Supergode fastelavnsboller!

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Supergode fastelavnsboller!

Etter at jeg var på bakekurs hos Morten Schakenda, bedre kjent som Bakeren i Lom, har jeg bakt stort sett all søt gjærbakst særdeles basert på hans fremgangsmåte, nemlig å elte inn smøret i deigen helt til slutt. Før smuldret jeg det bestandig inn først.

Denne deigen er superdupergod å jobbe med og du får et veldig luftig og godt resultat. Og det er jo akkurat det som det handler om når vi snakker om gjærdeig.

Supergode fastelavnsboller!

Fastelavnsboller
20 boller

750 g hvetemel
100 g sukker
½ ts salt
1 pk gjær, tørr eller fersk, gjerne rød type
4 ¾ dl melk
100 g smør
1 egg til pensling

Fastelavnsfyll
nok til 8 boller

3 dl kremfløte
½ ts vaniljesukker
2 dl godt syltetøy, her bruker jeg rørt rips- og bringebærsyltetøy
litt melis til dryss

Ha hvetemel, sukker, salt og gjær i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, kan du smuldre den rett i bakebollen. Deigen skal eltes så lenge at gjæren garantert forsvinner inn i deigen.

Ha i melken og sett mikseren på laveste hastighet. Elt deigen i 10 minutter. I mellomtiden tar du smøret ut av kjøleskapet og deler det opp i små terninger. Ha terningene i deigen og elt videre i 7-8 minutter. Altså en eltetid på 17-18 minutter totalt. Jeg bruker kjøleskapskald melk fordi jeg ikke greier å se noen forskjell på det ferdige produktet på om jeg bruker varm eller kald melk. Da sparer jeg meg oppvasken av en kasserolle.

Dekk bollen med plastfolie eller et kjøkkenhåndkle og la deigen heve til dobbel størrelse. Det bruker å ta omlag 1 time.

Dryss et helt tynt lag med hvetemel på bakebordet og hvelv deigen over. Elt den sammen en gang før du deler den i 20 like store deler. Rull dem ut til boller og plasser dem på et bakepapirkledd stekebrett. Jeg bruker å fordele bollene på to brett.

Dekk stekebrettet med et kjøkkenhåndkle og la bollene etterheve i 20-25 minutter. Sett samtidig på stekeovnen på 225 grader. Bruker du to brett, er det lurt å bruke varmluft slik at du kan steke begge brettene samtidig.

Pisk sammen egget og pensle bollene før du setter brettene inn i stekeovnen. Stek bollene i ca. 12 minutter. Følg med.

Ha bollene over på en bakerist og la de avkjøles der før du lager kremen.

Ha kremfløte og vaniljesukker i en kald og ren piskebolle. Pisk til du får en luftig og lett krem. Del bollene i to. Ha syltetøy og krem på bunnene og lett på toppen. Dryss over et lett lag med melis.

Supergode fastelavnsboller! Supergode fastelavnsboller! Supergode fastelavnsboller!

Det er helt umulig å spise fastelavnsboller på en dannet måte!

 

 

 

2 kommentarer til “Supergode fastelavnsboller!”

  1. Hei!
    Lagde disse bollene og de var helt fantastiske! Passer ekstra godt hjemme hos oss siden vi har en egg-allergiker i hus. Kan man lage kringle av denne oppskriften? Er ikke så dreven på baking, kanskje et elementært spm:)

    Tusen takk for kjempefin blogg med masse inspirerende oppskrifter!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon