Millionare’s shortbread
Dette er en aldeles vidunderlig engelsk sjokoladekake med kjeksbunn og karamell i midten! Jeg er vel egentlig ikke helt sikker på om den går inn i sjokoladekakekategorien eller konfektkakekategorien. Det spiller vel forsåvidt ingen rolle heller. Det er ganske store mengder sjokolade i den og den må gjerne spises som konfekt!
Shortbread er en engelsk kjeks lags av sukker, smør og mel, og som er definitivt én av de virkelig store klassikerne. De er ganske flakete og sprø i konsistensen, og riktig så lett avhengighetsdannende.
Det er egentlig ganske merkelig at den ikke er mer vanlig å lage her i Norge, god som den er!
I sommer hadde jeg besøk av min engelske venninne Fiona, og da hadde vi en skikkelig bakedag her i verkstedet mitt. Vi lagde noen typiske engelske bakverk – som scones og disse shortbreadene – og norske skolebrød, kanelsnurrer og knekkebrød. Du kan se bilde av oss og noe av bakeresultatet lenger ned i innlegget.
Dette trenger du for å lage Millionaire’s shortbread
Bunnen
175 g kjøleskapskaldt smør
225 g hvetemel
75 g sukker
Toppingen
150 g smør
1 boks søt kondensert melk – i underkant av 4 dl (ikke Vikingmelk)
100 g lys sirup
250 g mørk sjokolade
100 g melkesjokolade
Sett stekeovnen på 150 grader og kle en liten langpanne på ca. 30 x 18 cm med bakepapir.
Del smøret i terninger og ha det i en food processor sammen med hvetemelet. Kjør knivene rundt til smøret er smuldret opp. Ha i sukkeret og kjør det sammen. Hell blandingen over i langpannen og klem det jevn utover bunnen. Jeg bruker baksiden av en skje til denne jobben.
Sett formen i stekeovnen og stek bunnen i ca. 30 minutter. Den skal begynne å få litt farge. Ta den ut og sett den til avkjøling.
Ha smøret, den kondenserte melken og sirupen i en kasserolle og kok opp. Denne kondenserte melken er en søt variant som du får kjøpt i innvandrerbutikker og velassorterte dagligvarebutikker. Det fungerer ikke med vanlig Vikingmelk. La det småkoke til det tykner noe og får en gyllen karamellfarge.
La karamellen avkjøles noe før du heller den over kakebunnen. La dette avkjøles helt før du har over sjokoladetoppingen.
Brekk opp de to sjokoladetypene og plasser i hver sin skål. Smelt den over vannbad eller i mikrobølgeovn. Hell først over den mørke sjokoladen og fordel den over. Hell så melkesjokoladen over i et mønster og bruk en skje eller kniv til å lage fine bølger i sjokoladen.
La det avkjøles helt før du skjærer i små firkanter og serverer.
Bakedamene!
Vi måtte finne frem det engelske flagget bare for å vise opprinnelseslandet!
Sjekk ut de sjokoladebølgene!
Du trenger ikke å skjære veldig store stykker, for dette er en skikkelig konfektkake!
God bakst!
Dette passer utmerket – jeg er fri for egg – men det aner meg at 75 g smør i bunnen skal være sukker? Og at den skal stå i kjøleskapet en stund før steking, eller?
Det er jammen meg godt jeg har en korrekturleser, Lindis 😉 Den trenger faktisk ikke å stå i kjøleskapet først. Jeg bare steker bunnen med en gang.
Takk, da går jeg i gang:)
God bakst!
Den skal jeg jammen meg teste ut 🙂 Hvor kjøper du den kondenserte melka? Ser alltid bare den vikingmelken jeg.. Meny har vel kanskje kondensert melk!
Ja, det er mulig Meny har søt, kondensert melk, Christine. Hvis ikke, finner du det i stort sett alle innvandrerbutikker 🙂
Maser mer her: “Sett formen i kjøleskapet og stek bunnen i ca. 30 minutter.” er ikke endret. Men nå er den ferdig stekt og karamellen småbobler, dette gleder jeg meg til. Takk for inspirasjonen!
I stekeovnen skal det jo stå 🙂
Rettet nå!
Perfekt! Nu kan vem som helst känna sig som en miljonär. 🙂
Strålende, Elva 🙂