Verdens beste kvæfjordkake

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Verdens beste kvæfjordkake

Dette er virkelig en av Norges store nasjonalskatter! Kvæfjordkaka, som i tillegg til å ha blitt kåret til Norges nasjonalkake av NRKs Nitimen, har egen venneforening og blir kalt ”Verdens beste”. Du legger jo lista forholdsvis høyt når du kaller kaken din det. Det må kunne sies. Og til alt overmål: den innfrir bestandig! Kombinasjonen av kakebunnen og den luftige marengsen sammen med vaniljekremen er uslåelig.

Jeg vil slå et slag for den hjemmelagde vaniljekremen til denne kaken. Når du først lager en festkake som Kvæfjordkaken er, synes jeg du skal ta deg tid til å lage vaniljekremen selv også. Det er ikke mange minuttene som trengs – og smaken, den taler for seg selv!

Klikk på filmen og se kortversjonen av hvordan du lager denne supergode kaken.

Dette trenger du for å lage Kvæfjordkake

Kakebunn
125 g romtemperert smør
125 g sukker
1 ts vaniljesukker
4 store eggeplommer
125 g hvetemel
1 ts bakepulver
3–4 ss melk

Marengs
4 store eggehviter
200 g sukker
½ dl mandelflak

Vaniljekrem
3 ½ dl melk
4 eggeplommer
50 g sukker
1 vaniljestang eller 1 ts godt vaniljesukker
2 ts maizenna
2 dl fløte

evt. bær til pynt

Sett stekeovnen på 180 grader.

Pisk smør og sukker til det blir luftig og nærmest hvitt. Det tar rundt 5 minutter. Tilsett eggeplommene en og en og visp dem inn etter hvert. Bland hvetemel, bakepulver og vaniljesukker i en bolle og visp rundt noen ganger med en tørr visp for å fjerne eventuelle klumper. Tilsett melblandingen og melken vekselvis i miksebollen til det er tomt. Kjør vispene rundt noen ganger til alt er skikkelig blandet. Husk å skrap ned langs kantene av bollen en gang eller to underveis i vispeprosessen slik at alt blir rørt med.

Ha litt formfett i bunnen av langpannen og ha et bakepapir over. Formfettet har du i bare for at papiret skal sitte fast. Fordel røren jevn utover bunnen av pannen.

Vask miksmasterbollen godt og forsikre deg om at det ikke er noen fettrester i den. Ha i eggehvitene og pisk til . Ha i litt og litt sukker og pisk til det blir blankt og fint. Fordel dette over røren som allerede er i langpannen. Strø mandlene over. Stekes på hakket nedenfor midten i stekeovnen i 20–25 minutter. Avkjøl kaken helt.

Lag vaniljesausen. Bruker du vaniljestang, skraper du ut frøene og har både frø og stang i en kasserolle sammen med melken. Kok opp. Rør sammen maizenna, eggeplommene,  sukkeret og eventuelt vaniljesukker. Visp halvparten av melken inn i eggblandingen og rør til alt sukkeret er oppløst.  Slå det tilbake i kasserollen, sett kasserollen tilbake på varmen og rør kraftig til det tykner. Avkjøl. Pisk fløten til en luftig krem og bland den inn.

Del kaken i to og legg den ene delen, med marengsen ned, på et kakefat. Fordel vaniljekremen over før du legger den andre kakedelen på toppen. Pynt gjerne med bær, dersom det er i sesong.

Verdens beste kvæfjordkake

Kos deg!

24 kommentarer til “Verdens beste kvæfjordkake”

 1. […] frutimian.unitedbloggers.no: Dette er virkelig en av Norges store nasjonalskatter! Kvæfjordkaka, som i tillegg til å ha blitt kåret til Norges nasjonalkake av NRKs Nitimen, har egen venneforening og blir kalt ”Verdens beste”. Du legger jo lista forholdsvis høyt når du kaller kaken din det. Det må kunne sies. Og til alt overmål: den innfrir bestandig! Kombinasjonen av kakebunnen og den luftige marengsen sammen med vaniljekremen er uslåelig. Les mer her…. Tagged kakekvæfjordskakeoppskriftoppskrifterverdens beste […]

 2. Takk for dine oppskrifter er så lett og forklarlig hvordan enn gjør det.bruker mange av dine oppskrifter når eg baker.

 3. Skal det være vaniljesukker i kakebunnen?
  Det står at det skal blandes i under fremgangsmåten, men ikke hvor mye.

 4. Hei Frank!
  Beklager verdens tregeste tilbakemelding.
  I videoen har jeg vel med (om jeg ikke husker helt feil) vaniljesukker som jeg har lagd selv med ekte vanilje 🙂
  Ja, det blir definitivt best med! 🙂

 5. Hei!
  Så moro at du også blogger om Kvæfjordkaka.
  Jeg fant bloggen din da jeg lette etter info om tradisjonelle kaker som jeg også har skrevet litt om..
  Ta gjerne turen innom en gang ☺

 6. Hei,
  Takk for en flott oppskrift? Jeg synes den beste smaken blir det når man bruker vaniljestang og frøer fremfor vaniljesukker. Men lurer på Om man må ta ut stangen når kremen er ferdig kokt? Det står ikke om det i oppskriften.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon