Kylling med hjemmelagd potetgull

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 1 time 20 minutter

Porsjoner: 4

Kylling med hjemmelagd potetgull

På barndommens trønderlandsbygd spiste vi broiler med potetgull og salat med ananas og kinakål de lørdagene vi ikke spiste hjemmelag pizza. En broiler er en stor kylling som er fôret på så heftig kraftfôr at den vokser unormalt fort. Jeg hørte aldri snakk om at dette kanskje ikke var det beste for kyllingen, ei heller for oss mennesker, og spiste ferdiggrillet, men nytint og oppvarmet broiler, av hjertens lyst. Markedet for disse broilerne var endog så stort at det med jevne mellomrom parkerte en egen broilerbil utenfor samvirkelaget sånn av vi bygdefolket kunne kjøpe med oss en kasse eller to av godbitene.

Da 80-tallet ebbet ut, forsvant vel i grunn også broileren ut av både butikkene og vokabularet. Kombinasjonen kylling, potetgull og ananas er imidlertid like god i dag!

Ingredienser

Kyllingen
2 fedd hvitløk
1 hel kylling
1 ts salt
nykvernet pepper
1 ss olivenolje

Ananassalsaen
5 skive(r) fersk ananas
1.5 ss olivenolje
1 rød sjalottløk
1 rød chili
1 ts honning
flaksalt
nykvernet pepper
basilikum

Potetgullet
3 store kokefaste poteter
solsikkeolje til fritering
1 ts salt

Slik gjør du

Sett stekeovnen på 200 grader.

Finhakk hvitløkfeddene og fordel dem i lommene mellom brystkjøttet og skinnet på kyllingen. For å få til det må du træ fingrene dine inn og lage to hulrom. Vær forsiktig slik at du ikke ødelegger skinnet. Fordel salt, pepper og olivenolje rundt hele kyllingen og gni det godt inn. Legg kyllingen i en ildfast form og stek den i ca. 1 time og 10 minutter. Stikk en kniv inn ved lårfestet for å sjekke om saften som kommer ut er klar. Da er kyllingen ferdig.

Steg nummer to er ananassalsaen. Skjær gode skiver av en ananas og fjern skallet. Når jeg vil ha en ekstra god sødme på chutneyen, griller eller steker jeg skivene noen minutter på sterk varme i en panne. Pensle på litt av olivenoljen først. Skjær skivene så i terninger. Skjær rødløken i syltynne skiver. Finhakk chilien. Bland alt sammen. Basilikumbladene hakker jeg opp og har i like før servering.

Jeg lar skallet være på potetene til potetgullet, bare skjærer dem i helt tynne skiver. Jeg bruker en mandolin. En grønnsaksskreller er også mulig å bruke eller en kvass kniv.

Varm opp oljen i en kasserolle eller wokpanne til den blir 170 grader. Bruk et sukkertermometer hvis du har. Du ser at oljen er passe varm når det freser rundt en potetskive og den blir passe gyllen i fargen etter ca. 2 minutter. Friter litt og litt om gangen. Ta potetskivene opp med en hullsleiv. Legg flakene over på kjøkkenpapir og la dem renne av. Strø over litt salt og eventuelt pepper hvis du ønsker det.

Når alle de ulike delene er ferdig, er du klar for en skikkelig klassiker.

Denne oppskriften er fra boka mi Søndagsmiddag. Det er Mette Møller som har tatt bildet. Se flere fine bilder fra Mette på Instagram: @mettemfoto 

4 kommentarer til “Kylling med hjemmelagd potetgull”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon