Pai med erter og vårløk

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Pai med erter og vårløk

De av dere som leser bloggen min mer eller mindre fast, har sikkert fått med seg at jeg har en særdeles stor svakhet for pai. Jeg elsker pai! Det smaker fantastisk (under forutsetning av at den er bra lagd, selvfølgelig), er vakker å se på og kan gjerne lages i forveien hvis du ønsker det. Man kan jo ikke annet enn å elske mat som det.

I denne paien bruker jeg erter og vårløk, som jeg moser i en food processor, som gir en fantastisk farge til den ferdige paien. Som alltid når man lager pai, gjelder det å arbeide minst mulig med selve paideigen og å avkjøle den mellom de ulike prosessene. Fyllmengden vil bestandig også varierer litt, fordi paiformer er forskjellig. Her bruker jeg en rektangulær paiform, men du kan selvfølgelig bruke en vanlig rundt form. En vanlig kakeform går også fint å bruke.

Pai med erter og vårløk

Paibunn
200 g hvetemel
½ ts salt
125 g kaldt smør
½–¾ dl iskaldt vann

Fyll
1 fedd hvitløk
1 bunt vårløk
1 ss rapsolje
1 ts salt
250 g frosne erter
1 ½ dl H-melk
3 egg
2 dl creme fraiche
1–2 tomater

Ha hvetemelet og saltet i en food processor. Del smøret i terninger og ha i. Kjør knivene rundt til smøret er smuldret opp. Tilsett nok vann til at du akkurat greier å klemme deigen sammen til en fast deig. Ikke kjør knivene rundt mer enn akkurat nødvendig. Paideigen blir best, og krymper minst, når den er så lite bearbeidet som mulig.

Klem deigen flatt sammen og pakk den inn i plastfolie. Legg den i kjøleskapet i minst 30 minutter. Finn fram en paiform og smør den med olje eller smør. Her bruker jeg en rektangelformet form, men det går akkurat like fint å bruke en rund.

Jeg liker beste å kjevle paideig ut mellom to lag med plastfolie. Dryss litt hvetemel på en dobbel bredde plastfolie. Legg på deigen og dryss litt mel over før du legger på et dobbel bredde med ny folie. Kjevle deigen ut til den er stor nok til å gå oppover og over kantene på paiforma. Løft på plastfolien innimellom og dryss over mer mel hvis nødvendig. Vend deigen innimellom også.

Ta av plasten på den ene siden. Løft deigen over i paiforma og klapp den på plass mens du fremdeles har plasten på plass på oversiden. Grovklipp kantene rundt før du klemmer dem til. Sett forma i kjøleskapet i 30 minutter.

Sett stekeovnen på 200 grader.

Prikk paibunnen med en gaffel før du legger i et bakepapir og fyller opp med tørkede erter eller lignende. Forstek bunnen i 10 minutter. Ta ut ertene og bakepapiret og stek videre i 10 minutter. Ta ut bunnen og senk temperaturen til 180 grader.

I mellomtiden lager du fyllet. Grovhakk hvitløkfeddet og vårløkene og ha det i en stekepanne sammen med oljen og halvparten av saltet. La det surre på litt under medium varme i noen minutter til løken har blitt myk og blank. Ha i ertene og la dem surre med i 2–3 minutter.

Ha løk- og erteblandingen i food processoren og kjør knivene til det blir helt opphakket. Ha i resten av ingrediensene, unntatt tomatene, og bland det sammen. Smak og kjenn om det er passe saltet.

Hell fyllet over i den forstekte bunnen. Skjær opp tomatskiver og plasser på toppen. Stekes på nest nederste rille i 25–30 minutter. Rist litt forsiktig på stekebrettet for å sjekke om fyllet har stivnet. Det vil fortsette å stivne litt etter at du tar paien ut av stekeovnen også.

Pai med erter og vårløk

Nyt paien!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon