Focaccia med tørket frukt
Dette brødet må du lage neste gang du skal ha ostekveld!
Jeg tror rett og slett at dette er noe av det beste jeg baker! Brødet er lett og luftig – et eventyr fylt av tørket frukt.
Du kommer nok til å stusse når du leser ingredienslista. Her bruker jeg nemlig den samme mengden mel og vann, målt i gram, og det er ganske spesielt. På bakerspråket sier man at deigen inneholder 100 prosent vann. Og det er det som gjør at vi får denne eventyrlige luftigheten i det ferdige brødet. For at deigen skal sitte sammen som en deig og ikke være en røre, må den eltes i mikseren i litt over 20 minutter.
Dette trenger du for å lage focaccia i en langpanne
100 g tørket aprikos
50 g rosiner
50 g tørkede tranebær, ev. 100 g rosiner hvis du ikke har tranebær
4 ½ dl vann
8 g fersk gjær eller 2 g tørrgjær
450 g hvetemel
1 ts sukker
1 ts salt
¼ ts kanel
3 ss olivenolje
Frukten skal trekke i kokende vann i 20 minutter. Deigen skal forheve i 4 timer og etterheve i 1 time.
I denne oppskriften er det så viktig å ha riktig vannmengde i forhold til melmengde, at jeg oppfordrer deg til å veie vannet. 4 ½ desiliter veier 450 gram.
Start med å dele opp aprikosene slik at du får seks biter av hver. Ha bitene i en bolle sammen med rosinene og tranebærene og hell over nok kokende vann til at du dekker godt. La det stå slik i 20 minutter. Hell så ut vannet, men ta vare på det, for du skal bruke det i deigen. Fyll på med mer vann eller tøm ut slik at du har nøyaktig 450 gram. Er det bare kokevann, kan du ikke fortsette før vannet er avkjølt til 37 grader. Bruker du fersk gjær, blander du det ut med vannet.
Ha hvetemel og eventuelt tørrgjær i miksmasteren og tilsett vannet i en stråle mens miksmasteren går på lav hastighet. Når alt vannet er tilsatt, øker du hastigheten til middels og fortsetter å elte i 18 minutter. Så tilsetter du sukker, salt og kanel og elter videre i 3 minutter, slik at det blir godt arbeidet inn. Til slutt har du i aprikosene og rosinene og fortsetter eltingen i 2 minutter til. Jeg bruker bestandig å sette på en klokke til å passe tiden.
Pensle en bolle, som er tre ganger så stor som deigen, med 1 spiseskje olivenolje før du heller deigen over i bollen. Bruk en deigskrape til å få løsnet all deigen fra bakebollen. Dekk bollen med plastfolie og sett deigen til heving på et lunt sted i 4 timer.
Legg bakepapir i bunnen av en langpanne og pensle papiret med 2 ss olivenolje. Hell deigen over. Deigen er veldig løs, men også veldig seig, så alt bruker å komme ut uten problemer. Hvis mye av den tørkede frukten fremdeles ligger samlet i klatter, drar du forsiktig i den og fordeler den best mulig.
Dra forsiktig i deigen utover mot kantene og hjørnene. Legg plastfolie løst over deigen og la den etterheve i 1 time.
Sett stekeovnen på 230 grader.
Stek focaccian på nederste rille i 20–25 minutter. Du kan sjekke om den er ferdigstekt ved å lette litt på et av hjørnene og se om den har blitt brun på undersiden.
Legg brødet over på en bakerist og la det avkjøles før servering.
[…] Ukens hvetebakst – Focaccia med tørket frukt […]
[…] Ukens gode gjærbakst – Focaccia med tørket frukt […]