Plommechutney med epler, pærer og rosiner

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Plommechutney med epler, pærer og rosiner

Det er rett og slett morsomme smaker i en god chutney. Der hvor vi i Norge bruker å blande én eller to frukt- eller bærslag med sukker for å koke vårt syltetøy, lar inderne ingredienslisten bli betydelig lengre. For chutney kommer opprinnelig fra India.

Ettersom jeg aldri har vært i India, men nok i England til å oppservere at der selges glass med chutneys i enhver dagligvarebutikk, innbilte jeg meg at dette krydrede, halvt sure og halvt søte syltetøyet var fra Øyriket. Så stemte altså ikke. Det var nok heller koloniherrene som tok det med hjem over de sju hav. Det skjønner jeg godt, for dette er skikkelig godt!

Denne chutneyen er søt, bitte litt sur og akkurat passe krydret til å være et perfekt følge til ost.

Plommechutney med epler, pærer og rosiner

Dette trenger du for å lage plommechutney med epler, pærer og rosiner
450 g plommer
250 g epler
250 g pærer
1 løk
1 fedd hvitløk
125 g rosiner
450 g brunt sukker, muscovado
2 ½ dl epleeddik
½ ts tørket, malt ingefær
1 ts malt koriander
½ ts tørket, knus chili eller ¼ ts chilipulver
½ ts salt
1 kanelstang

Fjern steinene på plommene og del kjøttet i mindre biter. Skrell eplene og pærene og del dem i fine, små terninger. Det er best å bruke faste epler som tåler å bli kokt. Jeg bruker å skjære løken i løvtynne skiver, men du kan også finhakke den. Hvitløkfeddet finhakker jeg før jeg har alle ingrediensene i en kasserolle og koker opp.

Brunt muscovadosukker er den myke typen sukker som blir hard som en steinblokk dersom du ikke holder posen helt tett.

La chutneyen småkoke i ca. 45 minutter. Ha den så over i steriliserte glass som egner seg til hermetisering. Legg glassene og syltestrikkene i kokende vann i en kjele og legg dem så over til tørking i stekeovnen på 125 grader. Pass på at du ikke tar på strikkene og åpningen mens du holder på.

Hvis du søler på glasskanten når du fyller dem, tørker du av med papir før du setter på strikk og lokk. Sett glassene på hodet for å sjekke at de er tette og la dem stå slik til avkjøling. Chutneyen bør stå kaldt i 2–3 måneder før den spises. Oppbevart kaldt holder chutneyen seg veldig lenge.

6 kommentarer til “Plommechutney med epler, pærer og rosiner”

 1. Hei, Fru Timian;-)

  Ville bare takke for den særs fristende chutneyoppskriften som i morges inspirerte denne hageeieren til å plukke epler og pærer fra hagen og hente opp frosne plommer fra fryseren og koke chutney før lunsj. Er det dette som er høst, kan den bare komme;-)

  Hilsen Solveig.

 2. Hei Solveig! Så hyggelig å høre da! Å så deilig å kunne gå ut i hagen å høste egen frukt. Pæretreet vårt overlevde såvidt kattenes skarpe klør denne vinteren. Kanskje vi får noen pærer neste år 🙂
  Jeg har allerede spist meg gjennom ett glass av chutneyen selv om jeg egentlig bør vente litt lenger før jeg spiser den.
  Klem 🙂

 3. Dette skal jeg prøve på i morgen. Det er jo supre julegaver også! Husker du sånn cirka hvor mye det blir? Jeg må kjøpe inn noen glass, men usikker på mengden.

 4. Hei Fru Timian!
  Skal lage chutney etter din oppskrift i løpet av uka. Vil bare fortelle deg at jeg synes oppskriftene dine er svært gode og velsmakende. Jeg prøver med jevne mellomrom oppskrifter fra ulike norske bloggere og synes dine oppskrifter utmerker seg med et mer komplett smaksbilde hvis jeg kan si det på den måten. Skal jeg lage en spesiell kake/dessert/matrett, vet jeg at jeg at det blir vellykket med din oppskrift, noe som ikke alltid gjelder andre bloggere.
  Mvh Anne

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon