De aller beste hvetebollene!

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

De aller beste hvetebollene!

Mammas bolleoppskrift er én av de eldste og mest leste oppskriftene her på bloggen. Og jeg tror det er den oppskriften jeg har fått flest tilbakemeldinger på av alle oppskriftene mine.

Etter at jeg var på bakekurs hos Morten Schakenda – bakeren i Lom – for noen år siden, har jeg byttet ut min gamle oppskrift og gått over til hans istedenfor (med noen justeringer i oppskriften)

Her får du den både i filmversjon og skrevet! I filmen sier jeg at du skal bruke 4 ½ dl melk. Det er mulig du skal øke mengden med ¼ dl, altså til 4 ¾ totalt. Føl deg litt frem.

De aller beste hvetebollene!

Oppskrift på de aller beste hvetebollene
20 boller

750 g hvetemel
100 g sukker
½ ts salt
1 pk gjær, tørr eller fersk, gjerne rød type
4 ¾ dl melk, ca. 25 grader
(1 ts kardemomme – om du bruker det)
100 g smør
50 g rosiner
1 egg til pensling

Ha hvetemel, sukker, salt og gjær i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, kan du smuldre den rett i bakebollen. Deigen skal eltes så lenge at gjæren garantert forsvinner inn i deigen.

Ha i melken og sett mikseren på laveste hastighet. Elt deigen i 10 minutter. I mellomtiden tar du smøret ut av kjøleskapet og deler det opp i små terninger. Ha terningene i deigen og elt videre i 7-8 minutter. Altså en eltetid på 17-18 minutter totalt.

Ha rosinene i en bolle og hell over nok kokende vann til at det dekker. La det stå slik i ca. 10 minutter – mens deigen elter. Når det er 3 minutter igjen av eltetiden totalt, heller du av vannet og elter rosinene inn i deigen.

Dekk bollen med plastfolie eller et kjøkkenhåndkle og la deigen heve til dobbel størrelse. Det bruker å ta omlag 1 time.

Dryss et helt tynt lag med hvetemel på bakebordet og hvelv deigen over. Elt den sammen en gang før du deler den i 20 like store deler. Rull dem ut til boller og plasser dem på et bakepapirkledd stekebrett. Jeg bruker å fordele bollene på to brett.

Dekk stekebrettet med et kjøkkenhåndkle og la bollene etterheve i 20-25 minutter. Sett samtidig på stekeovnen på 225 grader. Bruker du to brett, er det lurt å bruke varmluft slik at du kan steke begge brettene samtidig.

Pisk sammen egget og pensle bollene før du setter brettene inn i stekeovnen. Stek bollene i ca. 12 minutter. Følg med.

Ha bollene over på en bakerist og la de avkjøles.

De aller beste hvetebollene!

God bakst!

 

 

 

14 svar til “De aller beste hvetebollene!”

  • Hei Hanna!
   Bruker jeg fersk kardemomme (altså som jeg støter selv), bruker jeg rundt 1/8 ts, mens når jeg bruker ferdigmat, bruker jeg rundt 1/4 ts.
   Jeg synes det blir litt annen konsistens på gjærdeig når jeg bruker egg i den, og i disse bollene liker jeg best uten.

 1. Hei! Ser at du bruker kald melk og at du ikke merker forskjell på resultatet ift om du bruker kald eller «oppvarmet» melk. Er det pga den lange eltetiden at man ikke trenger å bruke oppvarmet melk? Er jo vant med at gjær trenger litt varme for virke

  • Ja, det er nok fordi deigen elter så lenge, Cecilie. En del maskiner gir fra seg ganske mye varme når de elter også, så her kan man sjekke ut litt hvorden ens egen maskin er. Dersom din maskin ikke gir fra seg varme, kan det være greit å varme væsken noe.

 2. Dette der de beste bollene jeg har laget noen gang! Utradisjonell fremgangsmåte, men lettvint og artig å lage. Eneste feilen med disse hvetebollene er at det er helt umulig å slutte å spise dem… 🙂 Takk for flott oppskrift 🙂

 3. Super oppskrift! Uvant fremgangsmetode, men nå skal jeg bare bruke denne 😃 kjempe gode boller som falt i smak her hjemme til kveldsmat

 4. E superfan av flere av dine oppskrifter, kanelboller har hittil vært familiens favoritt og bakes titt og ofte:) prøver denne oppskriften i dag men holdt på å glemme kardemomme da det ikke står på lista over ingredienser, kun i kommentarfeltet. Kom på det og håper (regner med) nydelige boller om en stund:) tusen takk for mange deilige oppskrifter

  • God bakst, Maria! Jeg skal skrive kardemommen inn i ingredienslisten også – så blir det full oversikt!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon