Sveler

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Sveler

Barndommens somre ble bestandig tilbrakt på Nord-Møre. 3 uker i strekk var det cricket, bading, spytting på strømgjerder og spising av sveler. Og lapper. Mamma lagde lappene, tante sto for svelene. Og vi ungene åt til magene struttet rett ut og vi var så mette at vi måtte legge oss på sofaen i 10 minutter.

Jeg vet ikke om det var denne oppskriften som ble brukt, men jeg kan ikke erindre at de smakte veldig anderledes enn disse.

Nå har jeg endelig fått kjøpt meg takke og steker svelene på dem. En helt vanlig stekepanne gjør også susen. Det bare tar litt lenger tid.

Sveler

Dette trenger du for å lage en stor porsjon med sveler
75 g smør
5 egg
150 g sukker
600 g hvetemel
1 ts natron
1 ts hornsalt
1 l kulturmelk

Smelt smøret og sett det til side.

Ha eggene i en stor bolle og visp dem kjapt sammen slik at eggeplommene løses opp. Ha i de tørre ingrediensene og rør sammen. Så heller du i kulturmelka og rører til du får en forholdsvis glatt røre. Jeg bryr meg egentlig ikke så mye om det fremdeles er igjen noen små klumper i røra. De spiller ingen rolle.

Hell i smøret til slutt og rør det inn.

La røra stå å svelle i minimum 30 minutter. Den kan gjerne stå lenger.

Sveler

Varm takka eller en stekepanne til medium varme og fordel røra utover. Svelene du kjøper ombord på fergene i Møre og Romsdal – de berømte MRF-svelene – er ganske så store. De bruker sikkert opp mot 1 dl røre pr svele. Jeg bruker en øse som tar ½ dl. Da kan jeg heller forsyne meg med noen flere sveler når vi spiser.

I og med at det er såpass mye smør i røra, bruker ikke jeg smør til stekingen. Bare heller på røra.

Sveler

Sveler

La svelene steke til det kommer bobler på oversiden. Vend dem forsiktig og stek dem på den andre siden.

Sveler

Sveler

Det er bare å la haugen vokse!

Nystekte sveler smaker veldig godt med enten jordbærsyltetøy eller noen skiver brunost.

Sveler

Kos deg!

34 kommentarer til “Sveler”

 1. Hei
  Kjempegod oppskrift.
  Jeg pleier å starte med surmelken og røre inn natron/hornsalt.
  Tilsett så resten og smeltet smør til slutt.
  Serveres med is og friske jordbær – nydelig ?

 2. Jeg har laget mye sveler, eller lapper som vi kaller dem. Jeg bruker tilnermet samme oppskrift, men bruker ikke hjorthornsalt fordi jeg syns det smaker. jeg bruker også en annen fremgangsmåte…først alt det tørre i bollen, så all melken og rører røren glatt og klumpefri. Så egg, og til slutt flytende marg. eller smør. Jeg bruker Bremykt. En klype salt er heller ikke og forakte.

  • Må nå si jeg blir helt matt. lapper og sveler er to HELT forsellige greier.. sveler er det hj.salt, natron og surmelk/kulturmelk i. men lapper er det Melk og bakepulver i… så vær så snill endten har du laget lapper eller så har du laget sveler 🙂

   • Jeg tror det er litt forskjellig rundt om i landet om hva man kaller det, Bente. Det viktigste er vel iallfall at det er skikkelig godt 🙂

  • I Sogn og Fjordane heter det lapper når en bruker surmelk og natron(evt hjortesalt). Når det er vanlig melk i så heter det melkekaker, som gjerne ble smurt med smørkrem til høytider. Aldri smørkrem på lapper. Sveler heter det på fergene også i S og Fj men tror det må være fergeselskapene som bruker den betegnelsen. Er ikke vant med sveler i min barndom, smaker for mye av hjortesaltet.

 3. Hei:-) jeg tenkte å lage denne, men laktosefri. Har hørt at man kan blande laktosefri rømme og laktosefri lettmelk ? Eller bør jeg lage laktosefri helmelk( blande lett og fløte lak.fri) og blande dette med rømmen?
  Er til et selskap der verten har laktoseintoleranse, og vil så gjerne kunne tilby noe til henne også! Håper du har noen tips på lager ??hilsen Jenny

  • Hei Jenny!
   Jeg har dessverre ingen erfaring med å lage det, men det høres jo ganske fornuftig ut å blande rømme og melk. Lykke til!

 4. Hei jeg lager ofte sveler. (Er fra Møre og Romsdal.)
  Jeg bruker ikke smør i mine, smører kun takken før start. Bruker hornsalt istendenfor natron. Ellers ganske likt.
  Får alltid skryt av svelene.
  Mvh Gunn

  • Ja, sveler er skikkelig godt, Gunn! Det er vel sikkert like mange varianter som det er svelestekere. Denne oppskriften er fra pappas familie på Tingvoll 🙂

 5. Du skriver om både sveler og lapper, er det to forskjellige ting, eller er det bare forskjellige navn på akkurat det samme? Har hørt begge deler, men har ikke funnet oppskrifter på to forskjellige ting.

  • Hei Ruth Marie!
   Etter min erfaring er sveler større enn lapper, men jeg tror egentlig at det er litt hipp som happ. Rett og slett et eksempel av “kjært barn har mange navn” 🙂

  • sveler og lapper!!
   Svele består i kulturmelk/surmelk. hj.salt og natron.
   Lapper lages på melk og bakepulver. så ja. det er stooor forsjell

  • Nei, lapper lages ikke på vanlig melk, de lages på surmelk. Ser noen operer med å lage lapper på melk på matprat o.l, men det må være noe nyere greier. Lages det på melk heter det melkekaker og de er tynnere og større en lapper. Gode med smørkrem, smør/sukker eller syltetøy. Er oppvokst med en mamma som laget lapper eller melkekaker hver lørdag. Begge deler nydelig.

 6. Hei, jeg er selv oppvokst på Møre og er vant med sveler. Fremgangsmåten er visst litt forskjellig, men det er bedre å piske eggene først og så melken, deretter det tørre og smøret til slutt, piskes godt med en mixmaster. Da slipper man å få klumper i røren.

 7. Jeg rører sammen egg og sukker har så i litt kulturmelk løser opp natron i litt kulturmelk så dethever seg blander deretter kulturmelk og mel vekselvAis og olje eller flytende margarin i tilslutt bruker samme oppskriften til vafler men da har jeg gjerne et beger lettrømme i,så lar jeg røren svelle ca en halv time

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon