Spagetti carbonara

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Spagetti carbonara

Mitt første forsøk på å lage pasta carbonara var alt annet enn vellykket. Sausen i denne italienske retten lages av rå eggeplommer, fløte og ferskrevet parmesan som piskes lett sammen før det blandes med resten. Men, ved første forsøk helte jeg de rå eggeplommene rett ned i den kokvarme spagettien før jeg blandet dem med osten og fløten. Og da måtte det i grunn gå akkurat som det gikk. Eggene koagulerte og jeg fikk små eggklumper sammen med en helt rennende fløtesaus. Ikke spesielt vellykket! Men det er noe med det å klatre opp på hesten igjen, eller hvordan det ordtaket nå går. Man må gjennom noen feil for å bli flink!

Kunsten når du lager en fløte- og eggsaus som her, er å få eggene varme nok til at de tykner sausen, men kalde nok til at de ikke koagulerer. Gjør du som jeg beskriver i oppskriften nedenfor, vil resultatet bli vellykket.

Spagetti carbonara

Dette trenger du for å lage spagetti carbonara til 4 personer
400 g spagetti
250 g bacon
1 ss olivenolje
2 fedd hvitløk
4 eggeplommer
1 dl fløte
75-100 g parmesan
salt
pepper

Kok pastaen i rikelig med godt saltet vann etter anvisning på pakken. Hell det over i et dørslag, men ta vare på litt av kokevannet.

Del baconet i små terninger og stek det brunt og sprøtt i en stekepanne sammen med oljen. Finhakk hvitløken og ha den i stekepanna de siste stekeminuttene.

Ha eggeplommene og fløten i en stor bolle. Riv parmesanen på den fineste siden av rivjernet og ha i bollen sammen med salt og pepper og litt under 1 dl av kokevannet fra spagettien. Pisk alt lett sammen før du har i det ferdigstekte baconet. Hell pastaen over i bollen og rør det hele godt sammen.

Spagetti carbonara

Sett parmesanosten og rivjernet på bordet ved servering

21 kommentarer til “Spagetti carbonara”

 1. Bra oppskrift!

  Det er Magne fra VG her, nå har jeg anbefalt innlegget ditt på forsiden av VG slik at flere kan få gleden av det.

  Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange lesere? Ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no eller @magneda på Twitter.

  🙂

 2. Det er ikke carbonara slik du lager det, det er mer en spagetti med fløtesaus. Siden du vet dette hvorfor kaller du det en carbonara da? Slik skjønner jeg ikke. Hvis du har en skoda og klistrer på et BMW merke så er det fortsatt en Skoda og ikke en BMW. Fortsatt en god rett men kall det hva det er og ikke hva det ikke er.

 3. Hei Maria!
  Jeg har lest ganske mange italienske oppskrifter hvor både hel- og halvfet fløte brukes i carbonaraen. Det er godt mulig at det da ikke blir den «ekte» caronara, men jeg tillater meg fremdeles å kalle det for det 🙂 Det er ikke noe i veien for bare å kutte den ut.
  Smaker supergod gjør den med begge alternativer!

 4. Fløte er et must i all matlaging og jeg må si at dette såg veldig godt ut. Skal fløten, eggene og osten ikke varmes i en gryte? De skal bare rett i spagettien? Håper på et svar, så blir det middagen i morgen:)

 5. Carbonara skal ikke inneholde fløte, poenget er at man skal lage en «kremete» saus av egg, ost og litt av pastavannet. Strengt tatt skal ikke en skikkelig carbonara ha parmesan heller, men pecorino romano. Personlig synes jeg det blir best med en blanding av de to. Og skal man være skikkelig pirkete så skal det ikke være bacon heller, men guanciale (speket svinekjake). Jeg gjorde et raskt google-søk på italienske oppskrifter av overnevnte rett, og ikke en eneste en var med fløte …

 6. Jeg har alltid fløte i når jeg lager denne retten og til tross for fløteskvetten tillater jeg meg å kalle retten Carbonara når gubben spør hva vi skal ha til midag. Er det så nøye,da??!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon