Forrige uke skrev jeg om mitt første forsøk med å steke surdeigsbrød i vedfyrt bakerovn. Her kommer oppskriftene på brødene jeg lagde.

Alle brødene ble bakt til en vernissasje som en venninne av meg skulle ha. I tillegg til brødene ble det servert mange ulike smakssatte smør, forskjellige dipper og limonade. Gode brød og smakssatte smør er forresten et veldig bra mattips dersom du skal ha fest for mange, men ikke har all verdens til matbudsjett.

Bakerovnsbrødene mine

Valnøttbrød
3 brød

På kvelden
50 g grov surdeigsstarter med av rug
1,25 kg hvetemel
450 g sammalt fint rugmel
1,1 l vann
300 g valnøtter
20 g salt

Rør sammen alle ingrediensene til brødene i en stor bolle. Du må røre nok slik at alt blir godt blandet, men du trenger ikke å elte deigen. Legg på et lokk eller dekk bollen med plastfolie og la den stå på kjøkkenbenken til neste dag.

Dryss et lag med mel på bakebordet og hvelv deigen over. Dra og brett inn hjørnene på den. Følg denne linken for å se bilder av prosessen. Del deigen i 3 like store deler og gjenta bretteprosessen med hvert av brødene.

Legg hvert brød enten over i en melet hevekurv eller i et melet kjøkkenhåndkle som du har lagt oppi en bolle. La brødene heve til de blir nesten dobbelt så store. Det tar 2-3 timer.

Du kan sjekke om brødene er ferdighevet på følgende måte. Stikk en finger forsiktig inn i brødet. Dersom gropa forblir en grop, er brødet ferdig hevet. Går deigen helt ut igjen, trenger deigen litt mer hevetid.

Mens brødene hever, setter du stekeovnen på 250 grader. Sett inn en bakestein hvis du har.

Hvelv brødene over på en bakespade (hvis du bruker bakestein) eller stekeplate og snitt dem med en skarp kniv før du setter brødene inn, skrur ned varmen til 230 grader og steker brødene i 40-50 minutter. Bruk gjerne et steketermometer for å sjekke temperaturen inni brødet. Den skal være over 97 grader.

Det er avhengig av hvor stor stekeovn du har om hvor mange brød du får plass til på én gang, men bruker du varmluft, får du iallfall plass til 2 på én gang. Disse brødene er såpass små, at det kan være du får plass til 2 på samme stekeplate også.

Avkjøl brødene på en bakerist.

Bakerovnsbrødene mine

Hvitløkbrød
3 brød

På kvelden
50 g ferdig fin surdeigsstarter
1150 g hvetemel
8 dl vann
2 hele kinesiske hvitløker eller 10 fedd vanlig hvitløk
20 g salt

Bruk samme framgangsmåte som for valnøttbrødene. Hvitløken river du på den fine siden av rivjernet før du har i.

Bakerovnsbrødene mine

Oreganobrød
3 brød

På kvelden
50 g grov surdeigsstarter med av rug
200 g sammalt fint rugmel
950 g hvetemel
8 dl vann
15 g tørket oregano
20 g salt

Bruk samme framgangsmåte som for valnøttbrødene.

Bakerovnsbrødene mine

Bakerovnsbrødene mine

Tomatsalsa og smør med dill og fennikel.

 

 

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Idun Industri

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *