Eplekake med vaniljekrem

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 2 timer, inkl. avkjøling av deigen

Porsjoner: 12

Eplekake med vaniljekrem

Denne oppskriften på eplekake med vaniljekrem er en sann klassiker! Jeg fikk oppskriften fra mamma, og jeg tror hun fant den i Norsk Ukeblad en gang på 80-tallet! Og siden den gang, har kaken vært en fast følgesvenn.

Denne eplekaken er rett og slett en fantastisk god eplekake. Kanskje egentlig mer en terte enn en kake, men det spiller igrunn ingen rolle hva vi kaller den så lenge som vi er enige om at det er en veldig god eplekake med vaniljekrem.

For meg tilhører den iallfall kategorien av kaker som det nesten er helt umulig å bare spise ett stykke av. Kombinasjonen av den sprø og søte tertedeigen, de litt syrlige eplene og den varme vaniljekremen er uimotståelig.

Teksten fortsetter under annonsen

Hjemmelaget vaniljekrem?

Jeg tror aldri mamma lagde vaniljekremen selv til denne eplekaken, men brukte ferdig vaniljekrem fra butikken. Og den funker riktig så bra. Jeg lager som regel vaniljekremen selv, så derfor finner du oppskriften på det litt lenger ned. Du trenger 2,5 dl ferdig vaniljekrem til kaken.

Du gjør som du vil. Begge deler blir veldig godt.

LES MER! Har du lyst til å teste ut en annen veldig god eplekake også? Sjekk ut denne OSTEKAKE MED EPLEBITER!

PS! Det er samme gamle oppskrift som før. Det er bare bildene som er nye.

Teksten fortsetter under annonsen

Ingredienser

Tertedeigen
250 g romtemperert smør
100 g melis
250 g hvetemel

Vaniljekremen
2.5 dl h-melk
1 ts vaniljesukker eller 1 vaniljestang
3 eggeplomme(r)
60 g sukker
1.5 ss maisenna 22 gram

Fyllet
3 store eple(r) helst syrlige

Slik lager du deilig eplekake med vaniljekrem

Lag tertedeigen først

Jeg lager tertedeigen anderledes her enn jeg vanligvis gjør, bare fordi det var sånn jeg lærte den i utgangspunktet.

Pisk smør og melis lyst og luftig før du rører inn hvetemelet. Den deigen i to med 2/3 i den ene delen og 1/3 i den andre. Den store delen legger du på plastfolie og ruller til en pølse. Den andre delen klapper du flatt mellom palstfolie. Legg begge delene i kjøleskapet i minimum en halvtime. Den kan også ligge over natta.

Vaniljekremen

Bruker du vaniljestang, starter du med å dele den opp i to på langs og skraper ut frøene. Ha både frøene og stangen i en tykkbunnet kasserolle sammen med resten av ingrediensene.

Kok det opp under konstant omrøring og på litt over medium varme. Rør godt i bunnen sånn at det ikke brenner seg fast. Når kremen koker opp, lar du den koke i 30-40 sekunder, fremdeles under konstant omrøring. Hell den gjennom en sil og over i en bolle. Dekk bollen med plastfolie helt ned til vaniljekremen og sett den til avkjøling.

Klart for steking

Sett stekeovnen på 180 grader varmluft og smør en rundform på 22 cm. Legg bakepapir i bunnen.

Ta deigen ut av kjøleskapet og skjær pølsen opp i ½ cm tykke skiver. Fordel dem i bunnen og ca. 2 cm oppover kantene av formen. Klem bitene sammen til du får en tett og fin bunn.

Skrell eplene og skjær dem i båter. Er det norske epler med tynt skall, kan du la epleskallet være på. Legg båtene slik at de dekker hele bunnen. Fordel vaniljekremen over.

For å kjevle ut lokket best mulig, drysser du litt mel på plastfolie og legger deigen over. Dryss på mel og legg over plastfolie. Kjevle ut til passe størrelse. Løft på plasten innimellom og vend deigen. Dryss på mer mel når det trengs.

Rull deigen over på kjevlet og plasser lokket etter beste evne over vaniljekremen. Klem det på plass rundt katene.

Stek kaken i ca. 50 minutter.

Bruker du over- og undervarme, steker du kaken på nederste rille og legger ca. 5 minutter til på steketiden.

 

44 kommentarer til “Eplekake med vaniljekrem”

  1. Denne oppskriften fant jeg nå, og har planer om å lage den til søndagens dessert😊 Men jeg lurer på en ting.. Forstår ikke helt hvordan du legger ut bunden med deigen? Kan man ikke bare kjevle den ut og legge i formen?

    Ha en strålende kveld!

    • Hei Therese! Søndagen har passert før jeg fikk svart deg, men ja, du kan kjevle ut bunnen og legge i formen. Den kan være litt vanskelig å kjevle, men jeg synes det er lettest å gjøre mellom to lag med plast. Lykke til!

  2. Går det an å doble oppskriften og lage den i liten langpanne? Til å ta med på jobb er ikke en liten rundform nok 🙂

    • Hei Hege! Bunnen blir ikke helt sprø, men den blir heller ikke for myk. Den blir veldig god selv om den ikke forstekes 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon