Definitivt ingen førjulstid uten en ribbeoppskrift her på bloggen. Nå ligger det jo allerede noen ute på bloggen. Her kan du se min versjon av Eyvind Hellstrøms ribbeoppskrift! Og her er oppskriften på en saftig adventsribbe.

Dagens ribbe er skikkelig saftig og smakfull den også! Og råvaren er skikkelig lokal! Det kan jeg også like. Helt siden jeg flyttet til Rakkestad har jeg bestandig kjøpt juleribben min hos den lokale leverandøren – Brødr. Ringstad. Derfor synes jeg at det er veldig moro at vi nå også har et samarbeid her på bloggen min.

Når jeg kjøper ribbe fra dem – og annet kjøtt derfra også – vet jeg at dyrene som blir brukt bestandig er håndplukket og at kjøttet er håndskåret av en flink kjøttskjærer. Noe som ikke er en selvfølge.

Husk å kjøp inn ribben i god nok tid, slik at den får ligge med salt og krydderblandingen i to dager før du steker den.

La deg ikke skremme av den stor mengden med hvitløk som er i denne oppskriften. Jeg lover deg at det ikke kommer til å bli noen sterk hvitløksmak av verken ribben eller sausen. Men, den er med på å gi en fantastisk aroma til både ribben, og ikke minst til sausen. Den kan jeg garantere at blir en festaften verdig!

Har du frosne tyttebær liggende i fryseren? Sjekk ut hvordan du lager godt tyttebærsyltetøy til ribben selv!

For deg som har dampovn: sjekk ut steketipsene litt lenger ned!

Årets juleribbe med tilbehør

Saftig ribbe med fullt tilbehør
6 personer

Ribben
3 kg fersk ribbe
2 ts salt
nykvernet pepper
1 ts tørket oregano
12–15 hvitløkfedd
2 gulrøtter
1 l vann

Potetene
1 ½ kg potet
salt
50 g smør
1 dl olivenolje eller andefett
½ ts Maldonsalt
nykvernet pepper

Sjysaus
sjyen fra ribben
kremfløte
3 ss mykt smør
2 ss hvetemel
sukkerkulør
salt
nykvernet pepper

Rødkål
1 kg frisk rødkål
50 g smør
25 g sukker
2 ss rødvinseddik
1 dl rødvin
1 dl rød rips- eller husholdningssaft
1­–   2 ts salt
noen runder med pepperkvernen

Rut opp svoren på ribben. En tapetkniv er det beste redskapet du kan bruke til dette. Fordel godt med salt, pepper og oregano rundt hele kjøttstykket før du pakker det inn og lar det ligge i kjøleskapet til neste dag. La ribben ligge med svoren ned i kjøleskapet.

Sett stekeovnen på 180 grader.

Legg ribben med svoren ned i en langpanne. Del gulrøttene i mindre biter og ha i sammen med hvitløkfeddene og vannet. Du trenger ikke å fjerne skallet av hvitløkfeddene.

Stek ribben i 1 time. Så snur du ribben slik at svoren ligger opp. Stek videre i ca. 1 ½ time. Øs vannkraften i langpannen over ribben 3–4 ganger og stek videre i 30 minutter. Nå ser du at svoren begynner å bli sprø og gyllenbrun. Bygg opp ribben på midten med en ball av aluminiumsfolie, slik at fettet renner av.

For å få den siste finishen på svoren, kan du sette stekeovnen på gratineringsfunksjon, 180 grader, dersom du har det. Hvis ikke, setter du på grillelementet. Da må du følge godt med slik at ribben ikke blir brent.

Har du dampovn kan du følge denne fremgangsmåten. Legg ribben i langpannen, sammen med hvitløken og gulrøttene, med svoren opp. Stikk et steketermometer i ribben før du setter den inn i stekeovnen. Stek ribben til den har fått en kjernetemperatur på 50 grader. IKKE åpne døren i denne perioden!

Skru varmen over til gratinering og 140 grader (du kan bruke lavere varme hvis du har god tid). Stek videre til kjernetemperaturen har blitt 69–70 grader.

Da kan du ta ut steketermometeret og skru varmen opp til 180 grader – fremdeles gratinering – og stek videre til svoren blåser seg opp og blir gyllenbrun. Det tar 20-30 minutter. Bygg eventuelt opp ribben med en ball av aluminiumsfolie på midten slik at fettet renner av. 

Dersom langpannen med ribben i begynner å bli tørr under stekingen av ribben, tilsetter du mer vann i langpannen underveis.

Når ribben er ferdig, heller du sjyen inklusive hvitløkfeddene og gulrotbitene over i en sil og ned i en kasserolle. Mos grønnsakene lett slik at mest mulig av den gode smaken blir med over i kasserollen.

Tilsett nok fløte til at det blir ca. 1 dl med saus per person. Kok opp sausen.

Rør sammen smøret og hvetemelet til en tykk røre/deig og tilsett den i sausen i små mengder om gangen mens du rører hele tiden. Tilsett til du får en passe konsistens på sausen. Tilsett så nok sukkerkulør til du får ønsket farge.

La sausen småkoke i 5­­–6 minutter og smak til med salt og pepper.

Til potetene setter du stekeovnen på 225 grader varmluft. Du kan steke dem mens ribben hviler.

Skrell potetene og del dem i 2 eller 3. Kok opp vann og salt – 3 ts salt pr liter vann – og ha i potetbitene. Kok i 10 minutter. Hell av vannet og rist på kasserollen en gang eller to slik at potetene blir litt rufsete utenpå.

Hvelv dem over i en langpanne og ha over smør, olje (eller andefett), salt og nykvernet pepper. Bland det godt sammen.

Stek potetene i 15–20 minutter til potetene er møre. Skru ned varmen litt på slutten dersom de begynner å bli for brune.

Til rødkålen gjør du følgende: Ta av det ytterste laget av blad på rødkålen. Del kålen i to og skjær den opp i tynne strimler. Ikke ta med stilken.

Ha smør, sukker, eddik, vin og saft i en kasserolle og la det koke opp. Legg i rødkålen, skru ned til laveste varme, sett på et lokk og la det småkoke i ca. 1 time. Rør rundt innimellom for å forsikre deg om at kålen ikke setter seg fast eller koker tørt. Tilsett eventuelt litt mer vann eller saft. Rødkålen er ferdig kokt når den er myk.

Smak til med salt og pepper.

Årets juleribbe med tilbehør Årets juleribbe med tilbehør Årets juleribbe med tilbehør Årets juleribbe med tilbehør

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Brødr. Ringstad i Rakkestad. 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *