Hvordan lage grov surdeig!

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Hvordan lage grov surdeig!

På min vei for å bli en skikkelig surdeigsbaker, har det vært en nokså trøblete start for å få lagd en surdeigs av grovt mel. De to første forsøkene var aldeles mislykkede. Jeg fikk ikke noe liv i deigen i det hele tatt. På forsøk tre skiftet jeg oppskrift og livet blomstret opp riktig så bra. Jeg rakk til og med å bake en omgang med brød før hele sulamitten fikk et pent lag med mugg på toppen og jeg pent måtte starte på nytt. Da prøvde jeg i samme slengen en ny oppskrift også. Denne er tatt ut fra Åpent bakeris bok: Brød og brødbaking.

Hvordan lage grov surdeig!

Surdeigsstarteren er nå bokstavelig talt i boks og jeg har skjønt at så snart den er ferdig, bør den oppbevares i kjøleskapet. For så å tas ut og mates opp før den skal brukes. Oppmating av denne grove surdeigsstarteren betyr at jeg tilsetter 50 gram med sammalt fint rugmel og 50 gram med vann 3-4 ganger dagen før jeg skal bake samt 1 gang på bakedagen.

Det tar 5 dager å lage en ferdig starter, eller chef, som bakerne kaller den. Når du først har fått en ferdig, kan den oppbevares i kjøleskapet (egentlig i det uendelige) og mates innimellom. Husk også at det er fullt mulig å gi bort deler av en ferdig starter til noen andre som også har lyst til å prøve seg.

Dette trenger du for å lage en grov surdeig med rugmel

Dag 1
500 g sammalt fint rugmel
5 dl vann, ca 30 grader

Rør sammen mel og vann i en bolle. Dekk den med et løst lag plastfolie og la den stå på kjøkkenbenken til neste dag.

Hvordan lage grov surdeig!

Dag 2
Kast 3/4 av deigen fra i går. Rør så inn:
300 g sammalt fint rugmel
200 g hvetemel
5 dl vann, ca. 30 grader

Dekk bollen med plastfolie igjen og la den stå på kjøkkenbenken til neste dag.

Dag 3
Gjør akkurat det samme som dag 2.

Nå skal det være godt med liv i deigen din. Er det ikke det, kan du kaste hele sulamitten og starte på nytt. Husk: Man lykkes ikke bestandig på første forsøk!

Dag 4
Samme prosedyre i dag som i går og forigårs.

Dag 5
Nå skal det forhåpentligvis være masse liv og bobler i starteren din og du kan nå skryte av at du har en ferdig starter.

Ta ut ca. 4 dl av deigen og ha i en ny bolle. Den skal du mate opp for å gjøre klar til baking neste dag. Tilsett 50 gram fint sammalt rugmel og 1/2 dl vann 3-4 ganger, med gjevne mellomrom, det kommende døgnet. Se brødoppskrifter for videre fremgangsmåte.

Hvordan lage grov surdeig!

I resten av starteren, som altså skal settes i ventemodus, blander du inn 100 gram fint sammalt rug og 1 dl vann før du legger på et lokk og setter den i kjøleskapet. Den må mates minst 1 gang i uka mens den står i ventemodus. Når den er helt fersk, kan den nok med fordel mates 2-3 ganger i uka.

Jeg bruker en plastboks med lokk som jeg har kjøpt på Europris. Veldig kjekk.

Åpent bakeri skriver i boka si at en surdeigsstarter trenger noen uker på å bygge opp styrken til å heve en hel deig alene. Det vil derfor være lurt å bruke litt vanlig fersk gjær sammen med surdeigsstarteren i begynnelsen.

 

20 kommentarer til “Hvordan lage grov surdeig!”

  1. […] til grove brød var en god idé, så da måtte jeg jo prøve det. Her har jeg derfor brukt en grov surdeigsstarter i fine brød. Om det skyldes den grove surdeigsstarteren eller ikke, vet jeg ikke, men brødene ble […]

  2. […] Kanskje dette er det perfekte tidspunkt å starte på? Hvordan du kommer igang, kan du lese om her og her. Og når du først har fått en surdeigsstarter eller to (fin og grov) som det er boblende […]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Utvikling og Hosting av Sircon