Den beste lammegryten

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 4 timer og 30 minutter

Porsjoner: 8

Den beste lammegryten

Nå er matbutikkene fulle av årets lammekjøtt, og mange av dere har sikkert allerede lagd en fårikålmiddag eller to.

Vil du ha en annen vri på lammekjøttet, kan du med stor frimodighet kalle sammen troppene og servere denne lammegryta full all godsaker! Merk at oppskriften er skrevet til 8 personer!

Ingredienser

Lammegryten
2.25 g lammelår i skiver
3 ss olivenolje
5 gulrot/gulrøtter
4 fedd hvitløk
4 sjalottløk
1 purre
2 boks hakkede, hermetiske tomater 8 dl
1 ts spisskummen
1 ts paprikapulver
1 ts malt koriander
0.5 ts chiliflakes
1.5 ts salt
nykvernet pepper
250 g svarte, steinfrie oliven

Couscousen
6 dl vann
10 tørket aprikos
1 dl tørkede tranebær
6 dl couscous
1 ts salt
nykvernet pepper
2 ss olivenolje
75 g pistasjnøtter
4 greiner timian

Yoghurt- og myntedressing
1 fedd hvitløk
15 blad mynte
3 dl gresk yoghurt
flaksalt
nykvernet pepper
1 skvis sitronsaft

Slik lager du den beste lammegryten!

Sett stekeovnen på 150 grader.

Skjær lammekjøttet i forholdsvis store terninger, ca. 3-4 cm lange i hver sin retning, og brun det i flere omganger i en skikkelig varm stekepanne sammen med olivenoljen. Ha det over i en gryte med lokk som tåler å stå i stekeovnen. Jeg bruker Römmertopfen som vi fikk i bryllupsgave for lenge, lenge siden.

Skrell gulrøttene og skjær i små terninger. Hvitløkfeddene finhakker du og sjalottløkene og purren skjærer du i tynne skiver. Vask purren godt før du bruker den. Ha dette oppi gryta også sammen med de moste, hermetiske tomatene og krydderet. Bland det sammen før du setter på et lokk og setter gryten i stekeovnen de kommende 4 timene. Ta gjerne ut gryta og smak om den er passe krydret etter en time eller to. Tilsett eventuelt litt mer.

Olivenene rører du inn like før servering.

Kok opp vannet til couscousen. Del aprikosene i småbiter og ha i en bolle sammen med tranebærene, couscousen, salt og pepper. Rør det sammen. Hell over det kokende vannet, legg et tett lag med plastfolie over og la det stå slik i 8-10 minutter. Så bruker du en gaffel til å røre luft inn i couscousen og rører samtidig inn olivenoljen. Hell det over på et serveringsfat. Hakk opp pistasjnøttene og timianen og dryss den over.

Riv hvitløkfeddet til yoghurtdressingen, på den fine siden av rivjernet og hakk opp myntebladene. Rør det med yoghurten og smak til med salt, pepper og sitronsaft.

Da er det klart for servering!

Godt måltid!

7 kommentarer til “Den beste lammegryten”

  1. Nå ble jeg sulten! Har ikke gryte som går i ovnen, men det går kanskje greit å la den putre på komfyren i et par timer?

  2. This sounds amazing… will try when our Aussie weather gets cool again… 30 degrees here today… Following you here in Australia.. I was born in Norway, emigrated to Australia when 18. Love your Norwegian recipes…. I can read Norwegian but it is easier to write in Aussie … love your recipes xxx

    • Oh, that’s cool! I guess it’s a nice thing to wait for a bit colder weather. I read Australian Delicious every month. Love it 🙂

  3. Hei!Skal lage en lammegryte. Hvilken av lammegryte-oppskriftene dine vil du sterkest anbefale?😊

  4. Hei!
    Hva tenker du om å tilsette litt rødvin i denne gryta, vil det piffe den opp og gjøre den enda bedre?
    Skal teste den ut på lørdag førstkommende, gleder meg! 🙂
    Per

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon