Laks med salat og potetomelett
Laksefileter er bestandig et sikkerstikk når det kommer til middag hjemme hos oss. Det er lett å få tak i fersk og god laks, selv for oss som bor på bygda, og alle i familien liker det, og da ligger forholdene godt til rette for lettvinte og gode middager! Her får laksefiletene følge av en frisk salat med fetaost og rødløk og en stor, stekt potetkake. Denne potetkaken er nærmest en kloning mellom sveitsiske røstipoteter og en potetomelett. Godt blir det i alle fall, og potetkaken smaker skikkelig bra både varm og kald.
Tidlig i høst lagde jeg en serie til bladet Mamma med lettvinte middager som også kunne brukes som gode lunsjer dagen etter. Her er én av forslagene: potetkake med stekte laksefileter til middag og potetkake sammen med knekkebrød i matboksen neste dag.
Oppskrift på stekt laks med potetomelett og salat
til 4 personer
Potetomeletten eller potetkaken
400 g potet
1 ss hvetemel
2-3 vårløk
2–3 store blad hjertesalat
2 egg
1 ts salt
nykvernet pepper
1 ts olivenolje
1 ts smør
Stekte laksefileter
4 x 150 g laksefilet
½ ts salt
nykvernet pepper
1 ts olivenolje
1 ts smør
Salat
1 liten rødløk
8–10 cherrytomater
150 g blandet grønn salat
3–4 ss salatost
Du trenger en liten stekepanne til potetkaken. Pannen jeg bruker til denne porsjonen, er 22 cm i diameter. Gang oppskriften med 1 ½ dersom du bare har en stor stekepanne. Da blir det mer til neste dags lunsj.
Skrell potetene og riv dem på den grove siden av et rivjern. Ha det i et rent kjøkkenhåndkle og klem ut all væsken før du har de revne potetene i en bolle og rører det sammen med hvetemelet. Hakk opp vårløken og salatbladene, pisk eggene lett sammen og bland alt. Ikke rør det sammen mer enn nødvendig.
Smelt sammen olje og smør i stekepanna og ha i potetmassen. Stek på medium varme i 5 minutter. La potetkaken gli over på en tallerken før du hvelver den over i stekepanna igjen. Nå skal potetkaken forhåpentligvis ha blitt snudd. Stek den andre siden i 5–6 minutter.
Dryss salt og pepper over laksefiletene. Varm oljen i en stekepanne og stek filetene, med skinnsiden ned, på medium varme til skinnet har blitt sprøtt. Smelt inn smøret, snu stykkene og ta panna bort fra varmen. La stykkene stekes ferdig i ettervarmen.
Skjær rødløken i tynne skiver og del tomatene i små båter. Bland så sammen alle ingrediensene til salaten.
Bruke restene til lunsj i morgen? Klikk her for å få tips!
[…] er det rester fra gårsdagens potetkake – som er nesten som en potetomelett – som skjæres i kakestykker og pakkes i matboksen […]
Er potetene du bruker i potetomeletten kokt eller rå?
Hei Marianne! Potetene er rå når jeg skreller og river dem 🙂
Hei. I oppskriften på potetomeletten står det sjalottløk, men i måten den lages på står det vårløk. Hva er best å bruke?
Hei Mette!
Jeg bruker vårløk, så det er en skrivefeil i selve oppskriften. Skal rette med en gang 🙂
I ingrediensene står det sjalottløk,mens i oppskriften står det vårløk,hva er riktig?:)
Hei Elisabeth!
Det er vårløk som er riktig. Skal rette med en gang 🙂