Fy flate! Denne gryten er god! Er du litt lik meg, kommer du garantert til å elske den!

Det var bare såvidt at jeg fikk oppskriften. For den har vært en dypt bevart familiehemmelighet i lang tid. Heldigvis ble kokken overtalt!

Har du vært i Hellas er det store muligheter for at du har spist stifado, for stifado er en gresk, tomatisert kjøttgryte med hele småløk, kanel og oregano som får lov til å putre over svak varme i flere timer til både kjøtt og løk er så møre at det jammen ikke er mye om å gjøre før de smelter på tungen.

På samme måte som grekerne er stolte over tradisjonsmaten sin, er de stolte over olivenproduksjonen sin. I denne gryten, og i den greske salaten som jeg serverer til, bruker jeg en knallgod olivenolje og hele olivener fra den greske produsenten Gaea.

Les mer om da jeg var med og plukket oliven hos en av Gaea sine leverandører. 

stifado

Gaea er en høykvalitetsleverandør av extra virgin olivenoljer samt ulike olivener og dipper. De kjøper alle sine produkter fra spesielt utvalgte produsenter som produserer etter de høye kravene som Gaea har. Gaea er faktisk det olivenoljemerket i verden som har flest internasjonale priser for sine olivenoljer!

Jeg elsker produktene deres og jeg har lært at når jeg bruker extra virgin olivenoljer av så høy kvalitet, tåler de veldig høy varme før de når røykepunktet sitt. Og det er strålende når jeg skal brune kjøttet først, og den er herlig å rinse over den greske salaten like før servering.

Ikke være gniten på oljen når du kjøper deg en god olivenolje, for her snakker vi ferskvare som skal brukes innen rimelig tid. Skru bestandig på korken, når du er ferdig med å bruke oljen og la den være i de mørkegrønne flaskene den kommer på. Olivenolje vil ganske raskt bli påvirket negativt av sollys og luft.

gresk salat og kjøttgryte

Gresk kjøttgryte – stifado

til 8 personer

2 kg grytekjøtt av okse – her bruker jeg bog
3 ss + ½ dl Gaea extra virgin olivenolje
4 fedd hvitløk
2 bokser most, hermetisk tomat
4 dl rødvin
4 dl vann
2 ss rødvinseddik
2 kanelstenger
4 laurbærblad
1 ts krydderpepper, evt vanlig pepper
1 ts nykvernet pepper
1 ts salt
1 ½ ts tørket oregano
¼ ts muskatnøtt
2 ss sukker
16 små sjalottløk

Gresk salat 
2 agurker
8 tomater
1 grønn paprika
2 rødløk
150-200 g fetaost
1 glass Gaea kalamataoliven, 175 g
4 ss Gaea extra virgin olivenolje
flaksalt
nykvernet pepper

kokt ris til servering

Skjær kjøttet i terninger på ca. 5 x 5 cm. Brun det i 3-4 omganger i en skikkelig varm stekepanne. Bruk de 3 ss med olivenolje til bruningen. Ha bitene over i en romslig gryte etterhvert som de blir ferdige.

Grovhakk hvitløkfeddene og ha dem i gryten sammen med resten av ingrediensene til gryten. Vent litt med løken.

La gryten småputre enten på stekeplaten eller i en forvarmet stekeovn på 125 grader, til kjøttet begynner å bli mørt. Hvor lang tid det tar, avhenger litt av hvilket kjøtt du bruker, men det er veldig fint hvis du har tid til å ha en total koketid på 3-4 timer.

Når kjøttet begynner å bli ferdig, skreller du løkene og har dem i gryten. Er de litt store, deler du dem i to først. La gryten koke videre til løken er mør. Smak til med salt og pepper.

Lag salaten mens gryten blir ferdig. Lager jeg gresk salat på vinteren, bruker jeg å fjerne skallet på agurken med en ostehøvel først, for da synes jeg ikke at det bruker å smake så godt.

Skjær agurken og tomatene i litt robuste biter. Både paprikaen og rødløken liker jeg å ha i tynne skiver. Fetaosten kan du kjøpe i blokk og dele opp i terninger selv, eller du kan kjøpe ferdig ternet. Bland alt dette, samt olivenene i en bolle før du heller det utover på et fat. Rinse over olivenoljen og dryss over salt og pepper like før servering.

Kos deg meg et skikkelig herremåltid! Som du kan se, så gjorde jeg det 🙂

Fru Timian spiser gresk salat

Fru Timian spiser

kjøttgryte

tomatisert kjøttgryte

 

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Haugen-Gruppen. 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Test 2

Test

Lesernes kommentarer

  1. Tror du det vil være mulig å bytte utnoksekjøtter med nakkekoteletter i biter? Litt usikker på om kanel er en match med svin.

    • Har ikke prøvd det, men det tror jeg egentlig skal gå bra, Trine. Du kan jo være litt varsom med kanelen på første forsøk 🙂

  2. Så fantastisk godt ut. Tror det må bli søndagsmiddag i morgen. Jeg har ikke rødvin til matlaging tilgjengelig. Noen forslag om hva jeg kan erstatte det med?

    • Hvis du har en litt sterk bærsaft, kan du bruke det – kanskje halvparten av mengden – og så bruke litt mer vann. God søndagsmiddag 🙂

  3. Takk for fantastisk oppskrift. Lagde den på søndag og til og med de mest kresne små I familien skrøt av hvor godt det var 😃😃 dette kommer eg til å lage igjen 😃

  4. Hei
    Elsker stifado – en herlig kjøttgryte med mye smak. Skal prøve oppskriften din i helgen, men trodde krydderpepper er det samme som allehånde… I Hellas har jeg fått Stifado med hel allehånde (ser ut som sorte erter).

    • Hei Nina!
      Krydderpepper består nok først og fremst av pepper – men det var litt upresist av meg å skrive at det bare er pepper i ulike farger – for det er nok også tilsatt annet krydder. Helt sikkert også allehånde noen steder. De jeg har prøvd, har inneholdt litt ingefær og koriander i tillegg til pepperen. Har du krydderpepper med allehånde i, så kjør på med den! Håper det vil smake 🙂

  5. Kjempegodt😋 Jeg tilberedte retten i slowcookeren på lav varme i 5 timer. Dette resulterte i veldig mørt kjøtt og en deilig smaksrik saus/sjy. Jeg kommer garantert til å lage denne retten igjen😋😋 Anbefales!!!

  6. Stifado har like mange oppskrifter som Hellas husfruer, ble jeg fortalt av en greker.
    Alle har sin måte, sitt særpreg. Dog, med små variasjoner.
    Over her foreslår noen å bruke elgkjøtt. Det ville jeg unngå på grunn av den litt særegne smaken som vil lede stifado på ville veier, bokstavelig talt. Kjøttet er her en mengdeingrediens, og det tuller man ikke med om man ønsker et autentisk preg på maten.

  7. Veldig god. Har nå prøvd med ulike kjøtt typer. Lamm er nydelig, elg om den vannes godt ut men må balanseres mellom syre og sødme da er man i mål. En god fin gryte som er nydelig. Så tusen takk. Prøvde lønnesirup istede for sukker. Absolutt et alternativ. Elsker kokking, så tusen takk for utrolig oppskrifter. Og det som er gøy er at man kan prøve, feile eller treffe eller modifiseringer etter smak. Men starten på oppskriften kommer man tilbake til. Tusen takk

    • Hei Terje!
      Takk for den hyggelige tilbakemeldingen! Og ja, det er helt perfekt når man prøver litt sine egne veier ut fra en oppskrift man finner. Det er helt topp!

  8. Lagde biff stifado i kveld. Brukte elgkjøtt sv kalv. Ble et helt fantastisk måltid. Npe av det beste jeg har smakt. Blir ikke siste gangen vi bruker denne oppskriften❤️🙏🏼

  9. Jeg smakte Stifado for første gang da jeg var på Kreta i sommer. Det smakte så godt at jeg fikk tårer i øynene…. Nå prøver jeg det for første gang, med din oppskrift. Jeg prøver å koke den langsomt i leirgryte, og håper det blir vellykket.

  10. Jeg har spist Stifado med kanin, geit, sau i Hellas. Hver øy har sin måte. Storfe kjøtt er for eksklusivt privat. Min anbefaling er sau. I tillegg bytt ut rødvins eddik med balsamico så slipper man sukker. Stek små løken i olje og smør, mange. Lav varme på gryta ikke over 150 grader i minst 3 timer tilsett løken den siste timen. Pass på at ikke det koker tørt.

Legg igjen en kommentar til Nina Ekhaugen Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *