Herlige lutefisksesong!

Mange av dere har sikkert rukket å spise lutefisk mange ganger allerede i år. Jeg har spist bare én hittil i år, men det er heldigvis mange dager igjen til jul! Lille julaften er det bestandig lutefisk med ertestuing, bacon, potet, gulrot og store potetlefser her hos oss. Det tror jeg at jeg har spist hver eneste lille julaften siden jeg var 2-3 år. Elsker tradisjoner som dette!

Merk at du må legge ertene til ertestuingen i bløt kvelden før koking! Utenom det, er det veldig enkelt og greit å lage ertestuing.

Lutefisk med bacon, potet, gulrot, lefser og ertestuing

til 4 personer

Lutefisken
2 kg lutefisk
3–4 ts salt

Ertestuing
250 g tørre, grønne erter
vann
½ ts salt
nykvernet pepper
25 g smør

Annet tilbehør
200 g bacon
8–10 poteter
4–6 gulrøtter
lefser

Du må starte med ertestuingen, for ertene må legges i bløt over natten. Ha dem i en bolle og hell over nok kaldt vann til at ertene kan minst dobles i volum og fremdeles ligge under vann. La dem ligge slik over natten.

Neste dag har du ertene og vannet, det skal være ca. 5 dl vann totalt, i en kjele og koker opp. Ha i saltet og la ertestuingen småkoke i 1 ½ time. Koker det tørt, tilsetter du litt mer vann. Ha i pepper og smørklatten og rør det inn.

Del lutefisken i porsjonsstykker og legg dem over i en langpanne med skinnsiden ned. Dryss over saltet og la dem ligge slik i ca. 2 timer. Fisken kan godt stå på kjøkkenbenken i den stunden, det går helt bra.

Sett stekeovnen på 200 grader.

Skyll av saltet i kaldt og hell av den væsken som har runnet av fisken. Dekk langpannen med aluminiumsfolie og stek fisken et sted mellom 30 og 40 minutter. Sjekk etter 30 minutter for å se om fisken er ferdig. Bruker du loinstykker, bruker den å være det. Med større stykker som også inneholder bein, kan fisken måtte trenge litt mer tid.

Del baconet i småbiter og stek det gyllenbrunt på forholdsvis svak varme i en stor stekepanne. Hold det varmt frem til servering.

Kok potetene møre i lettsaltet vann. Skrell gulrøttene og del dem i mindre biter. Kok dem i lettsaltet vann i en egen kjele eller la dem koke med potetene de siste 5 minuttene.

Da er det bare å legge maten over på serveringsfat og sette seg til bords!

Lutefisk med verdens kjappeste ertestuing!

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *