Har du smakt falafel noen gang? Og har du noen gang prøvd å lage falafel selv? Det er skikkelig godt og like lett å lage som vanlige kjøttboller!

Midtøstens ultimate fast food er falafel. På annen hvert gatehjørne får du kjøpt disse små friterte vegetariske bollene lagd av kikerter og godt krydder. Du kan finne dem i enkelte fast food kiosker her i Norge også. Min erfaring derifra er litt tveegget. Noen er skikkelig gode mens andre ikke er verdt sine kroner. Det er imidlertid mine hjemmelagde.

Populariteten til falafelen går på tvers av alle konflikter i Midtøsten og regnes som nasjonalrett i både Syria, Libanon og Israel. Til falafelen er det vanlig å servere hummus. I denne versjonen har jeg bare lagd en frisk tomatsaus som jeg serverer til falaflene.

Du kan lage falaflene som sm runde boller, eller flate, som jeg gjør her. Her steker jeg dem dessuten i olje istedenfor å fritere dem. Du gjør akkurat som du vil.

Falafel i pita

Dette trenger du for å lage falafel i pitabrød til 4 personer
1 stor bunt persille, blad- eller kruspersille
4 fedd hvitløk
2 ts tørket koriander, ev. 1 stor neve fersk koriander
2 bokser á 400 g, hermetiske kikerter
2 ts spisskummen
1/2 ts chilipulver eller 1 ts harissa paste
1-2 ts salt
1 ts nykvernet pepper
2 ss hvetemel
3-4 ss solsikkeolje

Tomatsaus
300 g smaksrike tomater, gjerne cherrytomater
3 fedd hvitløk
1 ss balsamicoeddik
1 ts sukker
1 ts salt
nykvernet pepper

Tilbehør
4 pitabrød
noen blader grønnsalat
1 rødløk
noen tomater
noen skiver agurk
sylteagurk

Falafel i pita

Fjern stilkene av persillen og ha toppene i en food processor sammen med hvitløkfeddene. Bruker du fersk koriander, har du den i samtidig. Kjør rundt til det blir smulete. Hell kikertene i et dørslag og skyll dem i kaldt vann. Klapp dem tørre med papir før du har dem over i food processoren. Ha i krydderet og hvetemelet og  kjør det sammen. Ikke la food processoren gå mer enn akkurat nødvendig.

Væt håndflatene dine med litt lunka vann og form deigen til 8 hamburgere. Så langt kan du også gjøre dagen før du lager falafene ferdig.

Bruker du store tomater til sausen, klyver du dem en gang eller to før du har dem i food processoren. Med små cherrytomater trenger du ikke det. Du trenger ikke å vaske ut food processoren etter falafeldeigen. Det holder at du skraper ut det meste før du starter med sausen.

Ha i hvitløkfeddene og resten av ingrediensene og kjør det hele sammen til en saus. Smak til for å kjenne om den er passe krydret.

Ha oljen i en stekepanne og sett på ganske høy varme. Stek falafene i 3-4 minutter på hver side.

Falafel i pita

Falafel i pita

 

Varm pitabrødene i stekeovnen etter anvisning på pakken. Vask salaten, skjær rødløken i tynne båter, del opp noen tomat- og agurkskiver og finn fram sylteagurk.

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *