På barndommens trønderlandsbygd spiste vi broiler med potetgull og salat med ananas og kinakål de lørdagene vi ikke spiste hjemmelag pizza. En broiler er en stor kylling som er fôret på så heftig kraftfôr at den vokser unormalt fort. Jeg hørte aldri snakk om at dette kanskje ikke var det beste for kyllingen, ei heller for oss mennesker, og spiste ferdiggrillet, men nytint og oppvarmet broiler, av hjertens lyst. Markedet for disse broilerne var endog så stort at det med jevne mellomrom parkerte en egen broilerbil utenfor samvirkelaget sånn av vi bygdefolket kunne kjøpe med oss en kasse eller to av godbitene.

Da 80-tallet ebbet ut, forsvant vel i grunn også broileren ut av både butikkene og vokabularet. Kombinasjonen kylling, potetgull og ananas er imidlertid like god i dag!

Kylling med hjemmelagd potetgull

Dette trenger du for å lage helstekt kylling med ananaschutney og potetgull til 4 personer

Kylling
2 fedd hvitløk
1 stor kylling ca. 1,3
1 ts salt
godt med nykvernet pepper
1 ss olivenolje

Ananassalsa
4-5 skiver ananas
1 ½ ss olivenolje
1 rød sjalottløk eller ½ vanlig rødløk
1 rød chili
1 ts honning
litt Maldonsalt
nykvernet pepper
noen basilikumblader 

Potetgull
3 store kokefaste poteter,  f.eks Asterix
olje til fritering, jeg bruker rapsolje
ca. 1 ts salt

Sett stekeovnen på 200 grader.

Finhakk hvitløkfeddene og fordel dem i lommene mellom brystkjøttet og skinnet på kyllingen. For å få til det må du træ fingrene dine inn og lage to hulrom. Vær forsiktig slik at du ikke ødelegger skinnet. Fordel salt, pepper og olivenolje rundt hele kyllingen og gni det godt inn. Legg kyllingen i en ildfast form og stek den i ca. 1 time og 10 minutter. Stikk en kniv inn ved lårfestet for å sjekke om saften som kommer ut er klar. Da er kyllingen ferdig.

Steg nummer to er ananassalsaen. Skjær gode skiver av en ananas og fjern skallet. Når jeg vil ha en ekstra god sødme på chutneyen, griller eller steker jeg skivene noen minutter på sterk varme i en panne. Pensle på litt av olivenoljen først. Skjær skivene så i terninger. Skjær rødløken i syltynne skiver. Finhakk chilien. Bland alt sammen. Basilikumbladene hakker jeg opp og har i like før servering.

Jeg lar skallet være på potetene til potetgullet, bare skjærer dem i helt tynne skiver. Jeg bruker en mandolin. En grønnsaksskreller er også mulig å bruke eller en kvass kniv.

Varm opp oljen i en kasserolle eller wokpanne til den blir 170 grader. Bruk et sukkertermometer hvis du har. Du ser at oljen er passe varm når det freser rundt en potetskive og den blir passe gyllen i fargen etter ca. 2 minutter. Friter litt og litt om gangen. Ta potetskivene opp med en hullsleiv. Legg flakene over på kjøkkenpapir og la dem renne av. Strø over litt salt og eventuelt pepper hvis du ønsker det.

Når alle de ulike delene er ferdig, er du klar for en skikkelig klassiker.

Denne oppskriften er fra boka mi Søndagsmiddag. Det er Mette Møller som har tatt bildet. Se flere fine bilder fra Mette på Instagram: @mettemfoto 

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

  1. MMMMM vilket UNDERBART recept:) din blog är beroendeframkallande haha

    Om du vill se ett klassiskt Svenskt recept kan du kolla in min blogg idag:)

    Ha en fin 1a adventshelg

    LOVE Maria at inredningsvis – Swedish decor, food, and fashion

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *