Ribbe med sprø svor og sjysaus

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 3 timer og 30 minutter

Porsjoner: 6

Ribbe med sprø svor og sjysaus

Her får du oppskrift på hvordan du tilbereder klassisk ribbe med sprø svor og sjysaus! Jeg elsker ribbe!

Jeg er så heldig at jeg allerede har spist ribbe mange ganger denne høsten. Som matskribent må du bestandig være ganske tidlig ute når du lager matstoff til magasiner og brosjyrer. Jeg vet mange ikke ønsker å spise ribbe før på julaften, men jeg synes det er så godt, at jeg mer enn gjerne spiser det flere ganger i oppkjøringen også.

Du er garantert en saftig og smakfull ribbe når du bruker denne metoden.

Husk å salte og pepre ribba 1–2 dager før steking.

LES MER! Sånn tilbereder du LANGTIDSSTEKT RIBBE

Ingredienser

Ribben
3 kg tynnribbe
2 ts salt
1 ts nykvernet pepper
12 fedd hvitløk
1 l vann

Potetene
1.5 kg potet
1 ts salt
50 g smør
1 dl olivenolje
20 blad salvie
1 ts flaksalt
0.5 ts nykvernet pepper

Sjysaus
kremfløte
2 ss romtemperert smør
1 ss hvetemel
salt
nykvernet pepper

Til servering
2 dl svisker

Slik tilbereder du ribbe med sprø svor og sjysaus

En til to dager før servering

Rut opp svoren på ribben. Har du en tapetkniv, er den genial å bruke til rutingen. Fordel godt med salt og pepper rundt hele kjøttstykket før du pakker det inn og lar det ligge i kjøleskapet til neste dag. Du kan gjerne også krydre ribben to dager før steking.

Sett stekeovnen på 180 grader.

Legg ribben med svoren ned i en langpanne sammen med hvitløkfeddene og vannet. Skallet kan bare være på hvitløkfeddene.

Stek ribben i 1 time. Snu så ribben slik at svoren ligger opp. Rull sammen en ball av aluminiumsfolie og legg midt under ribben, sånn at fettet renner av. Stek videre i ca. 1 ½ time. Så øser du kraften i langpannen over ribben 3–4 ganger og steker videre i 30 minutter. Nå ser du at svoren begynner å bli sprø og gyllenbrun. Legg inn sviskene på slutten av steketiden slik at de rekker å bli varme.

Dersom ikke alt blir sprøtt med vanlig steking, setter du på grillelementet og griller ribben i noen minutter. Dekk ferdige partier med aluminiumsfolie slik at de ikke blir brent.

Potetene

Til potetene setter du stekeovnen på 225 grader varmluft. Du kan steke dem mens ribben hviler.

Skrell potetene og del dem i 2 eller 3, alt etter hvor store de er. Kok opp vann og salt – 3 ts salt pr liter vann – og ha i potetbitene. Kok i 10 minutter. Hell av vannet og rist på kasserollen en gang eller to slik at potetene nærmest blir lodne utenpå.

Hvelv dem over i en langpanne og ha over smør, olje (eller andefett), salvieblader, salt og nykvernet pepper. Bland det godt sammen.

Stek potetene i 15–20 minutter til potetene er møre. Skru ned varmen litt på slutten dersom de begynner å bli for brune.

Sjysausen

Sil kraften fra langpannen over i en kasserolle. Mos også hvitløkfeddene gjennom silen. Spe eventuelt med nok vann til det tilsvarer ½ dl pr person før du sper med nok kremfløte til det tilsvarer 1 dl ferdig saus pr person. Kok opp og la det småkoke i 4 minutter. Rør sammen smør og mel til en klumpfri røre og tilsett én og én liten klump til sausen har fått ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper.

En riktig god jul til deg!

LES MER! Vil du ha ribbe med en vri, kan du rulle den sammen til en saftig ribberull. Sjekk ut denne oppskriften!

8 kommentarer til “Ribbe med sprø svor og sjysaus”

  1. Bra, Marit!

    Det er Magne fra VG her, nå har jeg anbefalt oppskriften ditt på forsiden av VG slik at flere kan få gleden av det.

    Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange lesere? Ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no eller @magneda på Twitter.

    🙂

  2. Hei Marit,

    En riktig God Jul til deg og dine og et fantastisk Godt Nytt Aar.!
    Jeg leser bloggen din med GUSTO! Haaper du vinner Vixen! Lykke til!

    MVH Ingrid fra Miami

  3. Er det ikkje lurt å ha eit fat eller ein ball av folie under midten av ribba når ein steiker, for at feittet ikkje skal verta liggjande på midten? 🙂

    • Jo, det bruker jeg jo bestandig å gjøre, ELisabeth! Det har jeg rett og slett glemt å skrive inn i oppskriften! Skal gjøre det med en gang 🙂 God jul!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon