Påskeboller i langpanne
Gå påsken i møte med påskeboller i langpanne! Engelskmennene har den fine tradisjonen med å lage påskeboller – eller hot cross buns, som de kaller dem. Søte og gode, og så fine med kryssene på toppen. Det er bestandig morsomt å servere disse fine påskebollene. For å gi dem ekstra god smak, har jeg fylt disse med marsipan.
Du kan heve dem på et stekebrett hver for seg, eller gjøre som jeg gjør her, å sette dem ganske tett i en liten langpanne slik at det blir et langpannebrød når de er ferdig stekt.
Ingredienser
500 g hvetemel
50 g sukker
0.5 ts salt
0.5 ts kanel
1 skall av sitron
0.5 pk gjær fersk eller tørr
3.25 dl melk, ca. 25 grader
75 g kaldt smør
Fyll
200 g marsipan
50 g rosiner
Topping
100 g hvetemel
1 dl vann
2 ss appelsinmarmelade
2 ss vann
Slik baker du påskeboller i langpanne
Ha alle de tørre ingrediensene i en bakebolle. Riv skallet av sitronen på den fine siden av rivjernet. Bruker du fersk gjær, kan du smuldre den rett i bakebollen. Deigen skal eltes så lenge at gjæren garantert forsvinner inn i deigen.
Ha i melken og sett mikseren på laveste hastighet. Elt deigen i 10 minutter. Del smøret i små terninger. Ha terningene i deigen og elt videre i 7-8 minutter. Altså en eltetid på 17-18 minutter totalt. Dekk bollen med plastfolie og la den heve til dobbel størrelse, rundt 1 time.
Riv marsipanen på den grove siden av rivjernet. Hell kokende vann over rosinene og la de bløtlegges i 10 minutter.
Hvelv deigen over på et lett melet bakebord og kna den sammen en gang eller to. Klapp eller kjevle deigen ut deigen til et rektangel på ca. 30 x 40 og fordel over marsipanen og rosinene. Rull eller brett deigen sammen og del den i 12 like store deler. Rull dem ut til boller.
Legg dem over i en melet eller bakepapirkledd liten langpanne. Dekk pannen med et kjøkkenklede og la bollene heve til ca. dobbel størrelse.
Sett stekeovnen på 200 grader over- og undervarme.
Rør sammen melet og vannet til du får en tykk suppe. Ha den over i et kremmerhus og lag kryss over på alle bollene. Sett så formen i stekeovnen på nest nederste rille i stekeovnen og stek dem i ca. 25 minutter.
Her pensler jeg bollene med appelsinmarmeladen utrørt med litt vann så snart de kommer ut av stekeovnen. Marmeladen er med å gi en deilig smak til bollene. Er du blant de som ikke liker appelsinmarmelade, pensler du bollene med et sammenpisket egg før du steker dem.
Ta påskebollene ut av langpannen å la dem avkjøles på en bakerist.
God bakst!
De heter “hot cross buns”. 😉
Ja, det vet jeg jo egentlig, Fay 🙂 Forsvant tydeligvis fra hodet da jeg skrev saken. Rettet opp nå.
Mine ville ikke heve…selv om jeg fulgte oppskriften fra punkt til prikke. Hva kan ha gått galt?
Det er litt vanskelig for meg å svare på, Lise, men det er tydeligvis noe som ikke har gått helt etter planen. Håper du ikke gir opp, men prøver igjen ved en senere anledning 🙂
Hei!
Tenkte å lage disse til en påske kveldsmat vi skal ha. Hvordan er disse å tine/varme opp igjen etter og ha vært fryst? Bør jeg ta på appelsinmarmeladen etter de er tint/varmet opp igjen? 😊
Hei Rebecca! Det høres jo ut som en god påskekveldsmat. Jeg hadde penslet dem med appelsinmarmeladen når de er helt nystekte allikevel. Når du skal tine en helt langpanne, er det lurt å la baksten tine ganske godt på kjøkkenbenken før du varmer dem opp i stekeovnen. Hvis ikke, rekker kantene å bli litt tørre før det er gjennomtint i midten. God bakst og god påske!
Skal melken være kald, og ikke lunken?
Beklager veldig tregt svar, Marie, men kommentaren din hadde havnet sammen med massevis av spam 😉 Jeg bruker veldig sjelden å varme opp melken, bare tar den fra kjøleskapet. Men den kan gjerne være rundt 25 grader når du baker.