Sveler

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Sveler

Barndommens somre ble bestandig tilbrakt på Nord-Møre. 3 uker i strekk var det cricket, bading, spytting på strømgjerder og spising av sveler. Og lapper. Mamma lagde lappene, tante sto for svelene. Og vi ungene åt til magene struttet rett ut og vi var så mette at vi måtte legge oss på sofaen i 10 minutter.

Jeg vet ikke om det var denne oppskriften som ble brukt, men jeg kan ikke erindre at de smakte veldig anderledes enn disse.

Nå har jeg endelig fått kjøpt meg takke og steker svelene på dem. En helt vanlig stekepanne gjør også susen. Det bare tar litt lenger tid.

Sveler

Dette trenger du for å lage en stor porsjon med sveler
75 g smør
5 egg
150 g sukker
600 g hvetemel
1 ts natron
1 ts hornsalt
1 l kulturmelk

Smelt smøret og sett det til side.

Ha eggene i en stor bolle og visp dem kjapt sammen slik at eggeplommene løses opp. Ha i de tørre ingrediensene og rør sammen. Så heller du i kulturmelka og rører til du får en forholdsvis glatt røre. Jeg bryr meg egentlig ikke så mye om det fremdeles er igjen noen små klumper i røra. De spiller ingen rolle.

Hell i smøret til slutt og rør det inn.

La røra stå å svelle i minimum 30 minutter. Den kan gjerne stå lenger.

Sveler

Varm takka eller en stekepanne til medium varme og fordel røra utover. Svelene du kjøper ombord på fergene i Møre og Romsdal – de berømte MRF-svelene – er ganske så store. De bruker sikkert opp mot 1 dl røre pr svele. Jeg bruker en øse som tar ½ dl. Da kan jeg heller forsyne meg med noen flere sveler når vi spiser.

I og med at det er såpass mye smør i røra, bruker ikke jeg smør til stekingen. Bare heller på røra.

Sveler

Sveler

La svelene steke til det kommer bobler på oversiden. Vend dem forsiktig og stek dem på den andre siden.

Sveler

Sveler

Det er bare å la haugen vokse!

Nystekte sveler smaker veldig godt med enten jordbærsyltetøy eller noen skiver brunost.

Sveler

Kos deg!

34 kommentarer til “Sveler”

  1. Kjempegod oppskrift! Jeg har nettopp prøvesmakt den første svela, og ble satt tilbake til barndommens fergeturer. Jeg halverte oppskriften, dvs delte på fem og ganget med to og det ble 12 ganske store sveler. Det holder lenge her i heimen. Er dette en gammel familieoppskrift? Jeg har laget MRF sin oppskrift før, men denne synes jeg er bedre 😉

    • Du bør ha noe surt i den også, Marianne. Kanskje noe rømme eller yoghurt. Natronen trenger noe surt for å reagere riktig. Eller du kan kanskje ha i litt sitronsaft sammen med melken 🙂

  2. Er frustrert fordi hos meg ble det en veldig klumpete røre. Gjorde som oppskriften sa, hadde i det tørre i smøret. Men det ble en veldig hard og tykk røre, og melet løste seg ikke opp etter jeg rørte inn melken. Selv ikke med kjøkkenmaskin går det. Skal vel ikke være sånn? Vet ikke helt hva som gikk galt.

  3. Lag eggedosis først, så melken og så mel og helt til slutt natron. Jeg er ikke glad i hjittetakk og bruker 1 ss natton istedet.

  4. Har samme oppskrift og lagd den i flere år.. Visper lett egg med sukker, tilsetter kulturmelk, deretter visper jeg inn melet, litt om gangen, tilsetter så natron og hornsalt og tilslutt det smeltede smøret. Blir ikke plaget med klumper.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon