme bolle og plastfolie i hele prosessen slik at de bakteriene som har fått liv i seg får følge deigen hele veien.

Når alt er godt blandet, legger du over plastfolien igjen og lar bollen stå på kjøkkenbenken i nye 24 timer.

Hvordan lage en fin surdeig!

Her har jeg rørt inn de nye mengdene med mel og vann – og altså byttet bolle.

Steg 3 – Dag 4
200 g av deigen fra steg 2
400 g hvetemel
200 g vann, ca. 37 grader

Hvordan lage en fin surdeig!

Ca. sånn skal det se ut nå, før du setter igang med steg 3 – masse små bobler.

Du skal fremdeles bruke samme bolle. Det betyr at du må helle ut så mye av den deigen du har at det kun blir 200 gram igjen.

Rør inn melet og vannet til du får en tykk deig. Dekk bollen igjen med plastfolie og la den stå på kjøkkenbenken i 12 timer.

Steg 4 – Dag 4 eller 5
Surdeigsstarteren er nå nesten ferdig. Den skal nå bare roes litt ned samtidig som smaken fremdeles skal få utvikle seg. Så, sett bollen i kjøleskapet og la den stå der i 2 dager. Da er den klar til bruk.

Ta den ut av kjøleskapet og la den bli romtemperert før du bruker den i en deig.

56 kommentarer til “Hvordan lage en fin surdeig!”

 1. […] 3. Sourdough bread and sourdough starter. One of the teachers at my daughter’s school kindly gave me a bit of her sourdough starter a couple of weeks ago, and I’ve made sourdough bread a couple of times. I’ve never made my own starter – but I challenge myself to try it in the new year. For the Norwegians out there – if you are eager to start before I get around, try Fru Timian’s recipe. […]

 2. Kjære Fru Timian.

  Så er jeg også igang med dette spennende prosjektet, enda bare på dag to. Lot meg altså friste av oppskriften din på supergode olivenbrød, og da trengs en starter. Mitt spørsmål er følgende, når jeg har brukt de 50 g som kreves til olivenbrød, hva gjør jeg da med resten av starteren?

  Takk for mange fine oppskrifter, siden din er en jeg ofte vender tilbake til.

 3. […] Dette trenger du for å bake grove rundstykker med kjerner og frø 350 g hvetemel 100 g grovt sammalt rugmel 300 g fint sammalt hvetemel 50 g sesamfrø 50 g solsikkekjerner 50 g linfrø 20 g salt 525 g vann, 15-20 grader 200 g bakeklar fin surdeig av hvetemel […]

 4. Hei
  Har nå satt min første starter og leser at ved steg 3 skal jeg ta bort så jeg har igjen 200 gr igjen. Pleier du å kaste resterende eller tar du vare på det?

 5. Hei!
  Nå står surdeigstarteren min i kjøleskapet på glass. Hvordan og hvor ofte skal den mates? Første forsøket på surdeig, så håper på et bra resultat 🙂

 6. Hei, bestemte meg for å prøve surdeig og falt for din da den har honning i seg 🙂 spent på hvordan den blir.

 7. Hei.
  Prøvde meg på den fine surdeigen din. Og snakker om – den ble det futt i: 4 dagen lå deigen utover kjøkkenbenken. Ikke planer om jeg hadde i 200 mel mm – det ble kastet masse og bare litt mel ble tilført og litt vann. Nå venter jeg i spenning på 5 dagen. Tipper dette går bra.
  Mvh Elisabeth

  • Så sepennde, Elisabeth! Vi får krysse fingrene og håpe på at futten holder seg og at det blir en strålende surdeig å jobbe med! Masse lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Utvikling og Hosting av Sircon