Dette er definitivt en stor, stor kake- og dessertfavoritt! Den sprø marengsbunnen som, når den er perfekt stekt, er litt seig midt inni, og som rett og slett smaker helt himmelsk!

Jeg vet at mange har dårlige erfaringer med å lage pavlova. At den blir brent eller brun før den blir stekt eller at den ender opp som en klissete og mindre tiltalende masse. Jeg har vært der selv – opptil flere ganger – om det kan være til trøst.

Det er noen viktige regler å følge når du baker pavlova:
1. Du må piske eggehvitene i en helt ren bolle og tilsette sukkeret litt etter litt
2. Du må bruke svak stekevarme når du steker marengsbunnen
3. Du må ikke åpne stekeovnsdøra mens du steker bunnen
4. Og du må la bunnen stå i stekeovnen lenge etter at du har slått av varmen

Pavlova med vaniljekrem og bær

Dette trenger du for å lage pavlova med vaniljekrem og bær

Pavlovaen
4 eggehviter
200 g helt finkornet sukker
1 ts vineddik eller annen eddik

Vaniljekrem
4 dl melk
1 vaniljestang eller 1 ts vaniljesukker
4 eggeplommer
100 g sukker
2 1/2 ss maizenna
3 dl kremfløte

Pynt
200 g blåbær
200 g bringebær
200 g moreller
noen små dryss med melis

Sett stekeovnen på 150. Kle et stekebrett med bakepapir og marker opp en sirkel på papiret på ca. 22 cm i diameter.

Ha eggehvitene i en helt ren miksebolle og pisk til hvitene begynner å tykne. Tilsett sukkeret litt etter litt mens du hele tiden pisker. Når alt sukkeret er pisket inn, har du i eddiken. Pisk videre i i ca. 5 minutter til eggehvitene har blitt blanke og glatte og sukkeret er oppløst.

Fordel marengsen i sirkelen på bakepapiret. Det er fint om det blir litt bølger i marengsen. Sett stekeplata på nest nederste tille i stekeovnen og stek i ca. 45 minutter. Ikke åpne opp stekeovnsdøra før de 45 minuttene har gått, men da kan du forsiktig stikke hånden inn for å sjekke om toppen på marengsen følrs stiv. Er den det, skrur du av varmen og lar stekeovnsdøra stå på gløtt (legg en gryteklut i åpningen) og lar marengsbunnen stå i stekeovnen i minst 1 time.

Du kan gjerne steke bunnen på kvelden for så å la bunnen stå i stekeovnen hele natta etter at du har skrudd av varmen.

Eggeplommene bruker du til å lage en deilig vaniljekrem. Varm melken opp til kokepunktet i en tykkbunnet kjele. Bruker du vaniljestang, skraper du ut frøene og har dem oppi sammen med melken. Vaniljesukker rører du sammen med eggeplommene, sukkeret og maizennaen i en bolle. Når melken er kokvarm, heller du ca. halvparten av den over sukkerblandingen mens du rører til sukkeret er oppløst. Hell alt tilbake i kasserollen og varm det opp på medium varme mens du visper. La det småkoke i 1–2 minutter til det tykner. Sett det til avkjøling. Jeg bruker å sile krenen over i en ny bolle for å forsikre meg om at jeg ikke får med meg noen eggrester opp i den ferdige kremen.

Pisk en luftig krem av fløten og bland den med vaniljekremen.

Pavlova med vaniljekrem og bær

Fordel kremen på kaken for ha alle bærene over. Dryss over et tynt lag med melis

Kos deg!

 

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

  1. Hei Marit.
    Denne oppskriften bruker jeg.
    Akkurat denne!
    Men, jeg bruker ikke åpne steikeovnsdøra. Den blir
    ikke brent. Det er stor forskjell på st.ovner,-så
    jeg skjønner at folk kan plages med pavlovan.
    Flotte bilder av deg på den gården. Så heldig dere er så
    får plukke masse forskjellige grønnsaker av
    «markens grøde». Skulle gjerne vært der. Ha en fin uke.

  2. Hei Heidi og takk for meldingen din!
    Ja, det er nok veldig stor forskjell på stekeovner.

    Det er virkelig et privilegium å få plukke med seg av så mye godsaker!
    Ønsker deg også en super uke!

  3. Hei, jeg lagde pavlova for aller første gang i dag på 17.mai. Det ble en suksess.Tusen takk for fin oppskrift og fremgangsmåte.

  4. Hvor lenge kan en oppbevare marengsbunnen før jeg fyller den? Har brukt opp 5 eggehviter, men har ingen anledning til å bruke bunnen på en stund.
    Takk for fine oppskrifter. Elsker rabarbrapaien din.

  5. Hei. Jeg tror man kan doble oppskriften og bruke langpannen. Men kan man også doble oppskr på eggekrem, eller blir 8 dl melk for mye?

Legg igjen en kommentar til Heidi Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *