Supergodt og luftig eltefritt brød

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Supergodt og luftig eltefritt brød

Har du en jerngryte, kasserolle eller en annet egnet form med lokk, er du ikke langt unna dette ultrasaftige og luftige brødet! Jeg elsker eltefrie brød! De er superenkle å lage. Jeg knota riktignok en del  den første gangen jeg lagde dem – bare så det er sagt – fordi jeg ikke hadde hatt nok mel i heveformen, men når jeg først fikk dreisen på det, ble de superenkle. De er dessuten supergode og fordi de ikke skal eltes, bare røres sammen i en bolle, gir de mindre oppvask enn vanlig brødbakst også.

Husk at du må røre sammen deigen kvelden før du har tenkt å steke dem!

Supergodt og luftig eltefritt brød

Dette trenger du til 3 eltefrie brød
350 fullkornshvetemel
300 g finmalt sammalt rugmel
1 kg hvetemel
30 g salt
6-7 g fersk gjær
1,4 l vann, ca 25 grader

Jeg bruker bestandig å røre samme slike deigen en eller gang i løpet av kvelden. Det spiller ingen rolle om klokka er 19 eller 23.

Ha alt melet i en stor bolle (bollen bør være 3 ganger så stor som deigen du rører sammen). Rør ut gjæren i vannet og ha det i. Rør sammen deigen til alt er blandet. Du skal ikke elte eller noen ting, bare røre rundt til alt hvetemelet er inkorporert.

Legg over et lokk eller plastfolie og la deigen stå på kjøkkenbenken til neste dag.

Har du elteboller, klargjør du dem før du starter med deigen neste dag. Uten heveboller, finner du fram 3 salatboller eller tilsvarende og 3 kjøkkenhåndklær. Legg kjøkkenhåndklærne oppi hver sin bolle. Bruk en vannsprayflaske og spray et tynt lag med vann i hevebollene eller kjøkkenhåndklærne og dryss så et tykt lag med hvetemel oppi. Forsikre deg om at det er mel oer det hele slik at deigen ikke setter seg fast.

Dryss et godt lag med hvetemel på bakebordet og hvelv deigen over. Del deigen i 3 like store deler. Brett hver del til du får en kule. Jeg bruker bare å brette inn hvert hjørne. Så legger jeg kula i hevebollen.

Det er en stor fordel å ha en deigskrape når du holder på med dette, for deigen er ganske så løs. En isskrape – du vet de firkanta plastdingsene du får gratis fra banken din – kan også brukes hvis du nå ikke har en deigskrape.

Dekk hevebollene med plastfolie og la brødene etterheve i 2 ½-3 timer.

Når det er ca. 1 time igjen til steking, setter du stekeovnen på 250 grader og setter inn 1 eller 2 jerngryter, egnede kasseroller eller andre ildfaste former med lokk.

Du får nok ikke plass til alle 3 brødene i stekeovnen samtidig, så det kan være greit å starte med de første brødene etter 2 ½ time. Må du steke ett og ett brød, ville jeg satt den siste deigen på et litt kaldere sted den første halvannen timen.

Nå kommer øyeblikket hvor du må holde hodet kaldt og jobbe raskt: Ta gryta ut av stekeovnen og ta av lokket. Husk nå at dette er fryktelig varmt. Ta av plasten på brødforma og hvelv brødet oppi gryta. Forhåpentligvis slipper det lett og plasserer seg perfekt oppi gryta. Hvis det nå ikke skjer, bruker du fingrene til hjelp for å løsne deigen som sitter fast.

Sett på lokket og sett gryta tilbake i stekeovnen. Stek i 30 minutter. Ta av lokket og stek videre i 15-20 minutter. Her kan det være lurt å bruke et steketermometer for å forsikre deg om at brødet blir gjennomstekt. Det skal ha en kjernetemperatur på minst 98 grader.

Ta ut brødet og la det avkjøles på en bakerist.

Gjenta med resten av deigene. Du kan gjerne la lokket ligge i stekeovnen de siste minuttene også, slik at det er godt oppvarmet til du skal hvelve i neste brød.

Dersom stekeovnen din bare går til 230 grader (det gjør min hjemme), må du beregne litt lenger steketid.

Supergodt og luftig eltefritt brød

Ettersom brødene er så fine, må jeg bare gi deg en 360 graders rundtur:

Supergodt og luftig eltefritt brød

Supergodt og luftig eltefritt brødOg i juleversjon! Dette er en perfekt vert/vertinnegave til julens små og store selskap!

Supergodt og luftig eltefritt brød

Sånn ser det ut inni.

Supergodt og luftig eltefritt brød

God bakst!

 

17 kommentarer til “Supergodt og luftig eltefritt brød”

 1. Hei!

  Kan man steke brødene i vanlige brødformer i stedet for gryte med lokk? Og i så fall, bør man sette ned steketemperaturen?

 2. Hei Vibeke!
  Jeg har aldri gjort det selv, men det kan du helt klart gjøre. Jeg ville varmet opp stekeovnen til 250 grader, men så slått den ned til 225 etter 5 minutter. Følg med på toppen av brødene slik at de ikke blir brente.
  Send meg gjerne en melding om resultatet!
  God bakst!

 3. Har et lite tips om å bruke bakepapir istedetfor håndkle i hevebollen ved siste heving – da kan man bare løfte brødene over i gryten med bakepapiret – dette sikrer at brødene ikke «klapper sammen» . Bakepapiret tåler helt fint å steke i gryten, det blir like fin skorpe og papiret tåler helt fint den sterke varmen. Har brukt dette tipset i flere år etter å ha lest dette på bloggen «MCFarine»
  Må bare si tusen takk for alle de flotte oppskriftene på bloggen din:)

 4. Lurer på – ER det virkelig nødvendig med den etterhevingen? har du forsøkt å steke direkte etter første hevingen? synes det er så vanskelig å unngå at det liksom klapper sammen..

  • Hei Monica!
   Jeg har aldri forsøkt å steke brødet uten etterheving. Det er såpass lite gjær i brødet at det nok trenger den stunden på å øke i størrelse. Du kan jo prøve det og se hvordan det går 🙂
   Det bruker iallfall å bli veldig godt når du tar deg tid til etterhevingen. God bakst!

 5. Hei, jeg er ny på grytebrød baking ☺ Jeg prøvde denne oppskriften idag,den var veldig bra, men denne oppskriften og andre oppskrifter opplever jeg at brødet blir litt klissete inni. Man kjenner det altså inni på selve brødet. Men det ble mindre klissete med din oppskrift. Får du det sånn? Tips til hva jeg gjør galt?

  • Ja, det det kan lett bli sånn, Ina. Kjøp deg et steketermometer som du dytter midt inni brødet en liten stund før du tror det er ferdig stekt. La det steke til det får en kjernetemperatur på 98-99 grader. Da skal det ikke være klissete inni. Lykke til!

 6. Når du har blandet alt melet, og den skal begynne sin hevibgsprosess.. Er deigen veldig klissette da? Eller har jeg tatt opp i for mye vann? 😮

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon