Skolebrød er og blir et fantastisk bakverk! Når det er godt bakt, vel og merke. Kunsten med skolebrød, som med all annen gjærbakst, er å få til et luftig resultat. Det er jo egentlig litt merkelig det faktum at du med to like deiger kan få tungt eller lett bakverk ut i fra hvordan du behandler deigen. Det er jo tross alt akkurat like mange gram i begge deigene.

Så; målet er altså å få så luftige og smakfulle skolebrød som overhode mulig. Jeg har allerede en oppskrift på skolebrød liggende her på bloggen. Den finner du her.

Denne oppkriften er basert på godeste Morten Schakendas oppskrift. Jeg synes begge utgavene mine blir like luftige og gode, så her er det bare å velge seg sin favoritt.

PS! Dette er en stor deig, så hvis du har en vanlig kjøkkenmaskin type, Kitchen Aid, som du skal elte deigen i, kan det være lurt å halvere mengdene. Da kan du halvere gjærmengden også.

Skolebrød med vaniljekrem og kokos

Dette trenger du for å bake 30 skolebrød

Deigen
1 ½ kg hvetemel
225 g sukker
1 ts (10 g) salt
1 pk gjær for søte deiger, enten fersk eller tørr
1 stort egg
9 1/4 dl kald melk
225 g smør

Fyllet og toppingen
4 dl vaniljekrem – lag selv (se oppskift her) eller kjøp ferdig
1 egg til pensling
1 eggehvite
3–4 dl melis
2 dl kokos

Ha mel, sukker, salt og tørrgjær i en miksebolle. Bruker du fersk gjær smulder du den opp før du har den også rett i bakebollen. Ha i egget og melka og elt deigen i 20 minutter. Fordi vi bruker så lang eltetid, bruker vi også kald melk.

Del op smøret i små terninger og tilsett i deigen mens eltekroken fremdeles går. Elt deigen videre i 10 minutter. Da er alt smøret inkorporert og deigen er superblank og ser aldeles smashing ut.

Dekk bakebollen med plastfolie og la deigen heve til dobbel størrelse. Det tar ca. 1 time.

I mellomtiden kan du lage vaniljekremen, hvis du tenker å lage den selv. Oppskriften finner du her.

Dryss et tynt lag med hvetemel på bakebordet og hvelv deigen over. Del den i 30 like store deler og rull hver ut til en bolle. Legg dem over på bakepapirkledde stekebrett. Bruk fingrene til å lage en dyp grop midt i hver bolle samtidig som du klapper bollene flate. Ha 1 liten spiseskje med vaniljekrem i hvert hull.

Sett skolebrødene til heving i 45–60 minutter. Sett på stekeovnen på 200 grader.

Pisk sammen eggen og pensle skolebrødene før du steker dem i 18–20 minutter. La dem avkjøles på en bakerist før du lager melisglasur av eggehviten og melisen. Rør det sammen til du får en klumpfri glasur. Fordel den rundt skolebrøden Dypp dem så i en skål med kokosen.

Skolebrød med vaniljekrem og kokos

Digg inn!

Skolebrød med vaniljekrem og kokos

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

 1. Hei
  Lagde disse i dag, og det er seriøst den beste oppskriften på skoleboller jeg noen gang har prøvd. Lagde også vaniljekremen selv, og det gjorde at de ble fantastisk gode! Disse kan faktisk beskrives som boller med bakerikvalitet! Takk for veldig fin oppskrift! Skal definitivt lage disse igjen for de falt virkelig i smak. Anbefaler denne siden videre. Stå på med den gode jobben du gjør.
  Ha en fin dag!

 2. Hm… Synes det virker litt rart at man skal lage grop i den utrullede bollen og plassere vaniljefyllet før bollen har etterhevet: Vil ikke etterhevingen føre til at gropa gror igjen og fyllet dyttes ut av bollen/brødet (til en viss grad i det minste)? Har undersøkt en del andre oppskrifter der ute (matprat, Tine, Trines matblogg…) og ifølge de skal bollene etterheves først deretter en grop presses ut og fylles. Kanskje bare jeg som overtenker det og begge muligheter går greit :P. Kommer ihvertfall til å la bollene etterheve først så fylle hullene (med unntak av en bolle for sammenligningens skyld). Følger forøvrig din oppskrift pga stor suksess med oppskriften din på kanelboller 😀

  • Hei Kjetil!
   Ja, det går veldig fint å la bollene heve ferdig først og så fylle dem etterpå også 🙂 God bakst!

 3. #¤&/*§ –
  Dette var da en forferdelig oppskrift! Deigen ble så hard at den tok knekken på kjøkkenmaskinen. Er Frutimian erstatningspliktig? 1,5 kg hvetemel og 8 dl melk kan da umulig være riktig?

  • Så kjedelig, Hallvar! Og du har helt rett, den deigen er alt for tørr. Her må jeg rette opp oppskriften. Til den mengden mel, bær det være 9 3/4 dl væske. Så når jeg tar med egget, blir det da 9 1/4 dl melk. Jeg skal rette oppskriften med en gang!
   Jeg håper maskinen din våkner til liv igjen når den har fått avkjølt seg. Jeg har kjørt mine maskiner varm mange ganger, men de har bestandig kommet seg når motoren har blitt kald igjen.
   Jeg beklager så mye!

 4. Jeg er så spent. Jeg har ikke bakt skolebrød/boller på over 30 år, så nå håper jeg at deigen vil være med meg (deigen er på heving nå.)

 5. Fru Timian, de jeg gjorde med din oppskrift, ble supergode, og ble servert til familie og venner. Har bakt enda mer av de med din oppskrift etter det, med veldig godt resultat. 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *