Lam med kikerter og couscous

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Lam med kikerter og couscous

Dette er utrolig lekker og god mat inspirert fra det tunisiske kjøkken. Her bruker jeg noe som heter harissapasta, som er en sterk saus lagd av chili, hvitløk, spisskummen, koriander og olivenolje. Harissapasta får du ikke kjøpt i den lokale Remabutikken, så med mindre du har en stor og velassortert dagligvarebutikk eller innvandrerbutikk i nærheten, må du enten lage den selv eller jukse litt. Hvilket er fullt mulig. Juksetipsene finner du litt lenger ned i oppskriften.

Lam med kikerter og couscous

Dette trenger du for å lage tunisisk lammemiddag med kikerter og couscous
1 dl usaltede pistasjenøtter
1 dl mandelflak eller hele mandler
1 boks hermetiske kikerter
1 dl tørkede blåbær (kan utelates)
1 dl rosiner eller korinter
5 dl couscous
ca. 600 g lammekoteletter
2 ss harissapasta
ev. 2 ss raps- eller olivenolje
½ l kokende kyllingbuljong
en neve frisk timian
gresk yoghurt til servering

Hakk pistasjenøttene. Har du hele mandler, grovhakker du dem samtidig. Ha nøttene og mandlene i en tørr stekepanne og rist dem på medium varme i noen minutter til de blir brunflekkete. Legg dem til side.

Slå kikertene over i et dørslag og skyll av dem med kaldt vann. I det siste har jeg funnet tørkede blåbær i vanlige butikker. De hører nok egentlig ikke hjemme i denne retten, men det er jeg ikke så nøye på, så har jeg det, bruker jeg det. Bland blåbærene sammen med rosinene og couscousen i en ganske stor ildfast form. Du trenger ikke smøre den først. Den blir bra akkurat som den er.

Pensle lammekotelettene med harissapastaen. Pastanavnet er litt misvisende på norsk. På engelsk heter dette paste mens den pastaen vi koker i lettsaltet vann, heter pasta. Da er det litt lettere å holde begrepene atskilt. Men bli ikke forvirret, for når jeg snakker om pasta her, er det altså den smørbare tunisiske varianten jeg mener.

Har du ikke harissapasta, finhakker du ½ rød chili uten frø og 1 fedd hvitløk og blander det med ½ ts spisskummen og 2 ss olivenolje.

Har du en grillpanne, kan du gjerne bruke den nå, hvis ikke, bruker du en jernpanne. Stek kjøttet i to vendinger på sterk varme, i 3 minutter på hver side. Ta dem ut og legg dem over couscousen. Når jeg bruker grillpanne, trengs det ikke olje når jeg steker kjøttet. I en vanlig jernpanne derimot, er det lurt å bruke litt fett.

Slå den kokende buljongen over couscousen og kjøttet og dekk forma med aluminiumsfolie. Jeg bruker å legge et kjøkkenhåndkle oppå der igjen for å beholde varmen mest mulig.

La det stå slik i 10 minutter, slik at couscousen sveller ferdig.

Grovhakk timianen og bland den med mandelflakene og pistasjenøttene.

Bruk en gaffel til å røre litt luft inn i couscousen før du strør over urte- og nøtteblandingen.

Lam med kikerter og couscous

Sett gjerne en skål med gresk yoghurt på bordet, så kan alle forsyne seg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon