Her på landet, hvor jeg bor, er det nærmest unntakstilstand de to-tre første ukene det er elgjakt hver høst. Særdeles mange sitter ute på post med børsen klar og lokalavisen er full av fellingslister og bilder av stolte jegere.

For de av oss som ikke jakter, men som er glad i viltkjøtt, gjelder det å godsnakke med en jeger eller å håpe på at det kommer viltkjøtt til salgs i butikken.

Her kommer noen morsomme jaktfakta: Det er nesten 500.000 registrerte jegere i Norge. Av dem er det rundt 61.000 aktive elgjegere og det skytes i overkant av 30.000 elger i løpet av elgjakten. Vi spiser ca. 4.700 tonn elgkjøtt i året her til lands.

Elgkjøtt er magert kjøtt, så for å få saftige og gode elgburgere bruker jeg bestandig å tilsette noe fett. Her bruker jeg fløte og egg. Opphakket bacon eller medisterfarse passer også kjempebra i elgdeigen.

Her ser du flere oppskrifter på bloggen med viltkjøtt!

elgkarbonader

Oppskrift på saftige elgkarbonader med soppsaus, tyttebær og kokte poteter
til 4 personer

Elgkarbonadene
700 g kvernet elgkjøtt
1 sjalottløk
1 ss olivenolje
2 ss kremfløte
1 ½ ts salt
nykvernet pepper
¼ ts tørket ingefær
1 ts tørket timian
1 egg
2 ss olivenolje og 25 g smør til steking

Soppsaus
1 sjalottløk
1 fedd hvitløk
1 ss olivenolje
75 g aromasjampinjonger
75 g kantareller
25 g smør
½ dl hvitvin eller eplejuice
4 dl kremfløte
½ buljongterning eller 2 ts viltfond
nykvernet pepper
1 liten skvis sitronsaft
sausen kan jevnes med litt maisenna

Til servering
kokte poteter
tyttebærsyltetøy
granateplekjerner
litt ruccola

Om ikke elgkjøttet allerede er kvernet, starter du med det. Bruk en kjøttkvern eller eventuelt en matprosessor.

Finhakk sjalottløken og ha i en stekepanne sammen med olivenoljen og litt av saltet og la det surre på ganske svak varme i 10 minutter. Løken skal ikke få farge, bare bli myk.

Ha alle ingrediensene til karbonadene, inklusive løken, i en bolle og kna deigen sammen. Del den i 4 like store deler. Dette blir ganske store karbonader.

lager elgkarbonader

Fru Timain lager elgkarbonader

steker elgkarbonader

Ha olje i en stekepanne og stek karbonadene på forholdsvis sterk varme til de blir gyllenbrune på begge sider. Skru ned varmen og smelt i smøret. Etterstek karbonadene på svak varme. Vend karbonadene innimellom. Ikke stek dem lenger enn nødvendig.

Finhakk sjalottløken og hvitløkfeddet til sausen og ha det i en kasserolle sammen med oljen. La det surre på ganske svak varme i noen minutter. Skjær aromasjampinjongen i små båter og riv kantarellene i mindre biter. Ha dem i kasserollen sammen med smøret. La det surre videre i 5 minutter.

Ha i vinen eller eplejuicen og la den koke inn før du har i fløten, buljongen/fonden og lar det koke opp. La sausen småkoke i 5 minutter. Smak til med salt, pepper og sitronsaft. Er buljongen/fonden du brukte salt, trengs det kanskje ikke mer salt i sausen.

Vil du ha litt tykkere saus, kan du bruke vanlig maisennajevning.

elgkarbonader 2

elgkarbonader med granateplekjerner

tyttebærsyltetøy og soppsaus

elgkarbonader med soppsaus og tyttebærsyltetøy

soppsaus

God middag!

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *