De siste årene har det kommet veldig mange gode fruktmoster i salg, som et alternativ til vin. Og bra er det! Det er morsomt å kunne sette noe annet enn en flaske Pepsi Max på bordet når det er fest i hus!

Som østfolding er det en sann glede å kunne skryte av de nye eplemostene fra Askim Frukt- og bærpresseri. Bare flaskene i seg selv er superlekre! Og heldigvis står innholdet til utseende. Årgang Askim heter serien, og her bruker jeg versjonen som heter «Aroma», lagd av norske aromaepler.

Eplemosten er fyldig i smaken og passer altså riktig så godt å servere til god mat og når du har noe å feire. Du kan lese mer om eplemosten her.

Spansk tapas med eplemost fra Askim

Dette er nok tapas til 6 personer

Kjøttboller – 20 kjøttboller
400 g kjøttdeig
1 ts salt
1 ts nykvernet pepper
1 ts tørket oregano
1 ts paprikapulver
1 ts gurkemeie
15-20 dråper Tabasco
¼-½ ts kajennepepper
1 ss olivenolje til steking

Ha alle ingrediensene i en bolle og kna det sammen til alt har blitt godt blandet. Væt fingrene med litt vann og rull ut små kjøttboller. Jeg beregner 20 kjøttboller ut av dette.

Varm opp oljen i en stekepanne og stek kjøttbollene på forholdsvis sterk varme til de har blitt gyllenbrune og gjennomstekte. Det tar 7-8 minutter totalt.

Tomatsaus
1 fedd hvitløk
1 ss olivenolje
1 boks – 4 dl – hermetiske tomater, her bruker jeg hermetiske cherrytomater
1 ts tørket oregano
½ ts salt
½ ts nykvernet pepper

Finhakk hvitløkfeddet og ha i en kasserollen sammen med olivenoljen. La det surre på forholdsvis svak varme i 3-4 minutter. Tilsett tomatene og krydderet og kok opp. La sausen småkoke i 10-15 minutter. Rør rundt av og til.

Saltbakte poteter
15-18 små poteter
1 kg grovsalt

Sett stekeovnen på 230 grader.

Fordel saltet på et bakepapirkledd stekebrett og fordel potetene rundt på saltet.

Stekes i 20-25 minutter, avhengig av hvor store potetene er.

Spansk tapas med eplemost fra Askim

Aioli
1 fedd hvitløk
1 eggeplommer
1 ½ dl maisolje eller annen nøytral olje
1–2 ss sitronsaft
salt
nykvernet pepper
1–2 ts vann

Riv eller press hvitløkfeddene til majonesen i en bolle. Ha i eggeplommen og pisk det sammen. Tilsett noen dråper olje og visp den inn. Så tilsetter du noen dråper til og visper den inn. Da kan du fortsette å spe i en helt tynn, tynn stråle mens du hele tiden visper kraftig. Tilsett nok olje til at du får en fyldig og fin majones. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.

Jeg bruker ofte å røre inn bitte litt vann helt til slutt, for å få majonesen litt mer flytende.

Grillet paprika
2 røde paprika

Sett grillelementet i stekeovnen på full styrke og kle et stekebrett med aluminiumsfolie. Del paprikaene i to. Fjern kjernehus og legg dem med snittflaten ned på stekebrettet. Grill dem til skinnet har blitt helt svart. Legg bitene så i en pose og knytt igjen. La dem ligge slik i 15–20 minutter. Da har paprikaen blitt helt myk og du kan lett fjerne det svarte skallet.

Del den i mindre biter og legg over i en serveringsskål.

Til servering
Årgang Askim eplemost – Aroma
serranoskinke
salami eller annen god salt pølse
oliven

Spansk tapas med eplemost fra Askim Spansk tapas med eplemost fra Askim

 

 

Dette innlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Askim Frukt- og bærpresseri. 

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *