Skikkelig god focaccia
Jeg elsker en skikkelig god focaccia! Luftig, smakfull og stekt akkurat passe lenge, og på høy nok varme, til at du får en sprø skorpe på toppen. Er du enig med meg?
Focaccia er et veldig takknemlig brød å bake, for det krever ikke mye jobb og det er ganske enkelt å få et bra resultat.
Baketips på veien
Det er noen spilleregler som er kjekke å holde seg til for å få det beste resultatet:
– La deigen være forholdsvis løs.
– Skal du drysse over salt, så bruk et fint flaksalt som du smuldrer opp mellom fingertuppene mens du drysser.
– Ikke bruk for mye salt til dryssingen. Saltet skal gi en anelse, ikke ta over smaken av hele brødet.
– Stek focacciaen på sterk varme. Denne steker jeg først på 250 grader varmluft i 4 minutter før jeg senker temperaturen til 200 grader og steker videre i 13 minutter. Høy temperatur i starten gir både et kick til deigen, slik at den blåser seg opp litt ekstra når den kommer inn i stekeovnen, og du får en sprø og gyllenbrun skorpe.
LES MER! Sånn baker du FOCACCIA PÅ LITT KORTERE TID
Denne focacciaen er en eltefri variant som ikke krever mer av deg enn at du rører sammen deigen kvelden før du skal steke brødet.
Formen jeg bruker til focacciaen er på 30 x 21 cm. Du kan også bruke en større langpanne, men da vil brødet bli flatere.
Ingredienser
600 g hvetemel
1 ts salt
2 g tørrgjær
4.75 dl vann
Toppingen
3 ss olivenolje
1 ts flaksalt
0.5 ts tørket oregano
Slik baker du en skikkelig god focaccia
Start bakingen av focacciaen kvelden før
Rør sammen alle de tørre ingrediensene til deigen, i en bolle. Hell over vannet og rør det sammen til alt melet er rørt ut. Sett på et lokk eller dekk bollen med plastfolie og la den stå på kjøkkenbenken til neste dag. Om deigen står i 8 eller 16 timer, spiller ikke så stor rolle.
Neste dag
Neste dag drysser du et helt tynt lag med hvetemel på bakebordet og hvelver over deigen. Brett den sammen noen ganger. Det gjør du best dersom du har en deigskrape. Ta skrapen inn under det ene hjørnet, løft deigen og plasser den midt oppå deigen. Gjenta med resten av hjørnene. Nå kjenner du at deigen blir litt fastere og setter seg litt. Bruk så fingrene til å forme den utover til et rektangel.
Kle en langpanne på ca. 20 x 30 cm med bakepapir og fordel 1 ss olivenolje over.
Legg i deigen og klem den ut til kantene. Om den ikke går helt ut, lar du deigen hvile litt før du klemmer den helt ut. Dekk brødet med plastfolie og la det etterheve i 1 ½ –2 timer. Ettersom det er såpass lite gjær i deigen, tar prosessen litt tid.
Sett stekeovnen på 250 grader, varmluft – hvis den går så høyt. Hvis ikke, setter du den på så høyt som den går.
Når focacciaen er hevet ferdig, fordeler du over resten av olivenoljen og drysser over oreganoen og saltet. Bruk fingrene til å lage de karakteristiske focacciagropene i deigen.
Sett focacciaen i stekeovnen og stek det i 4 minutter på 250 grader. Senk varmen til 200 grader og stek videre i 12–15 minutter.
Ta focacciaen ut av formen og la den avkjøles på en bakerist. Så er det bare å glede seg til å spise en skikkelig god focaccia!
God bakst!
Hei, Marit!
Skal væsken være «fingervarm» (37 grader?) eller kaldere? Su bruker jo ofte kaldere vann på de eltefrie deigene, har jeg sett. 🙂
Hei Tone! Her tar jeg kaldt vann fra springen. GOd bakst!
Takk for raskt svar! Da går jeg i gang. 🙂
Denne er såååå god. Min faste foccacia oppskrift som aldri slår feil 😍. Tusen takk!
Juhuuuuu! Så hyggelig å høre, Tone!
Hvor mye fersk gjær trenger jeg hvis jeg ikke bruker tørrgjær?
2 gram tørrgjær tilsvarer 8 gram fersk gjær.
hvis jeg dobler oppskriften (til en stor langpanne) skal jeg også doble steketiden?
Nei, det trenger du ikke å gjære, Julie! Litt lengre steketid, men ikke veldig. Du kan løfte litt på brødet når begynner å se ferdig ut. Føles brødet lett og luftig, og du får en hul lyd når du kakker litt på undersiden, er det ferdig. God bakst!
Kan den heve like lenge i kjøleskap?
Gjærdeiger kan bestandig heve i kjøleskap. Du må beregne litt lengre tid når deigen skal heve etter utbakingen da ettersom deigen er kald.
Jeg tenker å ha den allerede ferdig i formen den skal steke i kjøleskapet.
Må den hvile litt før jeg steker den?