Pretzelboller
Har du lyst på litt andre boller?
Disse er ikke helt som de du baker til vanlig. Iallfall ikke som de jeg vanligvis baker. For, før jeg steker disse, dypper jeg dem nemlig i natronvann med salt i. Spesielt, tenker du? Ja, det føles litt spesielt ut å blande ut en hel pakke natron med vann og salt, men resultatet blir riktig så forlystende. Saltkringler, eller pretzels, lages også på denne måten.
Jeg pensler dessuten disse bollene med smeltet smør så snart de er ute av stekeovnen. Og her vil jeg instendig oppfordre deg til å bruke skikkelig smør og ikke margarin. Ikke noe tvil om når resultatet blir best.
Dette trenger du for å bake 12 pretzelboller
Deig
75 g smør
5 dl melk
775 g hvetemel
100 g brunt sukker
2 ts salt
¼ pk gjær, fersk eller tørr
Topping
1 pk – 50 g natron
5 dl lunka vann
3 ts Maldonsalt
50 g smør
Smelt smøret og bland det med melken. Varm det, eller avkjøl det til det blir 37 grader. Bland sammen de tørre ingrediensene til bollene i en miksmasterbolle. Bruker du fersk gjær, rører du ut den i melken og smøret før du heller det over i miksebollen. Elt deigen godt sammen, 5–6 minutter.
Dekk bollen med et klede og la den heve til dobbel størrelse, ca. 1 time. Sett stekeovnen på 230 grader.
Dryss litt hvetemel på bakebordet og hvelv deigen over. Del den i 12 deler og rull dem ut til boller. La dem etterheve i 20 minutter.
Bland sammen natron og lunka vann i en skål. Dypp én og én bolle i vannet og sett bollene over på en bakepapirkledd stekeplate. Skjær 2–3 snitt i hver bolle. Dryss over Maldonsalt.
Sett stekeplaten på den nest nederste rillen i stekeovnen. Skru ned varmen til 200 grader etter 5 minutter og stek videre i 10–12 minutter. Total steketid 15–17 minutter.
Smelt smøret og pensle over bollene så snart de er ute av stekeovnen. Avkjøles på en bakerist.
God bakst!
Det så spennende ut. Skal de bare heve en gang?
Hei Mariann!
Ja de er spennende. De skal heve to ganger, så det har forsvunnet ut av oppskriften min. Så bra at du så det. Skal rette det opp med en gang 🙂
Takk:) Jeg er glad i å lage mat, baking kommer litt lenger ned på listen, men liker sånne litt “sære” (i positiv forstand) oppskrifter.
Det er bra, Mariann 🙂
Noen særheter må det jo være innimellom!