Denne blåbærpaien er akkurat like god som den ser ut som! Enkel og grei å lage er den også, og da er det jo i grunn bare velstand.
Oppskriften er fra den svenske konditoren Roy Fares som i fjor høst kom ut med boken «United States of Cakes». Jeg har tidligere skrevet om hans supergode ostekake med eplebiter og de minst like gode chocolate chip cookies. Han byr virkelig på veldig mange godsaker i denne boka. Jeg synes kanskje at han prøver litt for mye å selge seg selv som en godsak også, men det får så være. Jeg måtte bare ta en liten opptelling og kom til at han er avbildet 65 ganger i løpet av boken – og på veldig mange av bildene har han bar overkropp slik at han får vist frem sin muskuløse – og glattbarberte – brystkasse.
Tilbake til den gode blåbærpaien! Deigen trenger ingen hviling eller kjevling, er enkel å jobbe med og smaker godt.
Nå på denne tiden av året bruker jeg vanlige norske blåbær som jeg finner i frysedisken i nærmeste dagligvarebutikk.
Dette trenger du for å lage blåbærpai med smuldretopping
(jeg har gjort noen små endringer fra originaloppskriften)
Smuldredeigen
200 g smør
200 g sukker
375 g hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts kanel
1 egg
Blåbærfyllet
1 sitron
100 g sukker
25 g maisenna
500 g skogsblåbær
Sett stekeovnen på 180 grader valmluft og kle en ildfast form som er rundt 22 x 30 cm med bakepapir.
Del smøret i mindre terninger og ha det i en matprosessor sammen med sukker, hvetemel, bakepulver og kanel. Kjør det sammen til det blir smulete. Ha i egget og kjør knivene rundt akkurat til at det blir samlet sammen. Du kan også gjøre hele denne prosessen for hånd.
Klem halvparten av deigen i formen til du får en jevn bunn.
Vask sitronen godt og riv skallet av den (bare det gule) med den fineste siden av rivjernet. Del sitronen i to og klem ut saften fra halvparten. Ha det i en bolle sammen med resten av ingrediensene til fyllet. Rør det godt sammen før du fordeler det utover bunnen.
Så smuldrer du resten av deigen over blåbærfyllet.
Sett formen på en rist i stekeovnen og stek paien i ca. 40 minutter til den begynner å bli gyllenbrun på toppen.
Ta den ut og la den avkjøles før du skjærer den i passe firkanter og serverer.
Vaniljeis smaker supergodt til!
Kos deg!
Hei, må man bruke varmluft?
Nei jeg bruker vanlig over / undervarme. Funker like godt.
Denne ble fantastisk god! Vet du om den kan fryses?
Det er bare å fryse i vei 🙂
Hei Angelica!
Nei, du trenger ikke å bruke varmluft. Skru opp varmen med 15 grader og bruk over- og undervarme 🙂
Fantastisk god! Brukte ferske bær som jeg plukket idag, denne bør alle prøve. Var litt skeptisk til kanel, men det passet veldig bra. Tipp topp, tommel opp.
Perfekt, Vicky 🙂
Hei!
Denne så kjempegod ut! Plukket blåbær i helgen så denne må testes ut.
Kan jeg lage den dagen før jeg serverer den? Og bare varme den opp før servering?:)
Ja, det går helt fint, Marianne!
God bakst 🙂
Lagd denne to ganger, rask og så goood!
Perfekt, Anny! 🙂
Den var nyyyyyderlig den smaker som rene magien
Herlig, Anna! Jeg er helt enig med deg 🙂
Den ble helt perfekt:) blir nok laget flere av denne:) Veldig enkel og grei oppskrift.
Perfekt, Sarah!
Paien ble suksess! Smakte godt av sitron også! Tok skallet av en hel og saften av halve, var det rett?
Så bra, Elin! Ja, du gjorde akkurat som jeg hadde tenkt med sitronen 🙂
Dette har blitt den nye «must have» i familieselskapene våre. Bare helt nydelig med vaniljeis til. ☺
Herlig, Inger!
Går det greit å bruke frosne blåbær også?
Ja, det går helt strålende, Randi 🙂
Kan jeg sløyfe citronen tåler ikke citrus
Ja, det går helt bra 🙂
Skal ikke deigen hvile. Jeg baker den i stor pajform, 30 cm, så jeg lagde halvannen porson deig 😉 Litt myk deig… skal bruke blåbærsyltetøy med certo fra i fjor. Trenger jeg maizena da? Skal servere den i morgen, hvor mange grader bruker jeg ved oppvarming, må den ferdigstekte stå i kjøleskap til i morgen. Mange spørsmål men 🤔😂
Hei Margunn! Beklager tregt svar, men kommentaren din hadde gått til spam-boksen. Jeg antar at paien er ferdig nå, og forhåpentligvis smakte det bra. Og nei, deigen skal ikke hvile, og akkurat det er jo ganske så deilig 🙂
Planlegger å servere denne i hageparty. Er en del å gjøre dagen før, så lurer på om det går an å lage deigen en dag eller to i forveien, før jeg steker den?
Hei Victoria. Ja, du kan lage klart alt i god tid i forveien, men ikke sette det sammen før du steker det. Lykke til!
Tusen takk for hjelp! Gleder meg veldig til å smake den 🙂