Tinas ostekake
Lenge før jeg startet med matskriblerier for aviser, magasiner og min egen blogg – på den tiden da oppskriftsmengden jeg hadde var forholdsvis oversiktlig – samlet jeg alle oppskriftene mine i leopardboka mi. Og der, mellom disse vakre permene, står denne oppskriften. Der heter den Ostekake fra Tina. Nå snur jeg litt om på ordene og kaller den Tinas ostekake istedenfor. Hvor hun hadde den fra, før jeg fikk den, har jeg overhode ingen formening om. Lurer du kanskje på hvem Tina er? Det er min svigerinne – og hun er en eminent kakebaker!
Denne formen for ostekake, hvor det først er en vanlig, stekt ostekake-del som så får et stekt lokk av rømme på toppen, kalles også New York style Cheesecake.
Er den ikke fin?
Det er kaken også! Smaker supergodt gjør den også!
Dette trenger du for å lage Tinas ostekake
Bunn
75 g smør
125 g Kornmo-kjeks
½ ts kanel
75 g mykt, brunt sukker
Ostefyll
1 vaniljestang eller 2 ts hjemmelagd vaniljesukker
700 g naturell kremost
150 g sukker
3 ss sitronsaft
4 egg
Rømmetopping
5 dl lettrømme
½ vaniljestang eller 1 ts hjemmelagd vaniljesukker
100 g sukker
Sett stekeovnen på 180 grader og smør en rundform på enten 24 eller 26 cm og legg bakepapir i bunnen. . På bildet bruker jeg en form på 24 cm. I originaloppskriften står det 26. Du får ekstra høyde på kaken når du går ned til 24 cm.
Smelt smøret og sett det til side. Ha kjeksene, kanelen og det brune sukkeret i en food processor og kjør knivene rundt til det har blitt helt smulete. Ha i det smeltede smøret og bland det sammen.
Fordel kjeksmassen i bunnen av kakeformen og stek bunnen på nederste rille i stekeovnen i 10 minutter. Ta den ut og la den avkjøles på en bakerist.
Jeg vil absolutt si at du bør bruke ekte vanilje i denne kaken og ikke hvitt vaniljesukker – som ikke inneholder vanilje – fra butikken. Bruker du hel vaniljestang, deler du den i to på langs før du skraper ut frøene og har dem i en miksmasterbolle sammen med kremosten og sukkeret. Pisk til du får en jevn og fin masse. Ha i sitronsaften. Pisk så inn eggene ett og ett. Når jeg først har brukt så mye ost i en røre, knekker jeg bestandig eggene i en liten skål først for å forsikre meg om at eggene er bra og at det ikke blir med noen skall.
Hell røren over bunnen og sett formen tilbake på nederste rille i stekeovnen. Skru samtidig varmen ned til 150 grader. Stek kaken i ca. 40 minutter. Det kan være at du må steke litt lenger hvis du bruker 24 cm form. Røren skal være forholdsvis fast, men kan være litt “dissete”. Det vil stivne når kaken er avkjølt.
Mens kaken stekes, lager du rømmetoppingen. Ha lettrømmen og vaniljefrøene – gjør likens som i ostefyllet – og sukkeret i en miksebolle og pisk blandingen sammen.
Ta kaken ut av ovnen og hell over rømmetoppingen. Sett kaken tilbake i stekeovnen og stek videre i 5 minutter.
La kaken avkjøles helt på en bakerist før du skjærer i den.
God bakst!
Mmmm…………
Den ser veldig god ut. Kanskje jeg kunne lage den med en havregryn bunn, hmm!!
Ja, det høres godt ut, Mette 🙂
Jeg vet hvor denne oppskriften kommer fra. Fra vår (Tina og min altså) felles kompis Stig M
Morsomt, Sissel 🙂 Da kan du den fra før!
Har laget den kaken mye, oppskriften er fra “Mat og vin, gastronomisk institutt” fra Gyldendal. Jeg lager alltid coulis av bringebær aller jordbær til – kjempegodt😋
Da vet jeg det 🙂 De bruker jo å stamme fra et sted, disse oppskriftene!
Det høres kjempegodt ut, Cecilie 🙂
På åttitallet fikk jeg denne oppskriften fra tante i USA. Den ble en populær gjenganger og delt med mange
New York cheese cake ifølge tanten😊
Ja, det er en New York Cheesecake! Nam 🙂
Kan jeg ha gelé lokk
Ja, det kan du sikkert. Da må du vente til selve kaken har satt seg skikkelig føst. Lykke til!