Pizzaboller med tomatsaus
Pizzasnurrer, pizzaboller eller pizzaknuter, om du vil, er én av klassikerne som hele tiden ligger høyt oppe på popularitetsskalaen til både små og store. De kan serveres helt nystekte, de kan fryses for så å tines til en kjapp middag eller de kan halvtines før den puttes i matboksen til poden.Pizzasnurrene er også fine å ha med som nistemat når det trengs litt ekstra oppmuntring under vårens tentamener og eksamener. Så, putt et lass i fryseren og tin dem noen minutter i stekeovnen på 170 grader på morgenen. Det gjør ingenting at de fremdeles nesten er frosne i midten. Det rekker å tine før lunsjpausen.
For at det skal være litt ekstra med mat i pizzabollene, har jeg denne gangen lagd dem med halvparten fint og halvparten grovt mel. Vil du bruke bare fint mel, finner du oppskrift på det her.
Dette trenger du for å lage 28 pizzasnurrer
500 g sammalt speltmel
500 g siktet spelt
1 ts salt
15 g fersk gjær
7 dl vann, ca. 35 grader
Bolognesesaus
400 g kjøttdeig eller karbonadedeig
2 ss olivenolje
2 bokser, á 4 dl moste hermetiske tomater
1 gulrot
2 fedd hvitløk
2 sjalottløk
2 stilker stangselleri
1-2 ts salt
nykvernet pepper
3-4 grener frisk oregano eller 1 ts tørket
400 g hvitost
Ha begge meltypene i en bakebolle sammen med saltet. Rør ut gjæren i 5 dl vannet og hell i mens mikseren går. Fordi deigen skal kjevles ganske tynt ut etterpå, må den eltes godt og lenge, så sett en stoppeklokke på 12 minutter og la mikseren elte på litt over medium hastighet. Spe med resten av resten av vannet underveis i elteprosessen. Selv om deigen virker løs, blir den helt perfekt når den er eltet ferdig.
Dekk bollen med plastfolie og la deigen heve til dobbel størrelse. Det tar ca. 2 timer.
I mellomtiden gjør du klart fyllet.
Brun kjøttdeigen i en stekepanne med halvparten av olivenoljen. Ha den over i en kasserolle sammen med de hermetiske tomatene. Kok opp.
Skrell gulroten og riv den på den grove siden av et rivjern. Hvitløken, sjalottløken og stangselleriet finhakker du. Ha det i stekepanna sammen med resten av olivenoljen og ½ ts salt og la det surre på ganske svak varme i 4–5 minutter. Hell det over i kasserollen med tomatsaus. Smak til med pepper, oregano og eventuelt mer salt. La sausen koke i 15–20 minutter.
Dryss et lag med hvetemel på bakebordet og hvelv over deigen. Del den i to. Kjevle hver del ut til en leiv på 45 x 45 cm. Løft opp deigen innimellom for å forsikre deg om at den ikke setter seg fast. Dryss på mer mel hvis nødvendig.
Fordel fyllet over. La det være 2 cm igjen uten fyll på den siden. Dryss over revet hvitost. Rull leiven sammen, slik at kanten med 2 cm uten fyll kommer ytterst, og del den opp i 14 biter. Sett dem på et bakepapirkledd stekebrett.
Etterhev snurrene i ca. 45 minutter. I mellomtiden setter du stekeovnen på 225 grader. Stek snurrene i 14–16 minutter. La dem avkjøles på en bakerist.
Her er snurrene på trykk i Dagbladet – som Bieberboller! Basilikumversjonen – som du kan se her også – kommer 🙂
[…] Heldigvis er det veldig enkelt å lage sin egen basilikumpesto! Har du en potte fersk basilikum, er du ikke langt unna vidunderligheten. Her er det pizzaboller, eller pizzaknuter, som får pesto- og ostefyll. Vil du ha kjøttfyll i pizzabollene dine, finner du oppskrift på det her. […]
Hei kan jeg lage deien kvelden før jeg skal bruke den og la den heves i kjøleskapet ?
Ja, det kan du gjøre Edel. Bruk bare litt gjær i deigen. God bakst!