Ukemeny for uke 38
Disse ukene går altså så utrolig fort! Det føles som om jeg lagde den forrige ukeplanen for to dager siden, men det gjorde jeg da altså ikke. Det er nok alderen. Du vet, gamle damer og tidsfølelsen….
Tilbake til maten: God mat må vi ha denne uka også, ikke san? Så her kommer mine forslag. Håper du finner mye som faller i smak. Og husk: Nyt livet og nyt maten!
Mandag 16. september – Risotto med aspargees og bacon
Når jeg lager risotto på en helt vanlig hverdag, bruker jeg nesten bestandig en butikkjøpt kraft, buljongterninger eller sånne geleaktige fondpakker, med mindre det skulle finne på å ligge nedfrosset kraft i fryseren. Men ettersom den ikke kommer dit av seg selv, ender jeg altså som oftest opp med butikkversjonen.
Jeg er særdeles svak for en god risotto!
Tirsdag 17. september – Pæresalat med blåmuggostdressing
Her er det mye snadder samlet på ett sted! Pekannøtter, honning, pærer og blåmuggost i en aldeles skjønn forening! Vil du ha det litt mer mettende, kan du bake rundstykker og servere til.
Onsdag 18. september – Fiskegrateng med makaroni
Når jeg lager fiskegrateng til middag lager jeg alltid dobbel porsjon, sånn at vi kan spise det to dager på rad.
Torsdag 19. september – Grønnsakscurry
Ser ikke dette utrolig godt ut? Alle de lekre fargene som stråler mot deg! Fantastisk! Fantastisk godt er det også! Med bare godsaker for kropp og sjel.
Fredag 20. september – Små paier med choritzopølse
Denne oppskriften på paideig kan du bruke i all slags paier. Den passer til én vanlig stor paiform eller 4 små som her. Jobb så lite som mulig med paideigen din mens du lager den og avkjøl den mellom de ulike trinnene, så unngår du at den krymper under stekingen.
Lørdag 21. september – Biffsnadder med bérnaise
Når alt kommer til alt, er det ikke mye som slår saftig biffsnadder med hjemmelagd bérnaisesaus. Det er og blir skikkelig snaddermat!
Det er sausen som er det kritiske punktet i denne retten, for når du lager bérnaisesaus, må du følge med godt og piske ganske mye. Belønningen får du når du kan duppe de sprø pommes fritesene i sausen. Det er utrolig godt.
Søndag 22. september – Stekte kyllingbryst med ananas- og chilisalsa
I retter hvor det er naturlig å fram en litt søtlig smak, kan ananas fort gjøre susen sammen med kylling- eller svinekjøtt. Den er dessuten strålende å bruke hvis du skal lage en sterk og fyrig chutney eller salsa.
Dessert – Sjokoladekake med smørkremglasur
Du får liksom aldri nok oppskrifter på gode sjokoladekaker. De kan bare strømme på, så skal jeg prøve dem ut én etter én! Oppskriften på bunnen av denne sjokoladekaken fant jeg i én av konditor Sverre Sætres kokebøker. Han skriver at det var denne kaken som bestandig ble servert hjemme hos han i barndommen, og det kan jeg skjønne. Jeg manglet imidlertid noen av ingrediensene til kremfyllet han bruker, da jeg lagde kaka første gangen, så da valgte jeg et smørkremfyll istedenfor. Og det synes jeg passet så godt til at jeg har jeg fortsatt med å lage.
En riktig god uke til deg!
Nydelig mat. Har jobbet som kokk i 40 år, og dette er noe av det beste jeg har smakt.
Å tusen takk, Svein! Så hyggelig å høre!
En riktig god uke til deg 🙂